Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Δημοσιονομικός εκτροχιασμός με υψηλό 100 ετών στο χρέος, στο 160% του ΑΕΠ το 2021

Ιταλία: Δημοσιονομικός εκτροχιασμός με υψηλό 100 ετών στο χρέος, στο 160% του ΑΕΠ το 2021

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί φέτος στο 11,8% του ΑΕΠΣτα 170 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 ετών θα ανέλθει το 2021 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην οικονομία το 2021 τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό χρέος αναμένεται να αγγίξει το 160% του ΑΕΠ, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του 1920, όταν είχε διαμορφωθεί στο 159,5% του ΑΕΠ.

Δανεισμός επιπλέον 48 δισ. ευρώ

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους προκύπτει από το κυβερνητικό σχέδιο για την άντληση επιπλέον 48 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πανδημία και τα συνεχιζόμενα υγειονομικά μέτρα.
Εξάλλου, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί φέτος στο 11,8% του ΑΕΠ, ένδειξη ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ταμείο Ανάκαμψης

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, η κυβέρνηση του Mario Draghi προσβλέπει σε ανάπτυξη κατά 4,1% ή κατά 4,5% εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και εγκαίρως τα αναπτυξιακά projects που έχουν δρομολογηθεί μέσω του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ιταλική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε άνω του 8% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2020.
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει νέες δαπάνες  για μέτρα τόνωσης, ύψους 40 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» σε περισσότερα από 170 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης