Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σενάρια για χαλάρωση lockdown και ελεύθερο Πάσχα, φόβοι για νέα έξαρση covid

Σενάρια για χαλάρωση lockdown και ελεύθερο Πάσχα, φόβοι για νέα έξαρση covid
Παραμένει στο κόκκινο το ΕΣΥ με ρεκόρ διασωληνωμένων, θανάτων και εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Η εκτίμηση πως η κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί, η επιτάχυνση των εμβολιασμών παρά το πρόβλημα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η διεύρυνση των self test και σε άλλους κλάδους εργαζομένων αλλά και η συνεχής βελτίωση των καιρικών συνθηκών είναι οι παράγοντες εκείνοι, στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τα σχέδια της για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown αλλά και για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό ενόψει του Πάσχα.
Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επιδημία στην Αττική έχει κορυφωθεί και σταδιακά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της, ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους για το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται οι κινήσεις αυτές να ξαναφουντώσουν την επιδημία, τη στιγμή που αυτή δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης.
Άλλωστε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ δεν αφήνουν καμία χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, γεγονός που δείχνει πως η επιδημία είναι ακόμα σε έξαρση.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 680 νέες εισαγωγές ασθενών (οι 330 στην Αττική), οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 802 (οι 419 στην Αττική), αναφέρθηκαν 98 θάνατοι – ο υψηλότερος αριθμός εντός του 2021 -, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 9.054 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.000.
Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει πως καταγράφεται μείωση του δείκτη θετικότητας, εξετάζει το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων ενώ προκρίνει και το άνοιγμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, αν και σε γενικές γραμμές συστήνει «αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως ακόμα είναι νωρίς να μιλά κανείς για το τι θα γίνει το Πάσχα και πως τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί.
Ωστόσο, με την επέκταση των self test σε εστίαση, λιανεμπόριο, μέσα μεταφοράς και delivery από τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ήθελε να δει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο λιανεμπόριο με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των mall, ενώ παράλληλα εξετάζεται το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων
Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια ακόμα και για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης πριν το Πάσχα, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό να συμβεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα και εφόσον η επιδημία δεν έχει παρουσιάσει επιδείνωση.

Παυλάκης: Μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα το Πάσχα – Θα ξαναφουντώσει η επιδημία

Τη θέση πως το άνοιγμα των μετακινήσεων για τις εορτές του Πάσχα αποτελεί μεγάλο ρίσκο για να ξαναφουντώσει η επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με ένα ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων προς την επαρχία το Πάσχα, αφού έτσι, όπως εκτιμά, θα ξαναφουντώσει ο κορωνοιός.
Ο κ.Παυλάκης ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.
«Πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι.
Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος τόνισε πως εάν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά.
Επιπλέον, συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων και χρήση μάσκας.
«Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης.

Τζανάκης: Πιο σπάνιες οι θρομβώσεις με το εμβόλιο της J&J σε σχέση με της AstraZeneca

Τη θέση πως οι θρομβώσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι πιο σπάνιες σε σύγκριση με αυτές του εμβολίου της AstraZeneca διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις μετά το πάγωμα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
«Είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο.
Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες.
Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο.
Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν.
Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από κορωνοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «με εξαίρεση τους δείκτες των μονάδων και των θανάτων, υπάρχει σταθεροποίηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα, μια οριζοντίωση».
«Το κύμα αυτό έχει μεγάλη διάρκεια.
Η φάση της επιπέδωσης της καμπύλης θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα.
Δεν πρέπει να δίνουμε βάση στα κρούσματα, γιατί τώρα με τα self-test θα βλέπουμε μεγάλους αριθμούς» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως «τα self test πρέπει να δοθούν στοχευμένα, όπως έγινε με τα σχολεία».

Αξιόπιστα τα self test

«Να δώσουμε στους οδηγούς που δουλεύουν στα ΜΜΜ, στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αναγκαστικά συγχρωτίζονται, σε γραφεία του δημοσίου, όπου χρειάζεται.
Στη συνέχεια θα το δίναμε και ελεύθερα στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Το self-test έχει μια μεγάλη αξιοπιστία, περίπου 6-7 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα αναπτύξει το ιικό φορτίο στο σώμα του.
Το self-test έχει αξιοπιστία γύρω στο 60% όταν βγει θετικό.
Οι ειδικοί σωστά έβαλαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ανά τριήμερο, έτσι ώστε να βρίσκονται και αυτοί που στο προηγούμενο ήταν ψευδώς αρνητικοί» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

Παραλαμβάνει εμβόλια J&J η Ελλάδα, άγνωστο αν θα αρχίσει τους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson η Ελλάδα, η οποία πρόκειται να παραλάβει , 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Johnson & Johnson έως τον Ιούνιο.
Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Βάσει του προγραμματισμού, η Ελλάδα επρόκειτο να αρχίσει τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο την ερχόμενη Δευτέρα 19/4 αλλά πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται.

Σταθεροποίηση στην Αττική - «Πιέζει» τη Θεσσαλονίκη η πανδημία

Μια μερική σταθεροποίηση παρουσιάζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία κατέχει για μία ακόμα ημέρα την αρνητική πρωτιά στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ με 1.812 νέες λοιμώξεις.
Σε κέντρο και δυτικές περιοχές, πάντως, συνεχίζεται η «τρελή πορεία» της διασποράς, με 559 και 391 νέα κρούσματα αντίστοιχα σήμερα να παρατείνουν την αγωνία των ειδικών.
Σε ηπιότερα αλλά πάντως ανησυχητικά επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου, με τον Πειραιά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 287 νέες διαγνώσεις, ενώ ακολουθούν τα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια της Αθήνας με 210, 192 και 154 αντίστοιχα.
Τα νησιά της Περιφέρειας περιορίζονται στις 19 νέες λοιμώξεις.
Συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει, πάντως, και από τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, με τα σημερινά δεδομένα να κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 33% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για μια σταθεροποίηση ή ακόμα και ήπια ύφεση της κατάστασης που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ωστόσο, παραμένει ασφυκτική, αφού μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.631 ασθενείς, με τους 419 να είναι διασωληνωμένοι.

Με κρούσματα οι 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες – Αύξηση δείχνουν τα λύματα

Ολόκληρη η Ελλάδα βάλλεται πλέον από τα ανάλγητα χτυπήματα του κορωνοϊού, όπως δείχνει ο σημερινός πίνακας κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, όπου το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν 67 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας.
Από αυτές, δύο ακόμα (μαζί με Αττική και Θεσσαλονίκη) έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Λάρισα 139, Κοζάνη 112) και άλλες δύο κινούνται κοντά στα 100 (Αχαΐα 95, Ηράκλειο 93).
Το διπλό καρέ συμπληρώνουν αρκετές ακόμα περιοχές με υψηλό αριθμό ημερήσιων διαγνώσεων, μεταξύ των οποίων η Πέλλα (78), η Μαγνησία (66), οι Σέρρες (60) και η Καβάλα (53).
Σε παράταση στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η χώρα εδώ και αρκετό διάστημα συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για το διάστημα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2021, αφού αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε επτά από τις εννέα υπόλοιπες περιοχές δειγμάτων (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Συγκεκριμένα, εκρηκτική είναι η αύξηση που σημειώθηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Ξάνθης φτάνοντας στο 196%, αλλά και του Ηρακλείου που ανήλθε σε 122%, ενώ πιο ήπια χαρακτηρίζεται εκείνη στις δύο άλλες μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο 74% και Χανιά 50%).
Πτώση στο ιικό φορτίο καταγράφηκε στον Άγιο Νικόλαο (37%), αλλά και στον Βόλο (7%), ωστόσο Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα παρουσιάζουν σχετικά σταθερές τάσεις με ήπια άνοδο της τάξης του 21%, 20% και 7% αντίστοιχα.

Με self test στο χωριό το Πάσχα - Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως θα ταξιδέψουν

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.
Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.
Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν ιαθεί.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.
Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων στην Ελλάδα, επιταχύνει και τους εμβολιασμούς των πολιτών.
Σημειώνεται πως έως και τη Δευτέρα 12-04-2021, είχαν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14% του πληθυσμού, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
Βάσει του προγραμματισμού, σημειώνεται πως από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.


Στους 9.054 οι νεκροί

Στους 9.054 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 13/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

e1_9.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 76.070 τεστ, τα 24.958 μοριακά και τα 51.112 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώνεται σε 5,3% έναντι 7,76% χθες αλλά με περίπου 29.000 τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

e2_9.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (χθες 781).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

e5_9.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης