Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία - Απειλές Ρωσίας κατά ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από την Κριμαία

Σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία - Απειλές Ρωσίας κατά ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από την Κριμαία
O Stoltenberg κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από την Ουκρανία, με το γεωπολιτικό παιχνίδια στο οποίο συμμετέχουν Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία, να περιπλέκεται επικίνδυνα.
Η Ρωσία απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ να κρατήσει τα πολεμικά της πλοία μακριά από την Κριμαία «για το δικό της καλό», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στη Μαύρη Θάλασσα «πρόκληση».
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ νωρίτρα η Μόσχα προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να μην πουλά όπλα στο Κίεβο, μήνυμα το οποίο έχει αποδέκτη και την Τουρκία.
Το Κίεβο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα.

Ρωσία σε ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από την Κριμαία...για το καλό σας

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι τα πολεμικά πλοία τους θα μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το δικό τους καλό», αποκαλώντας την ανάπτυξή τους στη Μαύρη Θάλασσα ως μια πρόκληση που έχει σχεδιαστεί για να... δοκιμάσει τα ρωσικά νεύρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα αυτή την εβδομάδα.
Η ανάπτυξη των αμερικανικών πολεμικών πλοίων γίνεται με φόντο τη μεγάλη και ανεξήγητη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι μετακινεί τις δυνάμεις της όπως κρίνει σκόπιμο, ακόμη και για αμυντικούς σκοπούς.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov προειδοποιήσε τις ΗΠΑ να κρατήσουν τα πολεμικά τους πλοία μακριά από την Κριμαίο, κάνοντας λόγο για υψηλό κίνδυνο «απροσδιόριστων περιστατικών».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκονται τα αμερικανικά πλοία κοντά στις ακτές μας, αυτό αποτελεί μία ξεκάθαρη πρόκληση.
Πρόκληση με την άμεση έννοια της λέξης: δοκιμάζουν τη δύναμή μας, παίζουν με τα  νεύρα μας. Δεν θα πετύχουν», ανέφερε ο Ryabkov.
«Προειδοποιούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα είναι καλύτερο να μείνουν μακριά από την Κριμαία και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Για το δικό τους καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάπτυξη των πλοίων, λέγοντας μόνο ότι ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει τακτικά πλοία στην περιοχή.
Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας εδρεύει στην Κριμαία και διαθέτει ισχυρές εγκαταστάσεις πυραύλων και ραντάρ στη χερσόνησο.


Το μήνυμα Stoltenberg στη Μόσχα

Με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών, o γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε άμεση αποκλιμάκωση.

«Η σημαντική στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας δεν δικαιολογείται και είναι βαθιά ανησυχητική», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη».
«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», διαμήνυσε ο Stoltenberg.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 12/4, ο Stoltenberg επικοινώνησε για το ζήτημα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken.
Ο Blinken προειδοποίησε την Κυριακή 11 Απριλίου ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής «επίθεσης» στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.» «Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή», εκτίμησε ο υπουργός σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο δίκτυο NBC, επαναλαμβάνοντας μια εκτίμηση που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος.


Στήριξη από ΝΑΤΟ και Δύση ζητά η Ουκρανία

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Κίβεο δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία και θα αναζητήσει διπλωματικές οδούς για την αποκλιμάκωση της έντασης.
«Το ΝΑΤΟ και η Δύση πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ουκρανός ΥΠΕ ζήτησε την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας… με αποδέκτη και την Τουρκία: Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία κάλεσε τη διεθνή κοινότητηα να μην προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, προειδοποίηση που φτάνει μέχρι την Τουρκία.
Την ώρα που κλιμακώνεται και πάλι η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov ζήτησε να μην προμηθεύουν με οπλισμό την Ουκρανία.
«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε - και η Τουρκία είναι μια από αυτές - να αναλύσουν (...) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους» υποστήριξε ο Lavrov κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Αίγυπτο.
Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία για τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs (τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών) ενώ έχει ήδη παραδώσει έξι από τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με πυρομαχικά και την παράδοση περιπολικών πλοίων.
Παράλληλα ο Lavrov έκανε λόγο και για τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.
«Διατυπώνονται ερωτήματα για το τι κάνει η Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η απάντηση είναι πολύ απλή.
Ζούμε εκεί πέρα, είναι η χώρα μας.
Τι ακριβώς όμως κάνουν οι ΗΠΑ με τα πολεμικά πλοία τους και τους στρατιώτες τους στην Ουκρανία, χιλιάδες χιλιόμετρα από την επικράτειά τους;» διερωτήθηκε ο Lavrov.
Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου.
3_1.png

Προειδοποίηση G7

H G7 κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις στη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία, με τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία.
Σε ανακοινωθέν της G7 αναφέρεται πως «αυτές οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές κινήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προειδοποίηση, αποτελούν απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες».
Υπενθυμίζεται πως οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας, ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.
Κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ, στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.000 άνθρωποι.
Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 θάνατοι, παρότι θεωρητικά παραμένει σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης