Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άγνοια για το σκάνδαλο της Wirecard δήλωσε η Merkel

Άγνοια για το σκάνδαλο της Wirecard δήλωσε η Merkel
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τις καταγγελίες,  όταν άσκησε πιέσεις για πρόβαση της εταιρείας στην αγορά της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Άγνοια για το σκάνδαλο της Wirecard δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, στην κατάθεσή της ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τυχόν ισχυρισμούς για σοβαρές παραβάσεις από την Wirecard, όταν άσκησε πιέσεις για πρόβαση της εταιρείας στην αγορά της Κίνας.
Στην κατάθεσή της, η καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι βασίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα κυβερνητικά όργανα και ότι πληροφορήθηκε για τους ισχυρισμούς κατά της Wirecard τον Ιούνιο του 2020, ήτοι την περίοδο κατάρρευσης της εταιρείας.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της στάσης της.
«Ήταν σωστό που ανέφερα την Wirecard στην κρατική επίσκεψη.
Εκείνη την εποχή, αφορούσε τη βελτίωση της πρόσβασης στην κινεζική αγορά», υποστήριξε.

Από ανερχόμενο αστέρι σε εθνική ντροπή

Η θεαματική κατάρρευση της Wirecard από το ανερχόμενο αστέρι της fintech σε εθνική ντροπή έχει στρέψει τα φώτα στις γερμανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων της καγκελαρίας.
Οι βουλευτές κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη ρυθμιστική αρχή BaFin, ότι αγνόησαν τις καταγγελίες κατά της Wirecard, επειδή τυφλώθηκαν από αυτό που θεωρούσαν ως ένα εθνικό success story.
Η έρευνα της Bundestag - στην επιτροπή έχουν καταθέσει περίπου 100 μάρτυρες - προσπαθεί να προσδιορίσει πώς είναι δυνατόν να μην εντοπίστηκε η άνευ προηγουμένου απάτη από μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στον δείκτη DAX και γιατί οι αρχές απέτυχαν να παρέμβουν.
Η Wirecard αποκάλυψε τον Ιούνιο του περασμένου έτους ότι 1,9 δισ. ευρώ που είχε δηλώσει ως περιουσιακά στοιχεία πιθανώς δεν υπήρξαν ποτέ.
Οι βουλευτές εκτιμούν ότι η κατάρρευση της εταιρείας προκάλεσε ζημιά άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πολλούς μικρούς επενδυτές να χάνουν χρήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης