Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί - Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Τα μέτρα που ισχύουν για το Πάσχα

Ανεβάζουν στροφές οι εμβολιασμοί - Ασφυκτική η πίεση στο ΕΣΥ - Τα μέτρα που ισχύουν για το Πάσχα

Εμβολιασμοί των 30 - 49 ετών για να αποφευχθεί το 4ο κύμα covid – Το σχέδιο για Πάσχα, άνοιγμα - Παράταση σχολικού έτους

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δώσει τον «οδικό χάρτη» της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, τα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως, αν και παρουσιάζουν μία μικρή εικόνα ύφεσης, μπορούν εύκολα να ανατραπούν, γεγονός που απαιτεί διπλή προσοχή, τόσο από την πλευρά των Αρχών όσο και από την πλευρά των πολιτών.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την αποτροπή των μετακινήσεων κατά την περίοδο του Πάσχα, με σκοπό να περιφρουρήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.
Από τις επόμενες ημέρες και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι συνεχείς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Ο σχεδιασμός της αστυνομίας περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς όπως υπενθυμίζεται οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.
Επισημαίνεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο.
Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαϊων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται ελεύθερα μόνο το Σαββατοκύριακο.
Τις καθημερινές, ισχύει ο κανόνας της διαδημοτικής μετακίνησης μόνο έπειτα από αιτιολόγηση.
Με απλά λόγια, εάν κάποιος επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες, την Μεγάλη Δευτέρα, ή την Μεγάλη Τρίτη για παράδειγμα να μετακινηθεί εντός της περιφέρειας Αττικής, οι αστυνομικοί θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στο στόχαστρο οι βεβαιώσεις για μετακινήσεις κατ' εξαίρεση

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα εξετάζουν και τις βεβαιώσεις για κατ' εξαίρεση μετακινήσεις, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι έχουν φουντώσει, με πολλούς να χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις.
Στο «στόχαστρο» διακριτικών ελέγχων θα παραμείνουν οι συναθροίσεις στις πλατείες και λοιπούς υπαίθριους χώρους.

Μικρή «ανάσα» από τους επιδημιολογικούς δείκτες

Η σταθερή όπως διαγράφεται τον τελευταίο καιρό πορεία της πανδημίας στη χώρα, χθες 22/4 σημειώνει πτωτικές τάσεις σε όλους τους δείκτες.
Οι διασωληνωμένοι από 831 χθες στους 822, 75 νέοι θάνατοι από COVID-19 έναντι 86 και, κυρίως, 2.759 νέα κρούσματα, σημαντικά λιγότερα από τα 3.833 μία εβδομάδα πριν, όπως και από τα 3.015 χθεσινά, κατόπιν μάλιστα περισσότερων ελέγχων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 61.323 τεστ κορωνοϊού ενώ χθες 63.048.
Προς τα κάτω κινήθηκε και ο δείκτης θετικότητας, στο 4,37% από 4,91.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στον ρυθμό εισαγωγών νέων ασθενών με COVID-19 σε υψηλά ωστόσο νούμερα και μια αμυδρά πτωτική τάση.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 492 από 501.
Με τα επιδημιολογικά δεδομένα υπό στενή παρακολούθηση, τα self-test να συμβάλλουν ήδη στην «αποκάλυψη» των ασυμπτωματικών φορέων και το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού να χτίζει σταθερά το τείχος ανοσίας με επιταχυνόμενο ρυθμό -στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 30-39 ετών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την επόμενη ημέρα και επίκειται η διεύρυνση ωραρίου των εμβολιασμών-, ξεκινά σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα, στο πλαίσιο του επιτρεπτού.

Ανησυχητική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η έκδηλη κόπωση των πολιτών, βρέθηκε πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών που οδηγούν στην επαναφορά της εστίασης για εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, της διά ζώσης εκπαίδευσης για τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες στις 10 Μαΐου και το άνοιγμα υπερτοπικών μετακινήσεων και τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Στις αποφάσεις συνέβαλε και η αντοχή που έχει επιδείξει το σύστημα υγείας, το οποίο ανταποκρίνεται στη σκληρή δοκιμασία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, μεγάλο στοίχημα παραμένει η επιτυχία του ΕΣΥ στο τέλος της περιπέτειας να μην αποτελέσει «πύρρειο νίκη».
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ανήλθαν χθες 22/4 σε 5.496, με τους 1.306 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Έως χθες βράδυ, σε ένα 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν 569 νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρα, με τις 286 στα νοσοκομεία της Αττικής που νοσηλεύουν συνολικά 2.498 ασθενείς.
Αναπόφευκτα, τα 1.305 χθεσινά κρούσματα του λεκανοπεδίου θα πιέσουν το σύστημα υγείας.
Ενδεικτικά, οι βασικές εστίες κορωνοϊού τον τελευταίο καιρό, το Κέντρο και τα Δυτικά Προάστια, δίνουν σήμερα 397 και 206 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βόρεια Ελλάδα με τους 1.504 νοσηλευόμενους ασθενείς και έντονη ανησυχία για το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σέρρες.
Για χθες 22/4, στις τρεις περιφερειακές ενότητες εντοπίζονται κατ΄ αντιστοιχία 374, 43 και 19 νέα κρούσματα.
Τέλος, ενώ η επιδημία δείχνει να έχει υποχωρήσει σε κόκκινες περιοχές όπως η Αχαΐα, στην οποία καταγράφονται μόλις 48 νέες λοιμώξεις, δεν συμβαίνει το ίδιο στη Μαγνησία και τη Λάρισα.
Οι μεγάλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με 54 και 86 χθεσινά 22/4 κρούσματα αντίστοιχα.

Στον χορό της βρετανικής μετάλλαξης η χώρα

Την επικράτηση του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα σε ποσοστό 64,22% μαρτυρούν τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, από τα 1.190 επιλεγμένα δείγματα για την περίοδο 26 Φεβρουαρίου έως 10 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν 993 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), εκ των οποίων τα 989 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη [Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)] και 4 τη νοτιοαφρικανική [B.1.351/South Africa (Variant 501.V2)], η οποία ανέρχεται στο 0,74% των εγχώριων μεταλλάξεων.
Επιπλέον, από τα 122 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI), τα 120 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (VariantE484K) που συνολικά αποτελεί το 4,65% των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (VariantΕ484Κ) και 1 αφορούσε το στέλεχος VariantVUI-202102/03.
Τέλος, έχουν απομονωθεί συνολικά 88 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα, εκ των οποίων 86 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη και 2 τη νοτιοαφρικανική.



Στους 9.788 οι θάνατοι

Τα νέα 22/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.759, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 326.395, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.872 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πραγματοποιήθηκαν 63.048 τεστ, τα 19.779 μοριακά και τα 43.269 rapid.
eody_22_4_1.jpg
Επί του συνόλου η θετικότητα περιορίστηκε στο 4,37% έναντι 4,91% ένα 24ωρο νωρίτερα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.788 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 822 (χθες 831).
eody_22_4_2.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.986 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -15.83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody_22_4_5.jpg



Πώς θα περάσουμε το Πάσχα

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης κατόπιν των συστάσεων των ειδικών προβλέπουν ότι δεν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις για το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, στους ιερούς ναούς:

  • επιτρέπεται ένα πιστός ανά 25 τ.μ. στους εσωτερικούς χώρους και με απόσταση 10 μ. προς κάθε κατεύθυνση για τους προαύλιους χώρους, με χρήση διπλής μάσκας και στις δύο περιπτώσεις και τήρηση των υπόλοιπων υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων (επαρκής αερισμός των χώρων, κανόνες υγιεινής, αντισηψία χεριών)
  • είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος κορωνοϊού (testing) σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκονται εντός του ναού
  • η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή συστήνεται να πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθήσει πομπή πιστών, όπως σύσταση για χρήση του προαύλιου χώρου γίνεται και για το προσκύνημα του Επιταφίου, πάντα με την υποχρεωτική τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας (αποστάσεις, χρήση μάσκας, επιτήρηση για αποφυγή συγχρωτισμού).

Αναφορικά με τα ωράρια μετακινήσεων, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

  • μετατίθεται στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα
  • επανέρχεται στις 21:00 για την Κυριακή του Πάσχα
  • μετατίθεται στις 23:00 από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Τέλος, για την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπεται συγκέντρωση:

  • δύο οικογενειών με ανώτατο τα 9 άτομα και
  • δύο ευρύτερων οικογενειών με ανώτατο όριο τα 12 άτομα, εφόσον η συνάθροιση πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο.

Και για τις δύο περιπτώσεις, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.


Το σχέδιο για το άνοιγμα εστίασης, σχολείων, υπερτοπικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχέδιο της κυβέρνησης και εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές από την εξέλιξη της επιδημίας, προβλέπεται ότι:

  • από τις 3 Μαΐου 2021 επαναλειτουργεί η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό, με συνεχή ωστόσο παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων
  • από τις 10 Μαΐου 2021 ξεκινά η δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τα μέτρα που ισχύουν ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self-test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ)
  • από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών.

Κεραμέως: Παράταση σχολικού έτους – Χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις – Πανελλήνιες στις 14/6

Την παράταση του σχολικού έτους αλλά και τη ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, η κα.Κεραμέως ανακοίνωσε την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει πως γυμνάσια και λύκεια θα λειτουργούν έως τις 11/6 και ότι νηπιαγωγεία και δημοτικά θα είναι ανοιχτά έως τις 25/6.
Παράλληλα, η κα.Κεραμέως υπογράμμισε πως ματαιώνονται οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις, αναφέροντας πως ο βαθμός θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας του πρώτου και του δεύτερου 4μηνου, ενώ οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά.
Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων θα επιστρέψουν στα σχολεία τους στις 10/5,
Όπως είπε η υπουργός, στα μέτρα προστασίας και πρόσληψης θα ισχύει το self test 2 φορές την εβδομάδα για όλους τους μαθητές , εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.


Άνοιξε από 21/4 η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 55 - 59 ετών

Άνοιξε από Τετάρτη 21 Απριλίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων ηλικίας 55 – 59 ετών, ενώ σειρά παίρνουν από το ερχόμενο Σάββατο 24/4 τα άτομα 50 – 54 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται τώρα πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας.
Οι διαδικασίες επιταχύνονται και αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες, κάτω των 50 ετών.
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων, αναμένονται από την εταιρεία Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο, από την εταιρεία Johnson & Johnson, έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο ενώ η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου.
Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Επαναλειτουργούν από 19/4 οι σχολές οδηγών

Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.

Θετικά νέα από το ECDC - Στο 4% ο δείκτης θετικότητας

Θετικά είναι τα νέα για την Ελλάδα από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων από τα αναθεωρημένα στοιχεία από τους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Βάσει αυτών και όσον αφορά το δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στο πράσινο, με ποσοστό κάτω από το 4%.

5434343434535353535353.JPG
Όσον αφορά τα self test και τους ελέγχους, η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο», καθώς διενεργεί πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, πραγματοποιώντας μαζικούς ελέγχους για την αναχαίτιση της πανδημίας.
64564646464654654.JPG
Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στον συνδυαστικό δείκτη των τεστ, των νέων κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας για τις τελευταίες 14 ημέρες, βάσει του οποίου η Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο, με εξαίρεση την Ήπειρο, που βρίσκεται στο πορτοκαλί.
345353525235425.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης