Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Fed αναμένει τον πληθωρισμό για τα επιτόκια - Ενδεχόμενη νέα κρίση αν αυξηθούν τα κρούσματα

Rabobank: Η Fed αναμένει τον πληθωρισμό για τα επιτόκια - Ενδεχόμενη νέα κρίση αν αυξηθούν τα κρούσματα
Οι επενδυτές που εξαρτώνται απόλυτα από το τι θα πει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Πολύ πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κρίση εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αμερικανική επιτοκιακή πολιτική.
Οι επενδυτές που εξαρτώνται απόλυτα από το τι θα πει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed) σίγουρα θεωρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη - όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, που για άλλη μία φορά δεσμεύτηκε πως το επιτοκιακό περιβάλλον θα παραμείνει χαμηλό, ήτοι πέριξ του 0%.
«Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τον πραγματικό πληθωρισμό προτού αυξήσουμε τα επιτόκια» πρόσθεσε.
Από την άλλη, η κύρια ανησυχία της Fed δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά ο κορωνοϊός.
Εάν υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων, η Fed θα πρέπει να παραμείνει εκεί, στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να ξεπεραστεί ενδεχόμενη νέα κρίση.
Με άλλα λόγια, αυτό που απασχολεί τις ΗΠΑ είναι η υγειονομική κρίση – και αυτό απασχολεί, φυσικά, τις αγορές.
Στο μεταξύ, στη Γαλλία, όπως αναφέρει η Rabobank, έχει επιβληθεί ένα νέο, αυστηρότερο lockdown.
Αντιθέτως, το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει τελικά να «ανοίγει».
Η Ινδία σημειώνει τεράστια επιτυχία σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Επίσης καταγράφει τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού σε καθημερινό επίπεδο.
Κινέζος αξιωματούχος παραδέχεται ότι τα εμβόλια κατά της Covid δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, τελικά.
Αρκετοί Κινέζοι τουρίστες έχουν διαγνωσθεί θετικοί, παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί δύο φορές στην Κίνα, ενώ παράλληλα η ΕΕ παραδέχεται ότι, ακόμη και αν αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, θα χρειαστούν μήνες για να φτάσει ο αριθμός παραγωγής στο σημείο που πρέπει.
Οπότε δεν υπάρχει γρήγορη λύση.

Ali Baba

Πρόστιμο 18,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 2,78 δισεκατομμύρια δολάρια) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης επέβαλαν οι κινεζικές αρχές στον διαδικτυακό εμπορικό όμιλο Alibaba, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα.
Προηγήθηκε του προστίμου έρευνα που ξεκίνησε κατά του Alibaba τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Μάλιστα, το ύψος του προστίμου καθορίστηκε αφού οι ρυθμιστικοί φορείς αποφάσισαν να επιβάλλουν ποσό που να ανταποκρίνεται στο 4% του κύκλου εργασιών του το 2019, ήτοι 455,7 δισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Λευκός Οίκος

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επιβάλει τους όρους του σε νομισματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Η ομάδα Biden βλέπει πιθανή απειλή από τα σχέδια της Κίνας για το ψηφιακό γιουάν».
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο αποφυγής κυρώσεων, ωστόσο εξετάζουν τη λύση του ψηφιακού δολαρίου.
Από ό,τι φαίνεται, πρόκειται για μια πολιτική και όχι για μια οικονομική απόφαση.
Και, φυσικά, σε τελική ανάλυση, η παγκόσμια χρηματοοικονομική μας αρχιτεκτονική βρίσκεται σε γεωπολιτικές βάσεις.

Γεωπολιτική

Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ οι Φιλιππίνες φαίνεται να πλησιάζουν πιο κοντά στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι φοβούνται περαιτέρω κινεζική επέκταση στα εδάφη τους.
Οι κίνδυνοι είναι έκδηλοι, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης καμία πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς σοβαρές απώλειες ισχύος.
Πάντως, ο John Kerry θα βρεθεί στην Κίνα για να καταφέρει να έλθει σε συνεργασία με το Πεκίνο για την επίτευξη πράσινης ανάπτυξης.
Στο μέτωπο της Ρωσίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Blinken προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα είχε «συνέπειες».
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ήταν, αλλά ο πόλεμος δεν εμφανίζεται ψηλά στη λίστα.
Οι αγορές, από την άλλη, δεν βλέπουν κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης