Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παζάρι με τους δανειστές για ρυθμίσεις πανδημικών χρεών και φορολογικές ελαφρύνσεις

Παζάρι  με τους δανειστές για ρυθμίσεις πανδημικών χρεών και φορολογικές ελαφρύνσεις
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος
Σχετικά Άρθρα

Με τον φάκελο των άμεσων φορο – ελαφρύνσεων και των χρεών που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση κάνει πρεμιέρα η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα σε τεχνικό επίπεδο και την άλλη εβδομάδα σε πολιτικό.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος, η επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος με επανάληψη του περσινού μοντέλου των 8 δόσεων.
Παράλληλα στη φορολογική ατζέντα βρίσκεται και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αλλά το αν θα υπάρξουν αλλαγές ή όχι θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο πιθανότατα τον Ιούλιο, αφού το υπουργείο Οικονομικών σταθμίσει τις συνθήκες στην αγορά.
Μείζονος σημασίας θεωρείται επίσης το θέμα των χρεών από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δάνεια που έχουν συσσωρευτεί στην διάρκεια της πανδημίας με την αγορά να ζητά επισταμένως κούρεμα αυτών των οφειλών. Μόνο τα απλήρωτα πανδημικά χρέη προς την Εφορία υπολογίζονται για τη διετία 2020 – 2021 σε περίπου 12 δις. ευρώ
Αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή πρόβλεψη του βαθμού συνέπειας των φορολογούμενων στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο για διεύρυνση της περιμέτρου της ρύθμισης ειδικού σκοπού των 24 άτοκων η 48 έντοκων δόσεων με ένταξη των οφειλών του περσινού κύματος της πανδημίας που έμειναν εκτός διακανονισμού καθώς και χρεών που τρέχουν εντός του 2021.

Τα θέματα που θα συζητηθούν με την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών είναι:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Κατάργηση ειδικά για φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020, του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα. Επισημαίνεται ότι οι e-αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ: Εμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ: Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020. Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

ΦΟΡΟΜΠΟΝΟΥΣ 40% για δαπάνες σε ακίνητα: Θα δημιουργηθεί νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα «ξεκλειδώνει» έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2020 στην ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και φέτος περισσότερος χρόνος.

ΔΟΣΕΙΣ: Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ: Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ:
Εξετάζονται «κουρέματα» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με κέρδη το 2020. Οι παρεμβάσεις, εάν περάσουν, θα είναι στοχευμένες και μόνο για τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Εχει αποσυρθεί το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης