Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό - Τουλάχιστον 27 νεκροί και 46 τραυματίες

Ιράκ: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο για ασθενείς με κορωνοϊό - Τουλάχιστον 27 νεκροί και 46 τραυματίες
Φιάλες οξυγόνου «που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τήρηση των όρων ασφαλείας» ήταν η αιτία της πυρκαγιάς

Τουλάχιστον 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 46 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς Covid-19 στο Ιράκ.
Όπως ανέφερε ιατρική πηγή, στη μέση της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή 25/4 και ενώ δεκάδες συγγενείς βρίσκονταν στο πλευρό «τριάντα ασθενών σε αυτή τη μονάδα εντατικής θεραπείας» του νοσοκομείου Ιμπν αλ Χατίμπ (Ibn al-Khatib), που προοριζόταν για τις πιο σοβαρές ασθένειες της Covid-19 στη Βαγδάτη, φλόγες εξαπλώθηκαν στους ορόφους.
Φιάλες οξυγόνου «που ήταν αποθηκευμένες χωρίς τήρηση των όρων ασφαλείας» ήταν η αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το νοσοκομείο δεν διέθετε σύστημα πυροπροστασίας και οι ψευδοροφές επέτρεψαν στη φωτιά να εξαπλωθεί σε άκρως εύφλεκτα υλικά», σημείωσε από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ότι πολλά θύματα πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς.
Η Πολιτική Προστασία ανέφερε ότι κατόρθωσε να «σώσει 90 άτομα από τους 120 άρρωστους και συγγενείς» που βρίσκονταν στο σημείο, χωρίς να γνωστοποιήσει τους ακριβείς αριθμούς νεκρών και τραυματιών.
Πάντως, σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά, με πλήθος ασθενών και συγγενών να προσπαθεί να διαφύγει από το κτίριο στο νοτιοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης.
Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν, ενώ το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές σε τρία κοντινά νοσοκομεία έκανε λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς και 46 τραυματίες.
Πάντως, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, η πυρκαγιά λόγω αμέλειας, που συχνά συνδέεται με την ενδημική διαφθορά στο Ιράκ, πυροδότησε αμέσως έντονες αντιδράσεις, με το hashtag «Παραίτηση του υπουργού Υγείας» να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στο Twitter στο Ιράκ.
Είναι ένα «έγκλημα» κατήγγειλε η κυβερνητική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ενάντια στους ασθενείς που νόσησαν από την Covid-19, που έθεσαν τη ζωή τους στα χέρια του υπουργείου Υγείας και αντί να θεραπευτούν, πέθαναν από τις φλόγες».
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ζήτησε από τον πρωθυπουργό Mustafa Al-Kadhimi να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας και «να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη».
Ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Mohammed Jaber, ζήτησε από το «υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε έρευνα, ώστε να δικαστούν όσοι δεν έκαναν τη δουλειά τους».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός απάντησε ανακοινώνοντας «άμεση έρευνα με τους αρμόδιους του υπουργείου», ενώ ζήτησε «να τεθούν στη διάθεση των ερευνητών ο διευθυντής του νοσοκομείου, ο επικεφαλής της ασφάλειας και η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την τεχνική συντήρηση χωρίς να αφεθούν ελεύθεροι προτού δικαστούν όσοι ευθύνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης