Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση διεκδικεί ο Erdogan – Ανήσυχος για τις εξελίξεις

Ρόλο διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση διεκδικεί ο Erdogan – Ανήσυχος για τις εξελίξεις
«Ελπίζουμε η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου πρόσφατα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

O Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan ζήτησε να τεθεί τέρμα στις ανησηχυτηικές, όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στο Donbass της ανατολικής Ουκρανίας μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε συνομιλίες τριών και πλέον ωρών με τον Erdogan στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης από πριν επίσκεψης, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα για τη σύγκρουση στο Donbass.
Το Κίεβο σήμανε συναγερμό για μια ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και για μια αύξηση της βίας κατά μήκος της γραμμής επαφής που διαχωρίζει τα ουκρανικά στρατεύματα από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Donbass.

Ανησυχία για τις ρωσικές κινήσεις

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι τα στρατεύματά του συνιστούν απειλή, αλλά λέει ότι θα παραμείνουν όσο θεωρεί ότι χρειάζεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από κάθε άλλη φορά από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους αυτονομιστές στο Donbass.
H Τουρκία δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την ερχόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Zelensky, ο Erdogan είπε πως ελπίζει ότι η σύγκρουση θα επιλυθεί ειρηνικά, μέσω διαλόγου στη βάση της διπλωματικής παράδοσης, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Παρέμβαση ια εκτόνωση της κλιμάκωσης

«Ελπίζουμε η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου πρόσφατα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί και η σύγκρουση να επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο Erdogan.
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί για αυτό», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία και η Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα με τα υπουργεία τους Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι με κανένα τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».
Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη για τη αύξηση της βίας στη σύγκρουση, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων από το 2014.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Erdogan στις 9/4 κατηγόρησε την Ουκρανία για «επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης