Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Στην ατζέντα πανδημία, «ψηφιακός» φόρος και κλιματική αλλαγή

Σύνοδος G7: Στην ατζέντα πανδημία, «ψηφιακός» φόρος και κλιματική αλλαγή

Η πρώτη σύνοδος των G7 μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Joe Biden θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου

Σχετικά Άρθρα
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Joe Biden θα συμμετέχει σε διεθνείς συνομιλίες για την παγκόσμια οικονομία αυτή την εβδομάδα αναμένοντας να επικυρώσει τη στροφή από την πολιτική του προκατόχου του Donald Trump «America Fist», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Δεσμεύσεις

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα συμμετάσχει στην εξ αποστάσεως σύνοδο της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου με τους ομολόγους της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Κρατών (G7), κατά την οποία είναι πιθανό να επαναλάβουν τις δεσμεύσεις για την υλοποίηση τεράστιων πακέτων μέτρων τόνωσης των οικονομιων από τις συνέπειες τις κρίσης της πανδημίας.
Στη συνάντηση αυτή θα επιδιωχθεί επίσης την επίλυση του προβλήματος της φορολόγησης «γιγάντων» της ψηφιακής οικονομίας, η πλειονότητα των οποίων είναι αμερικανικές όπως η Amazon και η Google.
Το παραπάνω θεωρείται ως επιβεβαίωση της δέσμευσης της Ουάσιγκτον για αλλαγή πολιτικής αφού ο Trump εμπόδισε αποτελεσματικά οποιαδήποτε συμφωνία.
Η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της συνόδου, δήλωσε ότι στις συνομιλίες θα επιχειρευθεί να εντοπιστούν «παγκόσμιες λύσεις» έναντι των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.

Δημοσιονομικά μέτρα

Σύμφωνα με το δημοείευμα του Reuters, στην ατζέντα θα περιληφθεί το ζήτημα «πώς είναι καλύτερο να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο και να ανταποκριθούμε στις φάσεις της παγκόσμιας ανάκαμψης από το COVID-19», συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στο εγγύς μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με άλλες διαρροές. θα υπάρξει συζήτηση για το συντονισμό των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης των οικονομιών της ομάδα των G7, οι οποίες εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τον Καναδά.
Θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών ήταν πιθανό να υπογράψουν κοινή δήλωση, ανέφερε η πηγή.

Ψηφιακός φόρος

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα καθώς μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να υφίσταται από τον αντίκτυπο των lockdowns αν και τα προγράμματα εμβολιασμού αυξάνουν την προοπτική ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο διαφορετικός ρυθμός της ανάπτυξης ενδέχεται να σημάνει ότι ορισμένες περιοχές θα μείνουν πίσω, με τη ζώνη του ευρώ να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο να καταγράψει σημαντική υστέρηση.
Η Βρετανία θέλει να κάνει την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας κορυφαία προτεραιότητα της προεδρίας της G7 .
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν κάποια σημάδια προόδου σχετικά με τον τρόπο ιεράρχησης των κανόνων για τη διασυνοριακή φορολόγηση.

Διαπραγματεύσεις

Σχεδόν 140 χώρες διαπραγματεύονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ μια γενιά των κανόνων για τις διασυνοριακές συναλλαγές για να αντιμετωπιστεί η πλανητική κυριαρχία των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών όπως η Google, η Apple και το Facebook.
Ο Biden θεωρείται πιο ανοιχτός σε μια συμφωνία και ορισμένοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες πιστεύουν ότι αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης