Τελευταία Νέα
Διεθνή

To domino των καταρρεύσεων άρχισε; - Wirecard, Greensill Bank και τώρα... Barak Fund Management

To domino των καταρρεύσεων άρχισε; - Wirecard, Greensill Bank και τώρα... Barak Fund Management
Μεγάλες οι ευθύνες των κεντρικών τραπεζών που τροφοδοτούν το κυνήγι των αποδόσεων σε εξαιρετικά επικίνδυνες τοποθετήσεις
Σχετικά Άρθρα

Ένα domino αρχίζει σε αργή κίνηση... και σταδιακά επιταχύνεται.
Μήπως ήταν η αρχή με την κατάρρευση της Wirecard και τώρα βλέπουμε σταδιακά να επιταχύνονται τα προβλήματα στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο;
Αυτό αναρωτιούνται αρκετοί αναλυτές, που βλέπουν μετά την κατάρρευση της Greensill Bank, η τύχη Barak Fund Management να κρέμεται σε μια κλωστή, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές.

Ρευστοποιήσεις 1 δισ. δολ.

Αν και δεν συνδέεται άμεσα με την κατάρρευση της Greensill Bank, το Barak Fund Management που εδρεύει στο Μαυρίκιο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να αναδιαρθρώσει 1 δισ. δολάρια με εξαιρετικά ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Το Bloomberg αναφέρει ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο ζητά την έγκριση των επενδυτών για να προχωρήσει στο σχέδιο που περιλαμβάνει την αποδέσμευση των ρευστών συμμετοχών σε ξεχωριστά οχήματα για πελάτες που θέλουν να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του αμοιβαίου κεφαλαίου πριν από ένα χρόνο να παγώσει το χρηματικό του απόθεμα καθώς ορισμένες επενδύσεις παγιδεύτηκαν σε μια σειρά περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία «δεν έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση στη θέση ρευστότητας των κεφαλαίων και ως εκ τούτου έπρεπε να διαχειριστεί προληπτικά τα στοιχεία κινδύνου που συνδέονται με την αναντιστοιχία μεταξύ της ρευστότητας των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητας που προσφέρεται στους επενδυτές», δήλωσε το Barak.

Η έκθεση του Barak

Η τρέχουσα έκθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου κατανέμεται σε 97 δανειολήπτες σε συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης, σύμφωνα με το έγγραφο αναδιάρθρωσης.
Το 54% των περιουσιακών στοιχείων του θεωρείται ρευστό, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε τομείς όπως η εξόρυξη άνθρακα, τα καταναλωτικά αγαθά και η παραγωγή λιπασμάτων σε χώρες από τη Νότια Αφρική έως την Κένυα και το Κονγκό.
Οι πελάτες που επιλέγουν εκκαθάριση θα λάβουν τα μετρητά τους όταν η εταιρεία είναι σε θέση να πουλήσει συμμετοχές.
Όσοι έχουν απομείνει θα λάβουν κατανομές σε ένα σχετικά ρευστό τμήμα του αμοιβαίου κεφαλαίου, το οποίο θα συνεχίσει να βάζει χρήματα στην αγορά του ιδιωτικού χρέους.

Ανησυχία για τις προεκτάσεις

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι - πόσο συστημικό μπορεί να γίνει αυτό το πρόβλημα;
Δεδομένης της ανίχνευσης των ανοιγμάτων από την ΕΚΤ, η ευρύτερη σύνδεση με το σκάνδαλο της Greensill έχει αρχίσει να απασχολεί την αγορά.
Ίσως οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου να αναγνωρίσουν ότι αναγκάζοντας τους επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης (αλλά δύσκολα προς πώληση), μπορούν να ελέγξουν τις αγορές.

Η περίπτωση της Greensill

Η περίπτωση της Greensill προφανώς θα απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την αγορά.
Ειδικότερα, καταπέλτης είναι η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή (BaFin) εναντίον της Greensill Bank, του μεγάλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που ειδικεύεται στην παροχή πίστωσης σε εταιρείες logistics, καθώς εντόπισε ύποπτες λογιστικές «αλχημείες» στον ισολογισμό της.
Η BaFin, μάλιστα, κατέθεσε καταγγελία καθώς και το πόρισμα της έρευνάς της στην Εισαγγελία της Βρέμης, όπου είναι η έδρα της τράπεζας.
Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύουν να χαθούν 50.000 θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται πως η έρευνα για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του γερμανικού ιδρύματος είχες αρχίσει το 2020, με την KPMG να σκανάρει τις λογιστικές καταστάσεις του.
Η τράπεζα, της οποίας σύμβουλος τυγχάνει να είναι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, βρισκόταν σε συνομιλίες για να πουλήσει τμήματα της επιχείρησής της, με ριπόρτ που την αφορούν να «δείχνουν» αφερεγγυότητα.
Σε ανακοίνωση που προηγήθηκε της καταγγελίας της BaFin, η Greensill Bank εμφανίζεται να είναι έτοιμη να πωληθεί κατά ένα μέρος σε μεγάλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Μάλιστα, η εν λόγω συμφωνία επρόκειτο να διευθετηθεί μέσα στην εβδομάδα.
Η εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Greensill Bank είναι ο επενδυτικός κολοσσός Apollo.

Το «προφίλ» της Greensill Bank

Η Greensill Bank ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εφοδιαστικών αλυσίδων, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τη διαφήμιση στον ιστότοπό της, «Η οικονομική μας δύναμη είναι η ασφάλειά σας».
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη σαφώς έχει υποστεί πλήγμα τις τελευταίες ημέρες.
Η Bafin επέβαλε μορατόριουμ.
Οι επιθεωρητές σταματούν όλες τις καταθέσεις και αναλήψεις.
Επιπλέον, έχουν «κλειδώσει» τις κινήσεις των πελατών.
Το μέτρο δικαιολογείται από την απειλή υπερχρέωσης.
«Η Greensill Bank AG δεν έχει συστηματική σημασία.
Επομένως, τα όποια δεινά υποστεί δεν αποτελούν απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» λέει η δήλωση του Bafin.
Τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος που εδρεύει στη Βρέμη ανέρχονταν στο τέλος του 2020 σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ένα μορατόριουμ είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα μέσα στην εργαλειοθήκη της εποπτικής αρχής, προκειμένου τα περιουσιακά στοιχεία μιας προβληματικής τράπεζας να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα για τους καταθέτες και τους πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης