Άμυνα – Διπλωματία

Στη σκιά των προκλήσεων η συνάντηση Δένδια με Erdogan - Παρών και ο Cavusoglu - Μόλις... 45 λεπτά η συζήτηση

Στη σκιά των προκλήσεων η συνάντηση Δένδια με Erdogan - Παρών και ο Cavusoglu - Μόλις... 45 λεπτά η συζήτηση

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ για να λύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα»

Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Περίπου 45 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στην Άγκυρα.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Ακολουθεί, η κατ' ιδίαν συνάντηση του Δένδια με Cavusoglu και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Οι επαφές του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα πραγματοποιούνται στη σκιά των εμπρηστικών δηλώσεων και των απειλών Erdogan ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Την ίδια στιγμή, όμως, το γεγονός ότι ο Erdogan ζήτησε τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, «διαβάζεται» θετικά -αλλά και με… καχυποψία- από την ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Αθήνα, μέσω του Νίκου Δένδια, έχει τη δυνατότητα να ακούσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αν και ο πήχης των προσδοκιών έχει τοποθετηθεί χαμηλά.
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν φοβάται τον διάλογο πόσο μάλλον όταν αυτός γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ρίχνει τους τόνους ο Cavusoglu

Πάντως, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
«Είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Άγκυρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την απόφαση του Νίκου Δένδια να επισκεφθεί την Τουρκία.
«Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για διεξάγουμε συνομιλίες με την Ελλάδα.
Υπάρχουν ζητήματα διαμάχης μεταξύ μας, αλλά πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για συνομιλίες θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, ο Cavusoglu είπε ότι «Ο καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».
 

Τα σενάρια για συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Έπειτα, λοιπόν, από συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Νίκος Δένδιας αποδέχθηκε την πρόσκληση Erdogan για συνάντηση.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η πρόσκληση Erdogan σε Δένδια είναι και μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Στο παρελθόν άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος έχει απευθύνει έμμεση πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στον… πάγο.
Στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι «πάμε βήμα-βήμα» στις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες μπορεί να πραγματοποιηθεί.
«Σε ό,τι αφορά μια πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Erdogan, πηγαίνουμε βήμα βήμα.
Εμπεδώνουμε το καλό κλίμα με απουσία στην πράξη και σε λόγια εντάσεων και μπορεί μια τέτοια συνάντηση να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες» ανέφερε η κ. Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Recep Tayyip Erdogan θα πραγματοποιηθεί εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου, αλλά και λίγη ώρα πριν το ραντεβού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο του.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις

Η ρητορική του Erdogan δεν αφήνει στην ελληνική πλευρά περιθώρια για… ψευδαισθήσεις.
«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη.
Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.
Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.
Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία.
Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.
Σκληρή στάση κράτησε όμως και για το Κυπριακό τονίζοντας πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως «στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου.
Αν χρειαστεί θα επέμβουμε.
Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν.
Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν.
Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».


Η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς

Την τελευταία εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, τους συνεργάτες του και το πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζουν γραμμή-γραμμή κάθε λεπτό της επίσκεψης στην Τουρκία.
Στην ελληνική διπλωματία εξετάζουν λεπτομερώς σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.
Από το να πρόκειται για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών που θα εξελιχθεί καλά μέχρι του υποθετικού σεναρίου ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν μια ιδιαίτερα αρνητική τροπή.
Άλλωστε, κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, μπορούν να τεθούν όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων, τα μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα, μέχρι το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το πραξικόπημα του 2016 και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu

Από την ημέρα που έφτασε στο γραφείο του Νίκου Δένδια η πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο αν «το επιτρέψουν οι συνθήκες», δηλαδή αν η Τουρκία δεν προβεί σε νέες προκλητικές ενέργειες.
Προφανώς, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησαν ότι οι συχνές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar αλλά και η προσβλητική ανάρτηση του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun, δεν συνιστούσαν λόγο ακύρωσης της συνάντησης.
Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει η Αθήνα, η ελληνική πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα δώσει αφορμή στην Τουρκία για πιθανή διακοπή του διαλόγου.
Τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι λίγα: διερευνητικές επαφές, θαλάσσιες ζώνες, μεταναστευτικό.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ότι η ατζέντα της τουρκικής πλευράς θα είναι περισσότερο διευρυμένη, στο πλαίσιο του ανατολικού παζαριού.
Άλλωστε, η τουρκική πλευρά επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ενώ θέτει συνεχώς και θέμα μειονοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 63ο γύρο, επιμένοντας ότι το μοναδικό θέμα που είναι προς συζήτηση είναι οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
Στους τελευταίους δύο γύρους, οι δύο αντιπροσωπείες ανέπτυξαν τις θέσεις τους, χωρίς να έχει διαφανεί κοινό πεδίο μέχρι στιγμής.
Όσον αφορά τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Erdogan και τον Cavusoglu, η κ. Πελώνη δήλωσε: «Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλές φορές ότι επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος.
Αυτή η συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει.
Θα προβάλουμε τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα, διμερή και ευρωτουρκικά.
Είμαστε πάντα υπέρ της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης