Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Η κατάρρευση και δεύτερου ανταλλακτηρίου bitcoin αποκαλύπτει σκάνδαλο δισ δολαρίων με εμπλοκή Erdogan

Τουρκία: Η κατάρρευση και δεύτερου ανταλλακτηρίου bitcoin αποκαλύπτει σκάνδαλο δισ δολαρίων με εμπλοκή Erdogan
Μετά τον ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου Thodex, με 390.000 χρήστες και στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Erdogan και το Vebitcoin έκλεισε μυστηριωδώς

Σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων εξελίσσεται στην Τουρκία η κατάρρευση των ανταλλακτηρίων κρυπρονομισμάτων Bitcoin καθώς o ένας μετά τον άλλο οι ιδιοκτήτες τους τα κλείνουν και εξαφανίζονται με τα λεφτά των πελατών.
Μετά τον 27χρονο Farouk Fatih Ozer, ιδιοκτήτη του ανταλλακτηρίου Thodex, με 390.000 χρήστες της πλατφόρμας και στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Erdogan, του ο οποίος διέφυγε χθες (23/4) στην Αλβανία με 2 δισεκ. δολάρια, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης και σήμερα (24/4) ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια, το Vebitcoin σταμάτησε τη λειτουργία του ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Ilker Bas και άλλοι τρεις εργαζόμενοι συνελήφθησαν.
Το πλήγμα είναι τεράστιο για την οικονομία και την τσέπη χιλιάδων Τούρκων οι οποίοι κατέφυγαν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων για να σώσουν τα χρήματα τους από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Το θέμα όμως φαίνεται ότι λαμβάνει και επικίνδυνες διαστάσεις για την κυβέρνηση Erdogan καθώς ήδη ένας από τους ιδιοκτήτες είχε πολλές και στενές σχέσεις με μέλη της κυβέρνησής του.

Σοβαρές οι πολιτικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την Daily Sabah, το ανταλλακτήριο Vebitcoin σταμάτησε τη λειτουργία του, επικαλούμενο την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενώ το Σώμα Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων της Τουρκίας μπλόκαρε τους λογαριασμούς του Vebitcoin και ξεκίνησε έρευνα.
Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Τουρκίας με ημερήσιο τζίρο σχεδόν 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την CoinGecko.com. Περισσότερο από το 50% του τζίρου αυτού αφορά το Βitcoin, η τιμή του οποίου υποχώρησε 19% αυτή την εβδομάδα.
Η πτώση την εβδομάδα αυτή είναι η μεγαλύτερη για το Βitcoin μετά από αυτή στα τέλη Φεβρουαρίου και οι αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω απώλειες. Ακόμη και τα ψηφιακά νομίσματα που κατάφεραν να έχουν μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες, όπως το Ether και το Dogecoin, κατέγραψαν πτώση την Παρασκευή.
Να σημειωθεί ότι ο ημερήσιος τζίρος στις τουρκικές αγορές crypto ανήλθε σε περίπου 2 δισ. δολάρια μόνο την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης