Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο επιχειρεί η Τουρκία

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο επιχειρεί η Τουρκία
Τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις αρχές Μαϊου
Σχετικά Άρθρα

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο επιχειρεί η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu να εξαπολύει «επίθεση γοητείας» στο Κάιρο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προανήγγειλε ότι μία τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, με στόχο να επανέλθει η κανονικότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως σημειώνει η Daily Sabah.
Όπως δήλωσε ο Cavusogli στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Faruk Kaymakçı, θα μεταβεί στην Αίγυπτο αρχές Μαΐου.
Οι δηλώσεις Cavusoglu σηματοδοτούν μία νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου, οι οποίες έχουν διαρραγεί από το 2013, όταν ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Mohamed Morsi, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστηριζόταν από την Τουρκία. 
Τον προηγούμενο μήνα, μέλη των αντιπολιτευόμενων μέσωn ενημέρωσης της Αιγύπτου που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους ζήτησαν να «μετριάσουν» την κριτική προς τον πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi/
Το αίτημα φάνηκε να αποτελεί απόπειρα της Τουρκίας να ευνοήσει την Αίγυπτο σε μια προσπάθεια να επανορθώσει τις σχέσεις, σύμφωνα με το Arab News.

Επίθεση γοητείας στο Κάιρο από τον Cavusoglu

Την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Αρχίζει μια νέα εποχή» δήλωσε χαρακτηριστικά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας- Αιγύπτου.
Έπειτα από χρόνια που είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, η Άγκυρα επιδίδεται εδώ και μερικούς μήνες σε μια επίθεση γοητείας προκειμένου να προσελκύσει το Κάιρο.
Αν και, σύμφωνα με τον Cavusoglu, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο διορισμός Τούρκου πρεσβευτή στην Αίγυπτο, μια διμερής διάσκεψη σε επίπεδο «αναπληρωτών υπουργών και διπλωματών» έχει ήδη προγραμματιστεί.
Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε: «Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διμερείς επισκέψεις αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών, ο Cavusoglu απάντησε: «Γιατί όχι;».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Αιγύπτιος ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο (10/4/2021) και αντάλλαξαν ευχές για το Ραμαζάνι, στην πρώτη τους άμεση επαφή αφότου ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων.
Την ίδια ημέρα ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος γνωστός για τις σφοδρές του επικρίσεις εναντίον του αιγυπτιακού καθεστώτος που εργάζεται σε τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα την Κωνσταντινούπολη τέθηκε «σε επ’ αόριστον άδεια», αφού η Τουρκία ζήτησε από τα αιγυπτιακά αντιπολιτευόμενα μέσα που λειτουργούν στο έδαφός της να ρίξουν τους τόνους απέναντι στο Κάιρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης