Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανοδικές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα με το βλέμμα σε Ταμείο Ανάκαμψης και νέο χρέος 40 δισ.

tags :
Ευρωζώνη:  Ανοδικές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα με το βλέμμα σε Ταμείο Ανάκαμψης και νέο χρέος 40 δισ.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου «εκτοξεύθηκε» κατά  8 μονάδες βάσης, στο 0,75%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου

Σε κλοιό ανοδικών πιέσεων βρέθηκαν εκ νέου οι αποδόσεις των ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης ωθούμενα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις αρνητικές συνέπειες των καθυστερήσεων όσον αφορά την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ στην ανάκαμψη των οινονομιών αλλά και από τη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.

Συνταγματικό Δικαστήριο

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στους διαμορφωτές πολιτικής όσο και στους επενδυτές που έχουν αρχίσει να προεξοφλούν κινδύνους για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, προειδοποίησε ότι μία καθυστέρηση όσον αφορά την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διοχέτευσή τους θα αποτελούσε ένα βήμα για την «οικονομική καταστροφή της Ευρώπης».

Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κονδύλια του Ταμείου, ήταν φυσικό να δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα ομόλογα: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,75%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Αντίστοιχα και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 103 μονάδες βάσης.
Στην άνοδο των ιταλικών αποδόσεων συνέβαλε και η είδηση ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi σκοπεύει να αυξήσει το δανεισμό κατά 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να κρατήσει βιώσιμη την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με πηγές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενώ το χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 155% το 2021.

Ελλάδα

Σε άνοδο και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,86% με το spread ωστόσο να συγκρατείται στις 116 μονάδες βάσης.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 197 εκατ. ευρώ.

ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αποδόσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κατευθυντήρια δύναμη για τις αγορές κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,67%.
Η άνοδος αυτή άσκησε πιέσεις και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αν και μικρότερες σε σχέση με την Ιταλία.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης