Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Πρόθεσή μας να μην ξανακλείσει τίποτα απ΄ ό,τι ανοίγει - Στήριξη επιχειρήσεων και μετά το άνοιγμα

Γεωργιάδης: Πρόθεσή μας να μην ξανακλείσει τίποτα απ΄ ό,τι ανοίγει - Στήριξη επιχειρήσεων και μετά το άνοιγμα
"Oι επιχειρήσεις στηρίζονται και θα στηριχτούν", τονίζει ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα

«Η πρόθεσή μας είναι να μην ξανακλείσει τίποτα απ΄ ό,τι ανοίγει», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν συζητείται το άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους, αλλά μόνο σε ανοιχτούς, όπως είχαν ξεκινήσει και πέρυσι κατά την έναρξη της λειτουργίας τους.
Ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5/4, σημειώνει ότι υπάρχουν όλα τα ενδεχόμενα και αν υπάρχει μαζική ανυπακοή στα μέτρα και αυτό οδηγήσει σε μεγάλη έκταση της πανδημίας, «προφανώς η απόφασή μας θα πρέπει να αντιστραφεί».
«Η πρόθεσή μας είναι να μην ξανακλείσει τίποτα απ΄ ό,τι ανοίγει, διότι ναι μεν τα κρούσματα είναι υψηλά και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη από τη μία, αλλά από την άλλη επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Άρα, έχουμε μεν περισσότερα κρούσματα από όταν κλείσαμε, αλλά πολύ περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Εάν οι επιχειρηματίες- που μέχρι στιγμής πάντα το έκαναν – και οι πελάτες τηρήσουν τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι μπήκαμε σε lockdown με λιγότερα κρούσματα και ανοίγει το λιανεμπόριο με υψηλά, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως είναι λανθασμένη κάθε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο.
Όπως εξηγεί «τον Νοέμβριο δεν υπήρχε το εμβόλιο, δεν υπήρχαν τα self tests. Αρχές Απριλίου έχουμε σχεδόν 1,5 εκατ. εμβολιασμένους και πάμε για άλλο 1,5 εκατ. μέσα στον Απρίλιο και έχουμε και self tests. Άρα, κάθε σύγκριση με τον Νοέμβριο είναι λανθασμένη».

Για εστίαση

«Δεν συζητείται στην παρούσα φάση άνοιγμα της εστίασης σε κλειστούς χώρους. Μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους, όπως ακριβώς είχαν ξεκινήσει και πέρυσι κατά την έναρξη της λειτουργίας τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Προσθέτει ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος, αν και «προϊόντος του χρόνου και λόγω των εμβολιασμών, θα μπορούν τα μέτρα να γίνονται περισσότερο χαλαρά και η χωρητικότητα τους μπορεί να αυξάνει».
Ωστόσο, αυτό, όπως εξηγεί «θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες και όχι στην αρχή της έναρξης της λειτουργίας τους.
«Για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα καταστήματα θα μπορέσουν όλα να ξαναλειτουργήσουν, τους δώσαμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για έναν κλάδου που έχει σχεδιαστεί ποτέ». υπογραμμίζει ο υπουργός.

Στήριξη επιχειρήσεων και μετά το άνοιγμα

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις στηρίζονται και θα στηριχτούν. Στηρίζονται όλο αυτό το διάστημα με πρωτοφανή μέτρα και θα συνεχίσουν και μετά την έναρξη της λειτουργίας τους».
Το λιανικό εμπόριο που τώρα ανοίγει, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θα εξακολουθήσει να θεωρείται κλειστό, ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα λαμβάνουν όλα τα ωφελήματα- το μηδενικό ενοίκιο, τις επιστρεπτέες προκαταβολές , το πάγωμα των χρεών και τα λοιπά- που θα είχαν εάν δεν δούλευαν καθόλου».

Για μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση για το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, αφού αναφέρει ότι είναι τελείως διαφορετική η πανδημία φέτος σε σχέση με πέρυσι, απαντά ότι «έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια. Τις αποφάσεις δεν θα τις λάβουμε σήμερα. Θα τις λάβουμε όταν φτάσει εκείνη η ώρα».

Καταγγελίες

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι έχουν γίνει μαζικές καταγγελίες από κέντρα αισθητικής για ύπαρξη αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον τους- καθώς παραμένουν κλειστά για μεγάλο διάστημα - , είτε από άλλες επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και περιποιήσεις άκρων, είτε από ορισμένους γιατρούς, οι οποίες θα εξεταστούν και θα τις μεταφέρει στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.  
Ξεκαθαρίζει ότι οι καταγγελίες δεν αναφέρονται ειδικά στους δερματολόγους, αλλά "σε πληθώρα γιατρών, που κατά τους καταγγέλοντες,με το πρόσχημα των ιατρικών πράξεων, κάνουν αισθητικές επεμβάσεις".
Σημειώνει ότι είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλο, και γνωρίζει ότι αυτός έχει εκδώσει μια σχετική οδηγία στα μέλη του να αποφεύγεται να συμβαίνει αυτό όση περίοδο η αγορά δεν λειτουργεί ομαλά.
   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης