Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aνοιχτή σύγκρουση ΕΕ - ΑstraZeneca - Καθολικό lockdown στην Τουρκία έως τις 17 Μαΐου - Γαλλία: Άνω των 6.000 σε ΜΕΘ

Aνοιχτή σύγκρουση ΕΕ - ΑstraZeneca - Καθολικό lockdown στην Τουρκία έως τις 17 Μαΐου -  Γαλλία: Άνω των 6.000 σε ΜΕΘ
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Ινδία
Σχετικά Άρθρα

Τις νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εκκίνησε η Κομισιόν.
Η επιλογή της νομικής οδού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της AstraZeneca έγινε διότι η εταιρεία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την παράδοση εμβολίων κατά της COVID-19 και διότι δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει τις παραδόσεις βάσει προγράμματος.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Εrdogan ανακοίνωσε την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 6000, το οποίο πλησίαζε εδώ και περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.

Ανοιχτή σύγκρουση AstraZeneca - EE

«Η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά από την Παρασκευή κατά της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι και τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. υποστήριξαν αυτή την απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ.
Από την πλευρά της, η AstraZeneca υποστηρίζει ότι η προσφυγή της Κομισιόν είναι χωρίς νομική βάση.
«Η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει η εταιρεία.
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι κάθε δόση παρασκευάζεται με ορό εμβολίου που προέρχεται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο για την παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2022 – 2023.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 147.428.071 και οι νεκροί 3.113.842
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.106.885 κρούσματα και 572.419 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 17.313.163
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 390.797 και τρίτη σε κρούσματα με 14.340.787
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 214.947 και τέταρτη η Ινδία με 195.123
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.565.075
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.717.321 και έκτη η Τουρκία με 4.667.281
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.422.522 και όγδοη η Ιταλία με 3.971.114
• Ένατη η Ισπανία με 3.488.469 και δέκατη η Γερμανία με 3.312.653
afdadsfasfasdas.JPG
Καθολικό lockdown στην Τουρκία έως τις 17 Μαΐου 2021 αποφάσισε ο Erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Εrdogan ανακοίνωσε την επιβολή ολικού lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολικών αιθουσών και του περιορισμού στις υπεραστικές μετακινήσεις, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κορυφώθηκε στις 16 Απριλίου, φτάνοντας στις 63.000 προτού μειωθεί απότομα σε κάτω από 39.000 την Κυριακή, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παρέμεινε πάνω από 300 την προηγούμενη εβδομάδα.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Erdogan είπε ότι όλα τα υπεραστικά ταξίδια θα χρειάζονται έγκριση από τις αρχές, όλα τα σχολεία θα σταματήσουν τα μαθήματα με φυσική παρουσία, ενώ και σε χώρους εργασίας θα ανασταλούν οι δραστηριότητές τους.
Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι της μεταποίησης και των τροφίμων θα εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 29 Απριλίου.
Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων θα πρέπει να μειωθεί κάτω από 5.000 μέχρι το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, συμπλήρωσε.

Σερβία: Πτωτική τάση παρατηρείται σε κρούσματα και ασθενείς εξαιτίας των εμβολιασμών


Το πρόγραμμα εμβολιασμού χωρίς ραντεβού, που ξεκίνησε στην Σερβία πριν από μία εβδομάδα με τα εμβόλια Pfizer-Biontech και Sputnik-V, διευρύνεται με την προσθήκη και τρίτου εμβολίου, της κινεζικής εταιρίας Sinopharm.
Τα τρία αυτά εμβόλια χορηγούνται σε όλους τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα και να επιλέγουν αυτό που επιθυμούν να τους χορηγηθεί.
Στην Σερβία μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 3.255.000 εμβολιασμοί και 1.945.000 πολίτες έλαβαν την μία δόση ενώ 1.310.000 πολίτες εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις.
Για 1,2 εκατομμύρια πολίτες παρήλθαν τρεις εβδομάδες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και θεωρούνται προστατευμένοι από τον κορωνοϊό.
Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κρίσιμη, ωστόσο παρατηρείται σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων ενώ μειώνεται και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία όπως και των διασωληνωμένων.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.987 νέα κρούσματα και είναι κατά 600 λιγότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη Δευτέρα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων σήμερα είναι 183 ενώ πριν από τρεις ημέρες ήταν 228.
Την πτωτική αυτή τάση οι επιδημιολόγοι την αποδίδουν στους εμβολιασμούς και εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί να εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού με τους σημερινούς ρυθμούς, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.
Σημειώνεται ότι στην Σερβία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, το λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν κανονικά, η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τις 10:00 η ώρα το βράδυ ενώ τα θέατρα και οι κινηματογράφοι με το 50% των θεατών.

Γαλλία: Άνω των 6000 οι ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 6000, το οποίο πλησίαζε εδώ και περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές.
Συνολικά, 6.001 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έναντι 5.978 ασθενών μία ημέρα πριν.
Σε διάστημα 24 ωρών, 470 ασθενείς εισήλθαν στις μονάδες αυτές έναντι 218 χθες.
Εδώ και καμιά δεκαριά ημέρες, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ πλησιάζει τους 6000. Ένας αριθμός μικρότερος της κορύφωσης του πρώτου κύματος τον Απρίλιο του 2020 (κοντά στους 7000), όμως μεγαλύτερος από εκείνον στο δεύτερο κύμα του φθινοπώρου (4.900).
Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ανέρχεται σήμερα σε 30.596 έναντι 30.287 χθες Κυριακή. Το τελευταίο 24ωρο 1.944 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία έναντι 881 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα Covid-19 στη Γαλλία κατέγραψαν σήμερα τη χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές Μαρτίου.
Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3,92% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση συνεχίζει τη σταθερή πτώση της από άνω του 6% στα μέσα Απριλίου.
Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 5.952 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 5,5 εκατομμύρια.
Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε 398 νέους θανάτους από Covid-19 στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα Covid-19 και πάλι σε πτώση στις ΗΠΑ

Τα νέα κρούσματα Covid-19 βρίσκονται εκ νέου σε καθοδική πορεία στις ΗΠΑ, περνώντας κάτω από το όριο των 60.000 μολύνσεων καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, χάρη στον αντίκτυπο, σύμφωνα με ειδικούς, της εκστρατείας εμβολιασμού.
Αφότου κορυφώθηκε τον χειμώνα, ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων στις ΗΠΑ είχε μειωθεί πολύ από τα μέσα Ιανουαρίου, όμως αυξήθηκε ελαφρά τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον, «ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε κάτω από το όριο των 60.000 την ημέρα, για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα», παρατήρησε στο Twitter ο Άσις Τζα, ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν.
«Αυτή τη φορά, πιστεύω ότι αυτό θα διαρκέσει.
Γιατί;
Τα εμβόλια!», τόνισε.
«Μέσα Μαρτίου, όταν καταγράφηκε η τελευταία μικρή ώθηση (της επιδημίας), το 21% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί», παρατήρησε.
«Σήμερα, είναι το διπλάσιο».
Λίγο παραπάνω από το 42% των Αμερικανών (σχεδόν 140 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 28,5% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων μάχης και πρόληψης των Ασθενειών.
«Στο Ισραήλ, μόλις το 45% του πληθυσμού εμβολιάστηκε πλήρως, τα κρούσματα άρχισαν να μειώνονται», υπενθύμισε ο Άσις Τζα.
Εντούτοις, οι ειδικοί ανησυχούν για μια αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, που ήδη έχει εν μέρει παρατηρηθεί:
ο αριθμός των εμβολίων ανέρχεται εν μέρει σε 2,6 εκατομμύρια την ημέρα, έναντι γύρω στα 3 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου.
Δυσκολίες στην πρόσβαση εξακολουθούν να υφίστανται για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όμως παρατηρείται και ένας σκεπτικισμός προς τα εμβόλια.
Αν και οι πολίτες που είναι ευνοϊκά διακείμενοι προς τον εμβολιασμό λαμβάνουν τις δόσεις τους, το τμήμα εκείνων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μεγαλώνει μεταξύ των επιλέξιμων ομάδων.

Χάος στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 350.000 κρούσματα

Στο απόλυτο χάος βρίσκεται η Ινδία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς για 5η συνεχόμενη ημέρα η χώρα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο η Ινδία ανακοίνωσε 352.991 νέες μολύνσεις με το σύνολό τους να ξεπερνά πλέον τα 17 εκατομμύρια.
Παράλληλα, καταγράφηκε και νέο ρεκόρ θανάτων καθώς αναφέρθηκε ότι 2.812 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 195.123.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Naredra Modi υποστήριξε ότι η χώρα πλήττεται από μια καταιγίδα covid και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, τη στιγμή που λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα και lockdown σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Νέο Δελχί, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από αυτό το κύμα κορωνοϊού, ανακοίνωσε πως παρατείνει το lockdown έως τις 3 Μαΐου.
Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας τελεί υπό κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους και αναγκάζονται να διώξουν ασθενείς λόγω ελλείψεων σε κλίνες και ιατρικό οξυγόνο.
Η ινδική κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο Νέο Δελχί από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Σιγκαπούρη.

Πορτογαλία: Μηδενικοί θάνατοι από Covid - To 20% έχει εμβολιαστεί

Η χώρα μετρά συνολικά 16.965 θανάτους από την αρχή της πανδημίας και 834.638 κρούσματα, επιπλέον 196 σε σύγκριση με μία ημέρα πριν.
Την τελευταία φορά που η Πορτογαλία ανακοίνωσε μηδενικούς θανάτους σχετιζόμενους με την Covid-19 ήταν την 3η Αυγούστου.
Η πορτογαλική αρχή Υγείας επισήμανε πως παραμένει στην «πράσινη ζώνη» στον πίνακα κινδύνου, με τον κίνδυνο μετάδοσης κάτω του 1 και τον εθνικό δείκτη επίπτωσης στα 70,4 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Περίπου το 20% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της έχει αυτή τη στιγμή εμβολιαστεί με μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19 και το 7% με δύο δόσεις, ενώ πάνω από το 90% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, η ομάδα με τους περισσότερους θανάτους, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. 

Διεθνής βοήθεια 

Η τραγωδία που βιώνει η Ινδία έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, η οποία ετοιμάζεται να συνεισφέρει τις ινδικές αρχές.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι «θα προσφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντική βοήθεια σε οξυγόνο» και ότι «θα αρχίσει να στέλνει αναπνευστήρες στην Ινδία αεροπορικώς».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για να σταλεί «βοήθεια» στην Ινδία, αναφέροντας ότι θα συνδράμει την Ινδία με οξυγόνο και φάρμακα, μετά το αίτημα που έλαβε από το Νέο Δελχί.
Επιπλέον βοήθεια θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ινδία, όπως δήλωσε το Σάββατο 24/4 εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και σχεδιάζουμε να στείλουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση της Ινδίας και τους Ινδούς υγειονομικούς που μάχονται ενάντια σε αυτή το σφοδρό ξέσπασμα (της επιδημίας covid-19).
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε την Παρασκευή 23/4 από την κυβέρνηση Biden να προσφέρει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που διαθέτει στην Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί πολύ από την covid-19.
432421426654634563463636345.JPG
6546463463463463634634634634.JPG

Πάνω από 600.000 θάνατοι σε Βραζιλία, Μεξικό

Στο κόκκινο εξακολουθεί να παραμένει η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να μετρούν πάνω από 600.000 νεκρούς.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 32.572 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 1.305 ασθενείς με την COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 390.797 νεκρούς επί συνόλου 14.340.787 μολύνσεων.
Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ (571.921 θάνατοι).
Με 69.282 νεκρούς πλέον μέσα στον Απρίλιο, η Βραζιλία έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο μακάβριο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας σε μηνιαία βάση, που είχε καταγραφεί μόλις τον Μάρτιο (66.000+ θύματα), σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή το Μεξικό μετρά περίπου 215.000 νεκρούς και πάνω από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα.
Το τελευταίο 24ωρο, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 1.653 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 94 ασθενείς με την COVID-19.
98796789678967896879679679867.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης