Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι κάνουν οι εισηγμένες με γεμάτα ταμεία – Ποιες τα αξιοποιούν και ποιες τα μεταφέρουν από χρήση σε χρήση

Τι κάνουν οι εισηγμένες με γεμάτα ταμεία – Ποιες τα αξιοποιούν και ποιες τα μεταφέρουν από χρήση σε χρήση
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πλέον δεν συμφέρει τους μετόχους να υπάρχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα αφού δεν αποδίδουν
Σχετικά Άρθρα

Η ύπαρξη ισχυρής ρευστότητας και απουσίας δανεισμού, αποτελεί χαρακτηριστικό υγείας ισολογισμού και σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, δείχνουν πως έχουν δυνατότητες να ξεπεράσουν με περισσότερη ευκολία την πανδημία και τις επιπτώσεις της έναντι των υπερδανεισμένων.
Από την άλλη με τα επιτόκια καταθέσεων να είναι μηδενικά ή και αρνητικά σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται πως η ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων δεν αποδίδει, όσα άλλες εποχές που τα έσοδα από τόκους ήταν σημαντικά.
Στο ΧΑ αρκετές εισηγμένες διαθέτουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα.
Πολλές τα μεταφέρουν από χρήση σε χρήση, αρκούμενες σε ένα μικρό μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.
Άλλες σχεδιάζουν τώρα να τα αξιοποιήσουν αφού βρίσκονται πολύ κοντά στο να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Οι οκτώ χαρακτηριστικές περιπτώσεις

-Από τους ισολογισμούς χρήσης 2020 που έχουν δημοσιευτεί μεταξύ αυτών των εισηγμένων με γεμάτα ταμεία που ξεχωρίζουν, αλλά δεν τα εκμεταλλεύονται είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα.
Στη χρήση 2020 είχε καθαρά κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 80 εκατ. ευρώ περίπου.
Με αποτίμηση 93 εκατ. ευρώ γίνεται φανερό πως η εισηγμένη είναι σχεδόν τσάμπα στο ΧΑ.
Ωστόσο, η διοίκηση προτείνει και πάλι τη μη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.
Ποιος ο λόγος να κρατάει τόσα μετρητά χωρίς να τα εκμεταλλεύεται ή να δώσει μέρος στους μετόχους;
Πως βοηθάει την πορεία της μετοχής;
ΕΧΑΕ επίσης έχει 68 εκατ. ευρώ αρνητικό καθαρό δανεισμό, αλλά και φέτος όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει δώσει γενναίες επιστροφές και μερίσματα στους μετόχους.
Έτσι το ταμείο είναι πλέον κοντά στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να κρατάει και να μπορεί όπως πρόσφατα αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη από τη διοίκηση, να εκμεταλλευτεί κάποια ευκαιρία για εξάπλωση.
ΕΥΔΑΠ από τότε που έγινε η πρώτη συμφωνία με το κράτος και εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις του δημοσίου και των δήμων, διατηρεί υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να έχει τα κεφάλαια για να κλείσει τη συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται πως είναι σε οριστικό στάδιο και από τα 460 εκατ. ευρώ αρνητικού δανεισμού στο τέλος της χρήσης, θα μείνει με πάνω από 300 εκατ. ευρώ όταν πληρώσει το κράτος για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος.
Μετά η διοίκηση σκοπεύει να κάνει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους αλλά και να κάνει επενδύσεις.
ΕΥΑΘ είχε στο εννεάμηνο ταμείο 73,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει τα «θέματα» της ΕΥΔΑΠ.
Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου η AS Company έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 15,1 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κάποια επένδυση.
Δίνει επιστροφές στους μετόχους και θα το κάνει και στη φετινή χρήση.
-Η Centric επίσης έχει ισχυρό ταμείο 15,2 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 28 εκατ. ευρώ, δεν έχει πρόθεση να δώσει μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, ενώ δεν έχει κάνει επενδύσεις το τελευταίο διάστημα.
-Η πιο… δυνατή περίπτωση είναι της Καρέλιας, η οποία με το ταμείο της θα μπορούσε να μετατραπεί ακόμα και σε fund και να αγοράσει αξιόλογα ποσοστά ακόμα και σε πολλές εισηγμένες.
Ωστόσο, αν και κάνει κάποιες επενδύσεις, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, σε επενδυτικά προϊόντα, διατηρεί μεγάλο ύψος ταμειακών διαθεσίμων για πολλά έτη χωρίς ουσιαστική εκμετάλλευση.
Σημειώνεται πως το ταμείο των 461 εκατ. ευρώ που είχε στο εννεάμηνο αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50% της αποτίμησης.
-ΟΛΘ και Πλαίσιο είναι επίσης εταιρείες με καλό ταμείο, αλλά είναι και πιο δραστήριες στον τομέα των επενδύσεων.
-Το θέμα του ταμείου τέλος είχε απασχολήσει προ κρίσης και τους μετόχους της Jumbo, αλλά η διοίκηση δε συζητάει την αύξηση του δανεισμού και εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ορθά έπραξε.
Η εταιρεία πάντως αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, πλην της τρέχουσας περιόδου όπου λόγω πανδημίας, τα νέα καταστήματα που ήθελε να ανοίξει πήγαν πίσω.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πλέον δε συμφέρει τους μετόχους να υπάρχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα αφού δεν αποδίδουν και θα πρέπει οι διοικήσεις να εκμεταλλευτούν και την ευκαιρία που δίνει η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης, ή τα επιδοτούμενα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ), για να αναπτυχθούν και να προσφέρουν περισσότερη αξία στους μετόχους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης