Τελευταία Νέα
Διεθνή

Seehofer (ΥΠΕΣ Γερμανίας): Χρειαζόμαστε έναν νόμο για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, λόγω πανδημίας

Seehofer (ΥΠΕΣ Γερμανίας): Χρειαζόμαστε έναν νόμο για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, λόγω πανδημίας

Ομοσπονδιακό νόμο για κοινούς κανόνες σε ολόκληρη τη Γερμανία, εισηγείται ο Seehofer

Σχετικά Άρθρα

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της καγκελαρίου Angela Merkel, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer εισηγείται ενιαίους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων.
Μεγαλύτερες εξουσίες για την επιβολή αυστηρότερου lockdown επιθυμεί και η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο Seehofer τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη αδημονία στον κόσμο για ομοιόμορφους κανόνες» και προτείνει «να καθοριστούν κοινοί κανόνες για όλη τη Γερμανία, με ομοσπονδιακό νόμο, ο οποίος θα καθορίζει με ακρίβεια ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων - από την αυστηροποίηση έως και τη χαλάρωση.»

Μετά την απειλή της Merkel

Με την τοποθέτησή του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών συντάσσεται με την Merkel, η οποία, σε συνέντευξή της απείλησε με επιβολή εθνικών μέτρων, ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις των κρατιδίων για πλημμελή εφαρμογή των ήδη εν ισχύ κανόνων.
«Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου, αυτή είναι η υποχρέωσή μου», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία από επιδημίες.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Υπέρ της συγκέντρωσης μεγαλύτερων εξουσιών στην Καγκελάριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας τάσσεται όμως και το 53% των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.
Το 36% υποστηρίζει ωστόσο ότι ομοσπονδία και κρατίδια πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία λήψης από κοινού των αποφάσεων.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είναι το 66% των ψηφοφόρων των Πρασίνων που υποστηρίζει ένα ισχυρότερο κεντρικό κράτος, ενώ από τους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ίδια άποψη έχει το 64%.
Το μικρότερο ποσοστό στήριξης διαπιστώνεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), με 39%.

Προς καθολικό lockdown

Εξάλλου, προς καθολικό lockdown οδεύει η Γερμανία καθώς η καγκελάριος Merkel, εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bild, η καγκελάριος εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επιβάλλει «ομοσπονδιακό lockdown», καθώς θεωρεί ότι τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν αρκούν προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα της και να αποτραπεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Οι διαφορετικοί κανόνες

Με αυτή της τη δήλωση αναφερόταν - μεταξύ άλλων - στον πρωθυπουργό του Zάαρλαντ, τον Tobias Hans (CDU), ο οποίος μετά το Πάσχα προγραμματίζει άνοιγμα θεάτρων, κινηματογράφων, γυμναστηρίων και εξωτερικών χώρων εστίασης, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση μαζικών τεστ.
Σε άλλα κρατίδια, όπως το Μεκλεμβούργο - Πομερανία, αν και ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες ξεπέρασε το όριο των 100, δεν σχεδιάζεται λήψη μέτρων, αντιθέτως υπάρχει απόφαση για επαναλειτουργία ζωολογικών κήπων, μουσείων, σχολών οδηγών και καταστημάτων, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ 24 ωρών.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Σαξονία - Άνχαλτ, στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, αλλά και στο Βερολίνο, όπου τα καταστήματα λιανικής άνοιξαν την Μεγάλη Τετάρτη, επίσης με προϋπόθεση τα αρνητικά τεστ.
Σύμφωνα με το δίκτυο RND, η καγκελάριος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη και να επιβάλλει όχι μόνο προϋποθέσεις, αλλά και το περιεχόμενο και την διάρκεια και τις λεπτομέρειες lockdown χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, βασιζόμενη σε πρόνοια του Συντάγματος που επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να νομοθετεί σε περιπτώσεις δημοσίου κινδύνου ή επιδημίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης