Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικοινωνιακό show χωρίς ουσία η συνάντηση Δένδια - Cavusoglu – Τι θα κερδίσει η Τουρκία στις 24-25/6

Επικοινωνιακό show χωρίς ουσία η συνάντηση Δένδια -  Cavusoglu – Τι θα κερδίσει η Τουρκία στις 24-25/6
Παρά την σκληρή κριτική Δένδια στην Τουρκία... ο Cavusoglu ήταν περισσότερο διπλωματικός... έχει πάρει ισχυρές διαβεβαιώσεις από την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Μετά τις αρχικές φιλοφρονήσεις… ο Νίκος Δένδιας ο έλληνας υπουργός εξωτερικών χρησιμοποίησε μια επικριτική προσέγγιση κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε τόσο με τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών M. Cavusoglu.
Στην συνέντευξη τύπου ο Νίκος Δένδιας έδωσε ένα επικοινωνιακό show αλλά πέραν από την συναισθηματική φόρτιση της στιγμής και την επικριτική διάθεση για την προκλητική στάση της Τουρκίας… δεν έγινε αντιληπτό τι κέρδισε η Ελλάδα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, ζήτησε να μην υποβληθούν ερωτήσεις από τους τούρκους δημοσιογράφους και ο Cavusoglu κράτησε μια διπλωματική προσέγγιση απέναντι στην κριτική Δένδια ο οποίος ορμώμενος της παρουσίας του στην Τουρκία μίλησε για όλα, την στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, τις προκλήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο και βεβαίως την αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και στην μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Οι αναφορές Δένδια προκάλεσαν την αντίδραση τούρκων πολιτικών, ωστόσο ο Cavusoglu που ενίοτε εμφανίζεται προκλητικός… ήταν περισσότερο διπλωματικός.

Γιατί δεν απάντησε ο Cavusoglu στην σκληρή κριτική Δένδια;

Είναι προφανές ότι ο Edogan ο Τούρκος Πρόεδρος έχει σχέδιο.
Θα υπάρξει συνάντηση τέλη Απριλίου στην Γενεύη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας… ωστόσο οι τούρκοι έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι στις 24-25 Ιουνίου 2021 στην στην επόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν διάφορα ζητήματα από την τελωνειακή ένωση, έως την visa ως την χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό επειδή διατηρεί το έδαφος της 4 εκατ μετανάστες.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΕ περίπου 12 δισεκ. ευρώ για το μεταναστευτικό.
Η Τουρκία έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι κάποια χρονίζοντα ζητήματα εδώ και 10ετίες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται, οπότε διατηρεί χαμηλό προφίλ…
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δια μέσω του Νίκου Δένδια του υπουργού Εξωτερικών μπορεί να εμφανίστηκε ότι έστω και λεκτικά δικαιώθηκε… γιατί τα έψαλλε στους τούρκους και αυτό να άρεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά η διπλωματική στρατηγική των τούρκων ενόψει της συνόδου κορυφής ήταν πιο εύστοχη γιατί στο τέλος θα κερδίσουν οικονομικά και άλλα κίνητρα.
DENDIAS_ERDOGAN_bn.jpeg

Αποδίδει η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας 

Η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει μια ενδιαφέρουσα διπλωματική στρατηγική, ώστε να κλείσει μέτωπα και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ως περιφερική δύναμη.

1)Υπάρχει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο… και μετά το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος… φθάσαμε στην συνάντηση Δένδια με Erdogan και προσεχώς Μητσοτάκη και Erdogan.
Για την Τουρκία, η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο αποτελεί τον άμεσο συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν ιστορικές διαφορές, που δεν θα επιλυθούν σε μια συνάντηση αλλά για την Τουρκία είναι μια άριστη ευκαιρία να «αποδείξει» ότι είναι ειρηνοποιός χώρα που ενδιαφέρεται για διάλογο και αποκατάσταση σχέσεων.
Προσχηματικός ή όχι ο διάλογος αποτελεί καλό διπλωματικό εργαλείο για την Τουρκία, καθώς θέλει να αναβαθμιστεί σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα.

2)Υπάρχει ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, παρενέβη ο Erdogan, συναντήθηκε με την τουρκική ηγεσία και εμφανίζεται ως ειρηνοποιός διαμεσολαβητής.
Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ουκρανίας και Τουρκίας και Ρωσίας είναι πολύ καλές.
Οι τούρκοι ακολουθούν πολυσύνθετη διπλωματία ώστε να αυξάνεται το ειδικό τους βάρος στην περιοχή.

3)Υπάρχει ένταση με την Αίγυπτο, η Τουρκία μέσω μυστικής διπλωματίας αρχικά και ακολούθως με επίσημο τρόπο έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.
Οι αιγύπτιοι έχουν αρχίσει να κάμπτονται και είναι έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία.

4)Υπάρχει ένταση με το Ισραήλ και η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μεθοδικά βήματα αποκατάστασης των σχέσεων.
Αποκορύφωμα όλων δεν ήταν η αποστολή τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ ότι ένας χερσαίος αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη… είναι υπό εξέταση.
Προφανώς ένας τέτοιος αγωγός… θα αποτελέσει ταφόπλακα του EastMed του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που εμπλέκονται Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία.

5)Η Τουρκία έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης και την μεταβατική.
Να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά την αναγνώριση ΑΟΖ αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οποία η Ελλάδα αντιδρά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καταργήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Cavusoglu έχει νόημα… ακόμη και εάν η Λιβύη και η Ελλάδα αναγνωρίσουν ΑΟΖ αυτό δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στα τουρκικά συμφέροντα αφού η ΑΟΖ με την Λιβύη είναι σε ισχύει.….

6)Η Τουρκία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Ιταλία αλλά… ότι συνέβη μεταξύ του Erdogan και ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλώντας διπλωματική κρίση… οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi να χαρακτηρίσει τον Erdogan δικτάτορα.
Όμως στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι για το διπλωματικό φιάσκο… ευθύνη έφερε η ΕΕ γιατί αυτή έστειλε το πρωτόκολλο στην Τουρκία.
Όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία αλλά για το λάθος του πρωτοκόλλου που θα καθόταν η Ursula von der Leyen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που ο Charles Michel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…φέρει αποκλειστικά ο Michel.
Ωστόσο η πολιτική απειρία του Mario Draghi τον οδήγησε σε πολιτική και διπλωματική γκάφα κατά της Τουρκίας.

7)Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος για το Αφγανιστάν καθώς, όπως έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Μόνο το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στο Αφγανιστάν με την συμμετοχή του ΟΗΕ και άλλων 20 χωρών αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken βρέθηκε στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν έχοντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας.
Η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στο Αφγανιστάν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος καθώς η Al Quaida και οι Taliban συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης