Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλείνει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη της covid - Ηνωμένο Βασίλειο: Eπιφυλακτικός για τα ταξίδια ο Johnson, στις 12 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα και παμπ

Κλείνει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη της covid - Ηνωμένο Βασίλειο: Eπιφυλακτικός για τα ταξίδια ο Johnson, στις 12 Απριλίου ανοίγουν καταστήματα και παμπ
Ελεύθερα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικάνους – Στο κόκκινο Ινδία και Λατινική Αμερική
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με την Ευρώπη να τελεί υπό περιορισμό και lockdown καθώς την έχει κυριεύσει η βρετανική παράλλαξη του ιού, στις ΗΠΑ οι τελευταίες οδηγίες αναφέρουν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικάνοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, εφόσον αυτό επιτρέπεται και από τις χώρες – προορισμούς.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson ανακοίνωσε τη Δευτέρα 5 Απριλίου τον ανανεωμένο οδικό χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας και για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών χάρη στη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς.
Ο Johnson παρουσίασε τα σχέδια του για τα «διαβατήρια εμβολιασμών» και για τα διεθνή ταξίδια.
Βάσει του υπάρχοντος σχεδίου, οι διεθνείς μετακινήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν νωρίτερα της 17ης Μαΐου αν και όπως αναφέρεται ο Johnson δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο μαζικό testing προκειμένου να αρχίσει και η άρση των περιορισμών.
Πάντως, η επιδημία καταγράφει ανησυχητική αναζωπύρωση στην Ινδία, εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία, ενώ η Κίνα ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και δύο μήνες.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 131.593.180 και οι νεκροί 2.856.632
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.755.089 κρούσματα και 555.243 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 331.433 και σε κρούσματα με 12.984.956
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 204.147 και τέταρτη η Ινδία με 165.101
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.893.971
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.538.101 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.376.560
• Έβδομη η Ιταλία με 3.678.944 και όγδοη η Τουρκία με 3.529.601
• Ένατη η Ισπανία με 3.311.325 και δέκατη η Γερμανία με 2.902.999
fdasasdfasdfasdfasdf.JPG
Μεγάλη Βρετανία: Μαζικό testing - Οδικό χάρτη για τα διεθνή ταξίδια ανακοίνωσε ο Johnson

Δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούν να κάνουν test για τον κορωνοϊό οι Βρετανοί πολίτες, όπως προβλέπει το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson.
Τα τεστ θα στέλνονται σε σπίτια ή επιχειρήσεις, ή θα μπορεί να τα βρει κανείς σε φαρμακεία ή κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων.
Με αυτόν τον τρόπο η βρετανική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να άρει περιορισμούς και να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας.
O Johnson επιβέβαιωσε τα σχέδιά του για επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών ενώ ανακοίνωσε πως όλα τα καταστήματα λιανικής, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και τα κομμωτήρια θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 12 Απριλίου στην Αγγλία.
Βάσει του τρέχοντος σχεδίου για τα διεθνή ταξίδια, αυτά δεν θα επαναληφθούν ως τις 17 Μαΐου το νωρίτερο.

Κυριεύει την Ευρώπη η βρετανική παράλλαξη

Η βρετανική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται παντού και τείνει να κυριεύσει την Ευρώπη, αναγκάζοντας το ένα μετά το άλλα τα κράτη να προσφεύγουν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα και lockcdown, τη στιγμή που η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.
Κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει μια λύση απέναντι στην πανδημία.
Στη Γαλλία μέσα σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55%, στο Βέλγιο κατά 95%, στη Γερμανία κατά 75% και στην Ολλανδία κατά 48%, αυξήσεις πάντως που αποδίδονται και στα περισσότερα τεστ που γίνονται, τη στιγμή που ραγδαία επιδείνωση διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους από κορωνοϊό ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας διεθνώς.
Στη Σλοβακία, τα κρούσματα έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους, ενώ μόνο στην Τσεχία - μετά από πολύ αυστηρό lockdown - αρχίζουν να εμφανίζουν πτωτική τάση.
Εκτιμάται πως τρία στα τέσσερα κρούσματα στην Ευρώπη οφείλονται στη βρετανική παράλλαξη του ιού.

Εμβολιασμένο το 12,5% των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται πως το 12,5% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, αν και όλοι περιμένουν την αύξηση των δόσεων των εμβολίων που αναμένεται από τον Απρίλιο, καθώς από τις 107 εκατομμύρια δόσεις του α’ τριμήνου του 2021, αυτές αναμένεται να φτάσουν τα 360 εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάν τα πράγματα πάνε καλά, θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού - περίπου 255 εκατομμύρια άνθρωποι - έως τον Σεπτέμβριο.

Πολλαπλασιάζονται τα lockdown

Αν και οι αντιδράσεις κατά των lockdown διευρύνονται, ολοένα και περισσότερα κράτη προσφεύγουν σε αυτά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανάσχεση στα κρούσματα και στις εισαγωγές, σε τέσσερις εβδομάδες, οι ΜΕΘ θα έχουν γεμίσει.
Αλλά και η Γαλλία από το περασμένο Σάββατο 3 Απριλίου είναι σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων, σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα παραμείνει έως και αύριο Τρίτη 6 Απριλίου η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
53452452452534524523523534535.JPG
ΗΠΑ: Ελεύθερα τα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους – Πάνω από 3 εκατ. οι ημερήσιοι εμβολιασμοί

Περισσότερες από 165 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί σε Αμερικάνους πολίτες, με τους εμβολιασμούς να ξεπερνούν ακόμα και τα 3 εκατομμύρια ημερησίως εδώ και μια εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 32% των πολιτών – 106 εκατομμύρια – ενώ το 18,5% του πληθυσμού – περίπου 61 εκατομμύρια - έχει λάβει και τις δύο δόσεις και έχει αποκτήσει ανοσία.
Οι εμβολιασμοί αυτοί έχουν γίνει με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, που χορηγούνται σε δύο δόσεις, και αυτό της Johnson & Johnson, που χορηγείται σε μία.
Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικάνοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα για λόγους αναψυχής εντός των ΗΠΑ, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα μεγάλη πλήθη.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ ούτε σε καραντίνα, όταν ταξιδεύουν εντός της χώρας.
Για τα ταξίδια στο εξωτερικό, επίσης δεν χρειάζονται τεστ, εκτός εάν αυτό απαιτείται από τη χώρα - προορισμό τους, ενώ δεν χρειάζεται καραντίνα ούτε κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, εάν όμως έχουν πραγματοποιήσει τεστ ακριβώς πριν την πτήση επιστροφής τους.
Τα CDC θεωρούν έναν πολίτη πλήρως εμβολιασμένο δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ καλούν όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα ταξίδια εντός της χώρας».
Πάντως, οι επιστήμονες παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της επιδημίας στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας πως σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα υπάρξει ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας.
Πολλοί μάλιστα τονίζουν ότι οι ΗΠΑ τώρα αρχίζουν να βλέπουν το τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Σημειώνεται ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 555.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 31 εκατομμύρια.
87687568585685685678856786.JPG
Εκτός ελέγχου η Ινδία – Πάνω από 100.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Πάνω από 100.000 κρούσματα covid καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία, αριθμός που πιστοποιεί πως η πανδημία όχι μόνο αναζωπυρώνεται αλλά βρίσκεται και πάλι σε έξαρση.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και οι μολύνσεις είχαν υποχωρήσει σε ημερήσια βάση κάτω από τις 9.000, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται και πάλι σημαντικά.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν κατά 103.558 νέες μολύνσεις, με το σύνολο τους να φθάνει τα 12,59 εκατομμύρια.
Είναι η πρώτη φορά εντός του 2021 που τα κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 100.000 μέσα σε μία ημέρα.
Πρόκειται για αριθμούς που καταγράφονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και η επιδημία ήταν σε έξαρση.
Παράλληλα αναφέρεται πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν και 478 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέχονται σε 165.101.
Επίκεντρο της πανδημίας είναι το κρατίδιο Μαχαράστρα, που είναι και το πλουσιότερο της χώρας, ενώ οι αρχές ήδη ανακοίνωσαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η επιβολή lockdown τα Σαββατοκύριακα και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες από σήμερα 5/4 το βράδυ έως τα τέλη Απριλίου ενώ για το ίδιο διάστημα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων ενώ κλείνουν ιδιωτικά γραφεί, εστιατόρια, σινεμά, πισίνες, μπαρ, χώροι λατρείας και δημόσιοι χώροι, όπως οι παραλίες.
Τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν με πληρότητα της τάξης του 50%.

Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας covid Βραζιλία και Μεξικό

Στο κόκκινο εξακολουθούν να παραμένουν λόγω του ισχυρότατου β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού η Βραζιλία και το Μεξικό, οι οποίες μετρούν και τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Στη Βραζιλία, όπου η επιδημία εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο με τον ιό να «χτυπά» ολοένα και περισσότερο νέους ανθρώπους, τα νοσοκομεία τελούν υπό κατάρρευση, καθώς σε μια σειρά από Πολιτείες, οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι είδος υπό εξαφάνιση καθώς οι πληρότητες ξεπερνούν κατά πολύ το 90%.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 1.240 θάνατοι και 31.359 κρούσματα, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 331.433 επί συνόλου 12.984.956 μολύνσεων.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.263 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 136 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 204.147 επί συνόλου 2.250.458 μολύνσεων.

Κρούσματα covid… και στην Κίνα ύστερα από δύο μήνες

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού εδώ και δύο μήνες κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε συνολικά 32 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Κίνας, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην πόλη Ruili, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Γιουνάν στα σύνορα με τη Μιανμάρ.
Οι δημοτικές αρχές έθεσαν όλους τους κατοίκους σε καραντίνα, έχουν αρχίσει μαζικά τεστ και εμποδίζουν τους πάντες να φύγουν από την πόλη ή να μπουν σε αυτή αφότου άρχισε να καταγράφει κρούσματα του SARS-CoV-2, την περασμένη εβδομάδα.
Η Ruili, η οποία είναι κόμβος διέλευσης στην επαρχία Γιουνάν, ανέφερε και τα 15 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, καθώς οι υπόλοιπες μολύνσεις αφορούν εισαγόμενα κρούσματα.
Σημειώνεται πως τα 32 κρούσματα είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός που καταγράφεται στην Κίνα από τις 31 Ιανουαρίου.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 90.305 μολύνσεων.

Σε ρυθμούς κανονικότητας το Ισραήλ

Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού μιας χώρας έχει γενικότερα θετική επίπτωση, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και όσων δεν έχουν εμβολιασθεί, όπως των παιδιών, συμπέρανε μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Ισραήλ, όπου έχει ήδη εμβολιασθεί άνω του 50% των κατοίκων της χώρας.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion) στη Χάιφα και του ιατρικού οργανισμού Maccabi στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το "Nature", ανέλυσαν και συσχέτισαν τα στοιχεία αφενός για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και αφετέρου τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων (τεστ) για κορωνοϊό σε 223 ισραηλινές κοινότητες μεταξύ Ιανουαρίου -Μαρτίου 2021.
Εξετάστηκε ιδιαίτερα η σχέση ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε κάθε κοινότητα, με το ποσοστό θετικών τεστ σε παιδιά κάτω των 16 ετών που δεν είχαν εμβολιασθεί (το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ αφορά όλο τον πληθυσμό άνω των 16 ετών).
Διαπιστώθηκε ότι στις επόμενες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό των ανεμβολίαστων παιδιών είχε μειωθεί αναλογικά με το ποσοστό των ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 16 ετών είχαν κάνει το εμβόλιο στην κοινότητα, τόσο μικρότερο ήταν το ποσοστό των θετικών τεστ στα μη εμβολιασμένα παιδιά έως 16 ετών στην ίδια κοινότητα μετά από ένα μήνα περίπου.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι Ισραηλινοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει τους επί μέρους εμβολιαζόμενους, αλλά επίσης παρέχει διασταυρούμενη προστασία στα μη εμβολιασμένα άτομα στην κοινότητα».
«Ο μαζικός εμβολιασμός έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την τρέχουσα πανδημία Covid-19 προστατεύοντας τους εμβολιαζόμενους από τη νόσο και πιθανώς μειώνοντας την πιθανότητα μετάδοσης στους μη εμβολιασμένους.
Η υψηλή αποτελεσματικότητα του ευρέως χορηγούμενου εμβολίου ΒΝΤ162b (Pfizer/BioNTech) στην πρόληψη όχι μόνο της νόσου αλλά επίσης της λοίμωξης δείχνει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας ευρύτερης επίπτωσης σε επίπεδο πληθυσμού, κάτι κρίσιμο για την εκρίζωση της νόσου» αναφέρουν οι επιστήμονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης