Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τα μισά «χρυσά διαβατήρια» που χορήγησε η Κύπρος σε πλούσιους ήταν παράνομα - Νέες αποκαλύψεις

Πάνω από τα μισά «χρυσά διαβατήρια» που χορήγησε η Κύπρος σε πλούσιους ήταν παράνομα - Νέες αποκαλύψεις
Σε «δεκάδες» περιπτώσεις, η επιτροπή συνέστησε τη διακοπή της ιθαγένειας, πρόσθεσε ο Νικολάτος
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από τα μισά διαβατήρια που χορήγησε η Κύπρος σε πλούσιους αλλοδαπούς στο πλαίσιο του γνωστού επενδυτικού προγράμματος, ήταν παράνομα, διαπίστωσε το ερευνητικό συμβούλιο που διόρισε η κυβέρνηση.
Μεταξύ του 2013 και του 2019, δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε πάνω από 3.000 ξένους επενδυτές που είχαν προβεί σε χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για επενδυτές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κίνα και την Καμπότζη.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το πρόγραμμα τερματίστηκε πέρυσι αφότου ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που εξέθεσε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του νησιού, η οποία είχε διαμορφώσει το σχέδιο προτού να παραδεχτεί ότι ήταν προβληματικό.
«Τα ενδιάμεσα στοιχεία, μας δίνουν ποσοστά που αφορούν παράνομες πολιτογραφήσεις (…) και αυτές είναι συνολικά 51,81%», αναφέρει ο Μύρων Νικολάτος, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Νέες αποκαλύψεις

Δήλωσε μάλιστα ότι κάποιες άλλες βρίσκονταν εντός του πλαισίου του νόμου αλλά δεν ανταποκρίνονταν σε κάποια νομικά κριτήρια που ίσχυαν εκείνο τον καιρό.
Σε «δεκάδες» περιπτώσεις, η επιτροπή συνέστησε τη διακοπή της ιθαγένειας, πρόσθεσε ο Νικολάτος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η έκθεσή του έχει πάει στο γραφείο του Εισαγγελέα και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
«Η έκθεση σημειώνει ότι οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση για την απόδοση ευθυνών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νικολάτος, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι το 2020.
Ενώ είχε χαρακτηριστεί αδιαφανές και γεμάτο κινδύνους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το επενδυτικό πρόγραμμα είχε υποστηριχθεί σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές αναφορές για αυτό σε ξένα ΜΜΕ καθώς και αμφιβολίες από την Ε.Ε..

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης