Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχνή άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ με το βλέμμα στις νέες εκδόσεις

Ισχνή άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ με το βλέμμα στις νέες εκδόσεις

Ανοδική κίνηση στο γερμανικό και ιταλικό 10ετές, στο -0,29% και στο 0,74% αντίστοιχα - Φόβος για την υπερπροσφορά κρατικού χρέους

Σχετικά Άρθρα
Με μεικτές τάσεις ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς την αρχική τους αποκλιμάκωση ακολούθησε μικρή άνοδος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.

Εκδόσεις ΗΠΑ

Αφορμή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αποτέλεσε η νέα έξοδος στις αγορές που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, την ώρα που η υπερπροσφορά εκδόσεων χρέους προβληματίζει τους αναλυτές όσον αφορά την ανταπόκριση των επενδυτών στη ζήτηση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για ανοδική ώθηση των αποδόσεων.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσουν Δευτέρα 12 Απριλίου νέους τριετείς και 10ετείς τίτλους με την στόχο να αντλήσουν από τη αγορά 96 δισ. δολάρια, εξέλιξη που, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δώσει τον τόνο και στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους.

Ευρωζώνη

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού υποχώρησε αρχικά 2,4 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο -0,32%, ενισχύθηκε οριακά προς το τέλος της συνεδρίασης κλείνοντας στο -0,29%.
Παρ΄ όλα αυτά, παραμένει 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά έτους που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο.
Στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ιταλικών υπαναχώρησαν από το υψηλό μηνός που είχαν αγγίξει την Παρασκευή 9 Απριλίου στον απόηχο των ανησυχιών για πιθανές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε αρχικά τέσσερις μονάδες βάσης, έως το 0,70% έναντι 0,76% της Παρασκευής (9/4), για να ανέβει όμως στο τέλος και να κλείσει στο 0,74%.
Στην ελληνική αγορά, με χαρακτηριστικό το μικρό όγκο συναλλαγών και τις μικρές μεταβολές, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε λίγο υψηλότερα στο 0,87% από 0,86% την Παρασκευή 9 Απριλίου, με το spread στις 116 μονάδες βάσης.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 24 εκατ. ευρώ.

Δηλώσεις Panetta

Οι άκρως καθησυχαστικές χθεσινές δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, φαίνεται να λειτούργησαν θετικά για τις αγορές κρατικών ομολόγων στο άνοιγμα της συνεδρίασης.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην επάνοδο του πληθωρισμού κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, καθώς οι σημερινές προοπτικές είναι αποθαρρυντικές και η μόνιμη παραμονή των τιμών κάτω του στόχου, για οκτώ συνεχή χρόνια, ενέχει τον κίνδυνο μόνιμου πλήγματος στην οικονομία.
Επίσης, η ΕΚΤ επιτάχυνε τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP την προηγούμενη εβδομάδα, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 20,165 δισ.ευρώ έναντι 6,178 δισ.ευρώ την αμέσως προηγούμενη.

Νέες εκδόσεις

Από πλευράς εκδόσεων κρατικού χρέους, η Αυστρία ετοιμάζεται για έκδοση τετραετούς και 50ετούς ομολόγου, ενώ η Ισπανία για έκδοση 15ετούς τίτλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης