Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με τη Ουκρανία

tags :
ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με τη Ουκρανία
Οι ανακοινώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας –όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι– από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Σχετικά Άρθρα

Καλούν την Ρωσία να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά της με την Ουκρανία και επανέλαβαν τη στήριξή τους στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.

Ανησυχίες

Οι ανακοινώσεις των επικεφαλής της διπλωματίας των τριών χωρών αφήνουν να εννοηθεί ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας – όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι – από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Οι κινήσεις των ρωσικών μονάδων εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ο στρατός της αποτελεί απειλή αλλά δηλώνει ότι θα παραμείνει εκεί για όσο διάστημα θεωρεί σωστό η Ρωσία.

Μονομερείς προκλήσεις

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Antony Blinken μίλησε ξεχωριστά με τον Γάλλο Jean-Yves Le Drian και τον Γερμανό Heiko Mass, ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department Ned Price.
Οι Blinken και Le Drian «συζήτησαν την ανάγκη να τερματίσει η Ρωσία την επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική της, τη συγκέντρωση στρατού στην κατεχόμενη Κριμαία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας καθώς και τις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στην ανατολική Ουκρανία.

«Αμέσως»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Mass ο Blinken, οι δύο υπουργοί «τόνισαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί το Κίεβο απέναντι στις μονομερείς ρωσικές προκλήσεις» στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.
Συμφώνησαν επίσης ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει «αμέσως» η Μόσχα τη συγκέντρωση στρατού και την «εμπρηστική ρητορική» της, πρόσθεσε ο Price.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία και άλλες χώρες σχετικά με «την κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα» στην ανατολική Ουκρανία και τις κινήσεις των ρωσικών μονάδων στα σύνορα.

Κριμαία

Την Πέμπτη η Psaki είχε πει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας περισσότερους στρατιώτες από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία.
Τον Μάρτιο του 2014, καθώς κλιμακωνόταν η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Δύση εκτιμούσε ότι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είχαν συγκεντρωθεί 25.000-30.000 στρατιώτες ή μέλη των ειδικών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης