Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Τιμωρητικοί δασμοί» 1 δισ. δολ. σε 6 κράτη για τη φορολόγηση των «ψηφιακών γιγάντων»

ΗΠΑ: «Τιμωρητικοί δασμοί» 1 δισ. δολ. σε 6 κράτη για τη φορολόγηση των «ψηφιακών γιγάντων»
Εισαγόμενα αγαθά και υπηρεσίες από την Αυστρία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία και την Τουρκία αναμένεται να υποστούν δασμούς της τάξης του 25% ετησίως
Σχετικά Άρθρα

«Τιμωρητικούς δασμούς» ύψους 1 δισ. δολαρίων ετησίως αποφάσισαν οι ΗΠΑ εναντίον έξι χωρών εξαιτίας του ότι αυτές επιβάλουν «ψηφιακούς δασμούς» στους «γίγαντες» του διαδικτύου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, αγαθά και υπηρεσίες από τη Αυστρία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία και την Τουρκία που εισάγονται στις ΗΠΑ αναμένεται να υποστούν δασμούς της τάξης του 25% ετησίως, σύμφωνα με έγγραφα από το γραφείο της Αμερικανίδας Εκπροσώπου σε θέματα Εμπορίου που αποκαλύπτει το δημοσίευμα.
Οι δασμοί έρχονται ως αντίποινα απέναντι στις παραπάνω χώρες, οι οποίες φορολογούν αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου, όπως Facebook και Amazon.com.

Το σκεπτικό

Σε καθεμία από τις έξι χώρες που αναφέρονται παραπάνω, οι ΗΠΑ προτείνουν την επιβολή δασμών αντίστοιχων με το ποσό των φορολογικών εσόδων που κάθε χώρα θα εισπράττει από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η συνολική αξία των δασμών ετησίως υπολογίζεται πάνω αποτα τα 900 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει επανειλημμένως προτείνει την επιβολή ενός παγκόσμιου ψηφιακού φόρου στις τεχνολογικές εταιρείες, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους μεμονωμένους φόρους που επιβάλει η κάθε χώρα ξεχωριστά, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία.
Οι ΗΠΑ έχουν μεν δεσμευθεί να ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΟΟΣΑ, όμως προς το παρόν διατηρούν την επιλογή για μονομερείς κινήσεις.
Η αμερικανική Ενωση Εταιρειών στον χώρο του Διαδικτύου – με μέλη όπως Amazon, Facebook και Google της Alphabet – χαιρέτισαν την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Θετική αντίδραση

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί για τη διαδικασία του ΟΟΣΑ, αλλά θα διατηρήσουν στο ακέραιο τη δυαντότητα να υλοποιούν τη δική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των διακριτών διασμών μεχρι να επιτευχθεί τελική συμφωνία, δήλωσε η Katherine Tai, εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΟΣΑ στις 26 Μαρτίου 2021.
Ο αμερικανική Ένωση Εταιρειών στον χώρο του Διαδικτύου - με μέλη το Amazon, το Facebook και το Google Alphabet Inc. - χαιρέτισε την κίνηση αυτή .
«Αποτελεί μια σημαντική επιβεβαίωση της προσπάθειας για την απόσυρση αυτών των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», ανέφερε η Ένωση στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ανά χώρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης