Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου η πληρωμή της Επιστρεπτέας 7

Σταϊκούρας: Τέλη Απριλίου η πληρωμή της Επιστρεπτέας 7
Ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε για το τέλος του Απριλίου την έναρξη πληρωμών της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7»
Σχετικά Άρθρα

Στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 4,2%, ανακτώντας έτσι τις μισές απώλειες του 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε όχι μόνο με βασικό σενάριο, αλλά και με δυσμενές σενάριο». Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική τού οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και «υπάρχουν κινήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης».

Φορολογικές δηλώσεις

Σχετικά με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ο υπουργός είπε (μιλώντας στα Παραπολιτικά FM) ότι «πολύ σύντομα, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά στο πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», με στόχο την ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Δήλωσε, εξάλλου, ότι μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. «Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις», μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το υπουργείο.

Μειωμένη προκαταβολή φόρου

Έκανε, επίσης, λόγο για μια σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν. Ειδικότερα, σε σχέση με τη διατήρηση και το 2021 της μειωμένης προκαταβολής φόρου, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. «Δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε», ανέφερε. Και σημείωσε ότι «θέλουμε να το υλοποιήσουμε, όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς». Πρόσθεσε δε, ότι «μόλις σήμερα καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ό,τι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Τέλος Απριλίου η πληρωμή της Επιστρεπτέας 7

Ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε για το τέλος του Απριλίου την έναρξη πληρωμών της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7» και πως για την πορεία των αιτήσεων ανέφερε ότι είναι και θέμα φόρτου εργασίας των λογιστών. Θεώρησε ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αιτήσεων έως τώρα, που έχει υπερβεί τις 200.000, αναφέροντας πως σε μία ημέρα χθες υπήρξαν 40.000 αιτήσεις. «'Αρα με αυτόν το ρυθμό μπορεί στο τέλος να υπερβαίνουν τις 300.000», πρόσθεσε, με βάση «αυτούς που όντως έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σε προηγούμενους κύκλους πολλοί έκαναν αίτημα «ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δικαιούχοι».
Τέλος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στον «δρόμο» προς την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών, όπως η Γαλλία, και προσδιορίζοντας την έλευση των χρημάτων περί το τέλος του α' εξαμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης