Τελευταία Νέα
Speculator

Πως η Πειραιώς χάλασε το κλίμα στο ΧΑ - Η ασύλληπτη ζημιά των μικροεπενδυτών με ανοδική αγορά

Πως η Πειραιώς χάλασε το κλίμα στο ΧΑ - Η ασύλληπτη ζημιά των μικροεπενδυτών με ανοδική αγορά

Η μετοχή υποχωρεί από την αρχή του έτους 84% και φυσικά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως έχει ακόμα περιθώριο υποχώρησης

Σε τροχιά διόρθωσης μπήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά και τα τεχνικά σημάδια της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά κυρίως λόγω της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ήδη ο τρόπος που επιλέγει από τη διοίκηση της τράπεζας να γίνει η αύξηση δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των επενδυτών, ενώ η πορεία της στο ταμπλό του ΧΑ θυμίζει εποχές μνημονίων και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι επενδυτές δε μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια μεταχείριση.
Η αγορά είναι ανοδική, οι άλλες συστημικές τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά τους, ενώ συνολικά πολλές εισηγμένες έχουν να επιδείξουν μία εξαιρετική παρουσία φέτος στο ταμπλό του ΧΑ.

Σερί limit down

Η Τράπεζα Πειραιώς όμως, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση μετά το reverse split με limit down και μάλιστα με σχεδόν το 5% του συνόλου των μετοχών να είναι προς πώληση.
Αν μάλιστα αφαιρεθεί το ποσοστό του ΤΧΣ (61%), τότε το ποσοστό των μετοχών που ήταν προς πώληση ξεπερνούσε το 11% της ελεύθερης διασποράς.
Και αυτό γιατί κανέναν δε συμφέρει η διακράτηση μετοχών στα εν λόγω επίπεδα με την αύξηση να γίνεται πολύ χαμηλότερα.
Έτσι η μετοχή υποχωρεί από την αρχή του έτους 84% και φυσικά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως έχει ακόμα περιθώριο υποχώρησης.
Σημειώνεται πως σε προσαρμοσμένες τιμές η μετοχή ξεκίνησε τη χρονιά από τα 21,4460 ευρώ, ενώ και η περσινή χρονιά ήταν πτωτική.
Όλα αυτά με το γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο από την αρχή του έτους 8,2%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι εγχώριοι επενδυτές, για να μπορέσουν να βελτιώσουν την τιμή κτήσης και το dilution θα πρέπει να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί εκροές στο υπόλοιπο ταμπλό, αφού για κάθε μία μετοχή της Πειραιώς ένας επενδυτής θα χρειαστεί περίπου 25 ευρώ, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά για να πάρει όλες τις μετοχές που δικαιούται.
Και πάλι όμως όσοι είχαν αγοράσει μετοχές τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζημιά και θα πρέπει να δουν ένα τρομερό ράλι στη μετοχή, προκειμένου να αρχίσουν να ελπίζουν.
Οι ανάγκες επομένως για συμμετοχή στην αύξηση φέρνουν ρευστοποιήσεις σε άλλες μετοχές, από εκείνα τα χαρτοφυλάκια που δεν έχουν ρευστότητα.
Η ανάγκη γίνεται μεγαλύτερη λόγω του «κλειδώματος» της Πειραιώς στο limit down, αφού δε μπορεί κάποιος να πουλήσει τη συγκεκριμένη θέση.
Έτσι αντλεί ρευστότητα από άλλες μετοχές, απομακρύνοντας την αγορά από τις 900 μονάδες και κατευθύνοντάς την στις 875 μονάδες που είναι η επόμενη στήριξη.
Θα μπορούσε σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές να δούμε και τιμές κοντά στις 860 μονάδες ή το κάτω μέρος του ανοδικού καναλιού.
Περαιτέρω διόρθωση, χαλάει κάπως την εικόνα.
Μέχρι στιγμής η διόρθωση χαρακτηρίζεται φυσιολογική και «χρήσιμη» για να αποφορτιστούν οι τεχνικοί δείκτες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης