Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh αποδείχθηκε επενδυτής καιροσκόπος – Οι 16 πικρές αλήθειες για τους Ολλανδούς στον Ελλάκτωρ

Η Reggeborgh αποδείχθηκε επενδυτής καιροσκόπος – Οι 16 πικρές αλήθειες για τους Ολλανδούς στον Ελλάκτωρ
Η Reggeborgh έφερε ίντριγκα στην Ελλάδα, έφερε παιχνίδια, έφερε αναταραχή, έφερε τακτικές εκβιασμών, έφερε μια έκθεση 100 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Σχετικά Άρθρα

Η Reggeborgh και η συνδεόμενη VolkerWessels, το family fund από την Ολλανδία, δεν έφερε την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.
Ήρθαν στην Ελλάδα ως δήθεν παθητικοί επενδυτές, επενδύοντας στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και λειτουργούν ως επενδυτές καιροσκόποι.
Δεν προσέφεραν αξία στον εθνικό πλούτο, δεν προσέφεραν αξία στον έλληνα φορολογούμενο, στο ελληνικό δημόσιο και στην πρόοδο της Ελλάδος, έφεραν την απαξίωση των επιχειρηματικών αξιών.
Έφεραν ίντριγκα, έφεραν παιχνίδια, έφεραν αναταραχή, έφεραν τακτικές εκβιασμών, έφεραν μια έκθεση 100 σελίδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Οι 16 πικρές αλήθειες για τους Ολλανδούς της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ

Πικρή αλήθεια 1η
Η Reggeborgh αποδείχθηκε επενδυτής καιροσκόπος.
Στις ΗΠΑ του Trump οι ολλανδοί θα είχαν εκδιωχθεί, θα είχαν εξαφανιστεί κακήν κακώς με τις πρακτικές που ακολουθούν.
Στην Ελλάδα όμως, παρουσιάζονται ως επενδυτές, όμως όπως θα αποδείξουμε σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο όχι κερδοσκόποι… που κανείς δεν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει αλλά καιροσκόποι που με φθηνές τακτικές παίζουν παιχνίδια χειρίσου είδους στον κατασκευαστικό κλάδο.

Πικρή αλήθεια 2η
Η Reggeborgh ήρθε στην Ελλάδα, αρχικά στοχεύοντας στον Ελλάκτωρ αλλά κατέληξαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως παθητικοί επενδυτές.
Αποτελεί οξύμωρο σχήμα να είναι παθητικοί επενδυτές στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενεργητικοί επενδυτές στον Ελλάκτωρ.
Όμως αποδείχθηκε ότι παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού και ουσιαστικά πήραν ενεργητική θέση στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της Ελλάδος.

Πικρή αλήθεια 3η
Κανένα μέσο ενημέρωσης – πλην ελαχίστων και σίγουρα το bankingnews – δεν διερωτήθηκε γιατί η Reggeborgh έφυγε από την πιο υγιή εταιρία στον κλάδο των κατασκευών την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επενδύει – όπως πάει να επενδύσει – στον Ελλάκτωρ;
Ουδείς διερωτήθηκε.
Για να μην διερωτηθεί, ο μόνος προφανής λόγος είναι να έχει χρησιμοποιηθεί το ισχυρότερο όπλο σιωπής… που φαντάζεστε πιο είναι.

Πικρή αλήθεια 4η
Η Reggeborgh έφυγε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκβιάζοντας τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος διοικεί άψογα και αποτελεσματικά τον όμιλο ναι ή όχι;
Εάν δεν είναι εκβιασμός να πάρουν 150 εκατ κέρδος οι ολλανδοί της Reggeborgh και να φύγουν απειλώντας ότι εάν ο Περιστέρης δεν πάρει τις μετοχές έχουν άλλο επενδυτή να πουλήσουν το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… τότε τι είναι εκβιασμός;

Πικρή αλήθεια 5η
Εάν ήταν πραγματικοί επενδυτές και όχι καιροσκόποι, δεν θα ακολουθούσαν τακτικές έλλειψης σοβαρότητας με το ποσοστό του Μπόμπολα.
Ένας σοβαρός επενδυτής κάνει κάτι απλό, έρχεται σε συμφωνία με τον Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ, αγοράζει τις μετοχές, εμφανίζεται με το πραγματικό ποσοστό και όχι μόνο με τα δικαιώματα ψήφου και εάν μπορεί να σηκώσει το κόστος προετοιμάζει και δημόσια πρόταση.
Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει δύο παρατάσεις εξάσκησης και στις 10 Μαίου 2021 θα λήξει και είτε δεν θα εξασκηθεί, είτε θα παραταθεί εκ νέου.
Όλο αυτό έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Πικρή αλήθεια 6η
Οι ολλανδοί της Reggeborgh είπαν ψέματα, κατάφεραν να βρουν ορισμένα παράθυρα του νόμου, ακροβασίες στα όρια της νομιμότητας και ουσιαστικά το έπαιζαν παθητικοί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ενεργητικοί στον Ελλάκτωρ.
Το ενεργοπαθητικό δεν σε κάνει Straight.

Πικρή αλήθεια 7η
Εάν η Reggeborgh δεν είχε την στήριξη μελών της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα έκαναν αυτές τις κινήσεις όχι ακτιβισμού αλλά προσβλητικές κινήσεις καιροσκοπισμού.
Τι προκάλεσαν στον Ελλάκτωρ, όλοι το έχουν κατανοήσει, βλέποντας το αδιέξοδο.

Πικρή αλήθεια 8η
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 100 σελίδες για τα περί ανταγωνισμού στις κατασκευές, μόνο μια εταιρία ονομάτισε, την Reggeborgh.
Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι κόλαφος για τους ολλανδούς, κόλαφος για την Ελλάδα που επιτρέπει σε ένα ξένο επενδυτή που δεν σέβεται την ελληνική νομοθεσία να λειτουργεί και να πράττει κατά τρόπο που ξεπερνάει τα εταιρικά ήθη.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ξεκάθαρη, αποκάλυψε τις παραπλανητικές πρακτικές της Reggeborgh στην Ελλάδα.
Μπορεί να εμπιστευτεί η Ελλάδα ένα ολλανδό που ξεκινάει με το καλημέρα με πρακτικές για το πώς θα ξεγελάσει την ελληνική νομοθεσία;

Πικρή αλήθεια 9η
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αδιέξοδο στον Ελλάκτωρ;
Όμως πέραν από το αδιέξοδο στα σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου το bankingnews αποκάλυψε ότι η Εθνική είχε σχεδιάσει ειδική χρηματοδότηση 800 εκατ ευρώ για τον Ελλάκτωρ για να συμμετάσχει στην Εγνατία Οδό παραχωρήσεις και κατασκευή ένα έργο τουλάχιστον 1,2 δισεκ. ευρώ και τελικά ο Ελλάκτωρ ήταν η μόνη εταιρία που δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό.
Το ΤΑΙΠΕΔ μπλόκαρε τον Ελλάκτωρ για την Εγνατία Οδό και εν συνεχεία ο διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρ πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ… έπρεπε να υπερασπιστεί την συμμετοχή του Ελλάκτωρ στον διαγωνισμό της Εγνατίας οδού και τελικώς τι έγινε…. ο Ελλάκτωρ δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό.
Χάθηκε ένα μεγάλο έργο… ή κάποιοι σκόπιμα ήθελαν ο Ελλάκτωρ να μείνει εκτός διαγωνισμού;

Πικρή αλήθεια 10η
Η Reggeborgh παραπληροφορεί όταν διαδίδει ότι θα επενδύσει 100 εκατ στον Ελλάκτωρ.
Διαδίδει ψέματα γιατί σαφώς αναφέρει ότι θα επενδύσει 50 εκατ για το ομολογιακό – δάνειο γέφυρα αλλά με τον όρο της αύξησης κεφαλαίου, όπερ σημαίνει ότι εφόσον υλοποιηθεί η αύξηση θα πάρει πίσω τα 50 εκατ.
Οπότε η Reggeborgh θα επενδύσει 50 εκατ όχι 100 εκατ που λανθασμένα αναφέρεται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Πικρή αλήθεια 11η
Ένας σοβαρός επενδυτής, που πιστεύει σε μια εταιρία, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να έρθει σε συνεννόηση με τους άλλους μετόχους.
Στον Ελλάκτωρ οι μέτοχοι είναι η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη που κατέχουν το 25,58% των μετοχών και οι οποίοι έχουν αναφέρει ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Ορισμένοι διερωτώνται γιατί εμφανίζονται στις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις και άλλες εταιρίες έχοντας άμεσα ποσοστά και για ορισμένα ποσοστά δικαιώματα ψήφου;
Η απάντηση είναι ότι η Greenhill έχει ανακοινώσει ένα πλάνο αγορών και έως ότου λήξει το πλάνο αγορών – Ιούλιο 2021 – οι μετοχές που ήταν ενεχυριασμένες στην Farallon θα παραμείνουν ενεχυριασμένες έως την αγορά και της τελευταίας μετοχής.
Αυτή είναι η συνήθη διαδικασία διεθνώς εδώ και 10ετίες που γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν όλοι.
(Το Farallon είναι αμερικανικό fund που είχε δώσει δάνειο στην Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση που κατείχαν το 25,58% του Ελλάκτωρ και το πούλησαν στην Greenhill με διαμεσολάβηση του Farallon.
Το δάνειο φέρει ενέχυρο μετοχές του Ελλάκτωρ)
Επίσης μέτοχοι του Ελλάκτωρ είναι η Reggeborgh με 14,75%, ο Λεωνίδας Μπόμπολας με 12,55% με τον οποίο έχει option αγοράς μετοχών – που δεν θα αγοραστούν τελικά -.
Επίσης κατέχει το 10% του Ελλάκτωρ η Reggeborgh έμμεσα.
Ποσοστό 4,18% κατέχει στον Ελλάκτωρ ο εφοπλιστής Διαμαντίδης που είναι κατά της Reggeborgh, τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών με 3,8% και το ΕΦΚΑ με 0,90%.
Η Reggeborgh εάν ήταν σοβαρός επενδυτής και όχι καιροσκόπος θα έκανε κάτι απλό, θα καλούσε την Greenhill και θα επιτύγχανε μια συμφωνία μετόχων.
Η αύξηση 120,5 εκατ θα υλοποιείτο επιτυχώς και ο Ελλάκτωρ θα επανερχόταν πλήρως στον ανταγωνισμό, καθώς η αγορά θα ήξερε ότι θα καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Αντί αυτού αποκαλούν την Greenhill ως «Μπακοκαυμενάκιδες» χλευαστικά από το καημένος αυτός που προκαλεί την λύπη και την απαξίωση.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πόλεμος ξεκινάει.

Πικρή αλήθεια 12η
Η Reggeborgh και η διοίκηση του Ελλάκτωρ θα πρέπει να πουν στην επενδυτική κοινότητα τι θα κάνουν πιο είναι το plan B στην περίπτωση που αποτύχει να περάσει από την Γενική Συνέλευση στις 22 Απριλίου η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου του Ελλάκτωρ στα 120,5 εκατ.
Υπάρχει plan B;
Π.χ. ένα plan B θα ήταν να επενδύσει τα 50 εκατ του δανείου γέφυρα η Reggeborgh με εξασφαλίσεις περιουσιακά στοιχεία του Ελλάκτωρ.
Αντιθέτως ζητούν από αυτούς που αποκαλούν «Μπακοκαυμενάκηδες» να βάλουν χρήματα ως ο μεγαλύτερος άμεσος μέτοχος ενώ τους έχουν αποκλείσει από το διοικητικό συμβούλιο.
Προφανώς και η Greenhill δεν είναι ο αγαθούλης επενδυτής που θα τον παίξουν με φθηνά κόλπα.

Πικρή αλήθεια 13η
Η διοίκηση του Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ζημίες έκπληξη 185 εκατ που όπως έχουμε αναλύσει ορισμένες ζημίες – έρχονται από το μέλλον – και διερωτώνται στον Ελλάκτωρ γιατί δεν υποχωρεί η μετοχή.
Η ερώτηση είναι μια όχι πολλές.
Τι θα κάνει η διοίκηση του Ελλάκτωρ εάν δεν προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, θα αποφασίσει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη η Reggeborgh ή θα μένει στις ανακοινώσεις εκ του ασφαλούς;

Πικρή αλήθεια 14η
Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι εάν καταρρεύσει η μετοχή του Ελλάκτωρ θα χάσει η Greenhill.
Η απάντηση είναι ότι η Greenhill υποστηρίζει ότι εάν η μετοχή καταρρεύσει θα αγοράσουν μετοχές χαμηλότερα για να μειώσουν τον μέσο όρο κτήσης μετοχών που είναι στα 1,40 ευρώ.
Όμως αντί όλοι να προσπαθούν να ανέβει η μετοχή, σκέπτονται πως θα καταρρεύσει η μετοχή.
Αυτό δεν λέγεται κερδοσκοπία ή καιροσκοπισμός αλλά κάτι χειρότερο….

Πικρή αλήθεια 15η
Η Reggeborgh είτε θα πάει σε οριστική σύγκρουση με την Greenhill ή θα υπάρξει συμφωνία μετόχων.
Η συμφωνία μετόχων είναι η υγεία, η σύγκρουση είναι τοξίνη, αρρώστια και ότι θα συμβεί στον Ελλάκτωρ θα φέρει ακέραια την ευθύνη ο βασικός μέτοχος Reggeborgh που έχει εκλέξει μονομερώς το διοικητικό συμβούλιο.

Πικρή αλήθεια 16η
Το bankingnews γνωρίζει περισσότερα από όσα γράφει.
Όταν πρέπει θα προβεί σε δύο μεγάλες αποκαλύψεις που θα συγκλονίσουν.
Κρατείστε την 16η πικρή αλήθεια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης