Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit positive η μείωση κατά 43% των NPEs των κυπριακών τραπεζών το 2020

Moody’s: Credit positive η μείωση κατά 43% των NPEs των κυπριακών τραπεζών το 2020
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί credit positive η μείωση κατά 43% σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ των NPEs των κυπριακών τραπεζών το 2020,

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί credit positive η μείωση κατά 43% σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ των NPEs των κυπριακών τραπεζών το 2020, όπως αναφέρει σε report της.
Η πτώση είναι θετική για τις κυπριακές τράπεζες επειδή μειώνει τους κινδύνους σε μια εποχή που η πανδημία θα δημιουργήσει νέα προβληματικά δάνεια.
Η πτώση αντικατοπτρίζει συμφωνίες πώλησης NPEs από δύο κυπριακές τράπεζες συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, διαγραφές παλαιών NPEs περίπου 0,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Hellenic Bank Public Company και οργανικές προσπάθειες μείωσης των NPEs.
Οι συμφωνίες πώλησης περιλαμβάνουν συμφωνίες της Bank of Cyprus για την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE με συνολική ακαθάριστη λογιστική αξία 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια που συνδέονται με την Pacific Investment Management Company LLC, και η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο NPEs με ακαθάριστη λογιστική αξία περίπου 325 εκατομμυρίων ευρώ στην Bain Capital Credit.
Τα NPEs των κυπριακών τραπεζών μειώθηκαν στο 17,7% των ακαθάριστων δανείων το 2020 από 2 7,9% στο τέλος του 2019, ωστόσο, η κάλυψη αποθεματικών ζημιών από NPEs μειώθηκε σε 46% από 53% κυρίως αντανακλώντας τις διαγραφές των NPEs που είχαν προβλεφθεί πλήρως.
Από τα εκκρεμή NPEs, περίπου το 54% αφορούσε τα NPE λιανικής, το 35% σε μικρές και μεσαίες εταιρείες και το 6% σε μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ενώ αναμένουμε σημαντικές νέες προβληματικές εισροές δανείων, αυτές ενδέχεται να αντισταθμιστούν από τις προσπάθειες των μεγάλων .
Οι κυπριακές τράπεζες θα μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια τόσο μέσω πρόσθετων πωλήσεων όσο και οργανικά.
Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος των δανείων με αναβολή πληρωμών έχουν ξαναρχίσει πληρωμές, ο συνδυασμός υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα, η υψηλότερη ανεργία και η μείωση των εταιρικών εσόδων και των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής των οφειλετών.
Για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs και να αντιμετωπίσουν νέα προβληματικά δάνεια που προέρχονται από την πανδημία, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζει να μετατρέψει την Cyprus Asset Management Company, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ιδρύθηκε για να αποκτήσει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία της Cyprus Cooperative Banok, σε bad bank.
Η Cyprus Asset Management Company, θα αγοράσει ουσιαστικά τα επισφαλή δάνεια και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια.
Λιγότερο θετικά, τυχόν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για αποκλεισμούς θα παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια τους.
Προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο της Κύπρου κινδυνεύουν να εξασθενίσουν και να επιμηκύνουν τη διαδικασία αποκλεισμού και να μειώσουν την ανάκαμψη, απαιτώντας πρόσθετες προβλέψεις για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης