Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι 4 λόγοι του ράλι των ελληνικών ομολόγων - Προτιμήστε τα 15ετή, προσοχή στο έλλειμμα της Ελλάδας

Citigroup: Οι 4 λόγοι του ράλι των ελληνικών ομολόγων - Προτιμήστε τα 15ετή, προσοχή στο έλλειμμα της Ελλάδας
Ένας από τους μεγάλους κινδύνους για την πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι μία μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας

Η επιτάχυνση του ρυθμού του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα, ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την Citigroup.
Μάλιστα, η Citigroup βλέπει οι στηρίξεις στους ελληνικούς τίτλους να συνεχιστούν, καθώς αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την πιθανή βελτίωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, αναμένει ότι η καμπύλη των ελληνικών θα συγκλίνει προς εκείνη των ιταλικών, αν και βραχυπρόθεσμα τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια πτώση της απόδοσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citigroup εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τα 15ετή ελληνικά ομόλογα, έναντι των 4ετών.
citi_23-4-21.JPG

Ειδικότερα, στη σημερινή 26σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Assessing EU funding and hedging potential" (Αξιολόγηση της χρηματοδότησης της ΕΕ και του δυναμικού αντιστάθμισης) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Citigroup στοιχειοθετεί τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερες αποδόσεις από τους ευρωπαϊκούς τίτλους:

  • Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόοδος που υπήρξε προς την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) στη Γερμανία αυτήν την εβδομάδα είναι μια σαφής υποστήριξη για τα ελληνικά ομόλογα.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους από τις κατανομές του NGEU ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχει επίσης ισχυρή πορεία στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ.
Η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιο Ανάκαμψης την επόμενη εβδομάδα, με την πρώτη εκταμίευση περίπου 4 δισ. ευρώ πιθανότατα να πραγματοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, ξεκινώντας το 2021, και ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι το 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup.

  • Γερμανική πολιτική

Μια δημοσκόπηση της Forsa για την καγκελαρία της Γερμανίας αυτήν την εβδομάδα έδειξε ένα προβάδισμα για τους Πράσινους σε σχέση με τους συντηρητικούς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Laschet.
Οι αναλυτές αναμένουν το CDU / CSU να κερδίσει έδαφος μόλις ανοίξει η οικονομία και τελικά διεκδικήσει την καγκελαρία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι δημοσκοπικές διαφορέςείναι πολύ μικρές, πιθανό προβάδισμα καγκελάριου των Πρασίνων να είναι υποστηρικτικό για την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

  • Αξιολόγηση της Ελλάδας

Ο οίκος S&P θα αξιολογήσει σήμερα την Ελλάδα.
Η Citigroup βέβαια δεν αναμένει κάποια αλλαγή της αξιολόγησης ΒΒ- σήμερα, αλλά οι ανοδικές πιέσεις της αξιολόγησης είναι πιθανό να προκύψουν αργότερα μέσα στο έτος, καθώς θα πραγματοποιούνται οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του NGEU και θα ανοίξει ξανά η οικονομία.
Επίσης, η Fitch εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο μεταξύ των τριών οίκων, εξαιτίας του υψηλού χρέους της Ελλάδας μετά την πανδημία.
Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Fitch εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να μειωθούν κάτω από το 30% έως το τέλος του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εάν οι τράπεζες καταφέρουν να υλοποιήσουν τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις υπό το σχέδιο «Ηρακλής», αλλά ο κίνδυνος υψηλότερων NPL λόγω πανδημίας παραμένει.
Αυτές είναι θετικές εξελίξεις για την ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και θα πρέπει να αποτυπωθεί ευνοϊκά στις αξιολογήσεις το επόμενο διάστημα.

  • Πολιτική Σταθερότητα

Μακροπρόθεσμα, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ένα ισχυρό θεμέλιο για τα ελληνικά ομόλογα.
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει και διατηρεί υψηλό το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2019.
Αυτό το προβάδισμα είναι πιθανό να βελτιωθεί ενόψει των εκλογών του 2023 καθώς ανοίγει η οικονομία και θα αξιοποιούνται τα κονδύλια του NGEU.

Σύγκλιση με τα ιταλικά ομόλογα

Η Citigroup αναμένει ότι η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων θα συγκλίνει με αυτήν των ιταλικών.
Έτσι, προτείνει αγορά 15ετών ελληνικών ομολόγων και πώληση των 4ετών.
citi_23-4-21a.JPG
Επίσης, προτείνει πώληση των 15ετών ιταλικών ομολόγων και αγορά των 4ετών λόγων της υποαπόδοσης με τα ελληνικά.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους για την πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι μία μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας.

citi_23-4-21b.JPG

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούνιο

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup, η Ελλάδα αναμένεται να δανειστεί ξανά από τις αγορές τον προσεχή Ιούνιο, αλλά δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς η έξοδος να πραγματοποιηθεί τον Μάιο.
Οι περαιτέρω εκδόσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περαιτέρω ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ μέσω PEPP, υπερκαλύπτοντας έτσι και με το παραπάνω τις εκδόσεις.
Η έκδοση αναμένεται να είναι είτε με 5ετή είτε με 7ετή ομόλογα.
Καθώς οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι αγορές μέσω PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα πανδημίας, τον Μάρτιο-Απρίλιο εκτιμώνται στα 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι μεγαλύτερες από την προσφορά (3 δισ. ευρώ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης