Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Την ερχόμενη εβδομάδα τα στοιχεία για τους πόρους προς πληγέντες από πανδημία και φυσικές καταστροφές

Σταϊκούρας: Την ερχόμενη εβδομάδα τα στοιχεία για τους πόρους προς πληγέντες από πανδημία και φυσικές καταστροφές
 Στοιχεία για τον δανεισμό της χώρας λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών, έδωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που έχει δώσει η κυβέρνηση στις πληγείσες περιοχές, θα δώσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή σε πληγέντες από θεομηνίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα δώσει τα στοιχεία των ενισχύσεων όλων των υπουργείων σε όλες τις πληγείσες περιοχές, με «συγκεκριμένους πόρους, που έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία και σε αυτούς που πλήττονται».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν πάει 685.856 ευρώ, με την μορφή προκαταβολής, σε 245 επιχειρήσεις.
Στην κριτική ότι κακώς δανείζεται η χώρα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αντλήθηκαν 22 δισ. από τις αγορές και ότι «εάν δεν είχαμε πανδημία, δεν θα πηγαίναμε σε τέτοια ένταση και έκταση χρηματοδοτήσεων ή οι χρηματοδοτήσεις θα αξιοποιούνταν και για άλλους σκοπούς: υπάρχουν κάπου αλλού λεφτόδενδρα για να "βοηθήσουμε" την απόκλιση, που υπάρχει επί 14 μήνες, μεταξύ εσόδων και δαπανών;» αναρωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος σημείωσε ότι ένα κομμάτι της οικονομίας δεν λειτουργεί, και ένα άλλο κομμάτι έχει αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ορθώς, η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα στήριξης από το σκέλος των δαπανών, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«'Αρα, έχουμε αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα. Ποιος θα καλύψει το κενό; Το ταμείο της χώρας, (κάτι) που θέλει μια σωστή διορατική και υπεύθυνη διαχείριση [..] Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, έχουμε αντλήσει από την αγορά για εκδόσεις, πάνω από ένα χρόνο, 22 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος σε εκείνους που «λένε ότι το μαξιλάρι θα έφτανε [..] Δεν μπορεί να ασκείται μια κριτική, γιατί δεν βοηθάς ή γιατί δεν βοήθησες περισσότερο, και ταυτόχρονα γιατί δανείζεσαι…».
Σημείωσε επίσης, ότι ένα τμήμα αυτών των χρημάτων, που «σηκώνουμε από τις αγορές», χρησιμοποιείται, μέσα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ύψους 3 δισ. ευρώ, όπου υπάρχουν και παρεμβάσεις για την Υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης