Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θεωρία παιγνίων μηδενικού αθροίσματος για την Reggeborgh ο Ελλάκτωρ – Δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου 22/4

Θεωρία παιγνίων μηδενικού αθροίσματος για την Reggeborgh ο Ελλάκτωρ – Δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου 22/4
Το ερώτημα είναι ποιος διασφαλίζει ότι η Reggeborgh θα παραμείνει στον Ελλάκτωρ και είτε στο εγγύς, είτε στο απώτερο μέλλον.... 
Σχετικά Άρθρα

Μετά το αδιέξοδο στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ στις 2 Απριλίου και την σύγκληση νέας Γενικής Συνέλευσης στις 22 Απριλίου 2021 τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει είναι πολλά.
Πρωτίστως αποτελεί απορία το γεγονός πως επιτρέπει η Ελλάδα σε ένα fund όπως η Reggeborgh να συμπεριφέρεται ως πειρατής κερδοσκόπος – ευκαιριακός επενδυτής;
Αυτό το υποστηρίζουμε γιατί αποχώρησε από μια επιτυχημένη επένδυση σε μια σοβαρή εταιρία όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποχώρησε, εκβιάζοντας τον Περιστέρη, παίρνοντας 150 εκατ κέρδη και στοχεύοντας στον Ελλάκτωρ.
Το ερώτημα είναι ποιος διασφαλίζει ότι η Reggeborgh θα παραμείνει στον Ελλάκτωρ και είτε στο εγγύς, είτε στο απώτερο μέλλον δεν αποχωρήσει, όπως έκανε τόσο άκομψα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Ποιος διασφαλίζει την συμμετοχή ως στρατηγικού επενδυτή και όχι ως ευκαιριακού επενδυτή;

Ποια τα δεδομένα;

1)Η Reggeborgh με βάση τις θεωρίες παιγνίων, ενώ ομολογουμένως κέρδισε 150 εκατ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στον Ελλάκτωρ το αποτέλεσμα είναι μηδενικό άθροισμα.
Το αναφέρουμε αυτό, διότι ενώ ήρθε ως επενδυτής, ακολουθεί μια στρατηγική ευτελή.
Αντί να παρουσιάσει τα ποσοστά του κρύβεται πίσω από άλλους επενδυτές και ενώ κατέχει άμεσα ή έμμεσα 38%, εμφανίζει άμεσο ποσοστό 14,75%.

Η παράταιρη στρατηγική της Reggeborgh

2)Η Reggeborgh εάν ήταν σε άλλη χώρα, οι αρμόδιες αρχές θα την είχαν υποχρεώσει να υποβάλλει δημόσια πρόταση, καθώς έτσι πράττει ένας σοβαρός επενδυτής.
Ας δώσουμε ορισμένα στοιχεία.
Έκλεισε συμφωνία με τον Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% του Ελλάκτωρ και δεν εξασκήθηκε ποτέ.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό η νέα προθεσμία λήγει 10 Μαίου 2021 και πάλι δεν θα εξασκηθεί από την Reggeborgh.
Υπάρχουν ακόμη επενδυτές πέριξ του 10% που κατέχουν είτε για λογαριασμό της Reggeborgh είτε φίλα προσκείμενοι μέτοχοι, μετοχές του Ελλάκτωρ.
Ένας σοβαρός επενδυτής, που βλέπει αυτό το αδιέξοδο, αυτό που πρέπει να πράξει είναι δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρ επίσημα και εν συνεχεία να σηκώσει το βάρος της αύξησης κεφαλαίου.
Με την στάση της η Reggeborgh δείχνει ότι δεν «πιστεύει» στο project και προβαίνει σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου, εκ του ασφαλούς.

3)Η πλευρά της Reggeborgh αντί να συνεννοηθεί με ένα άλλο βασικό μέτοχο την Greenhill των Καυμενάκη και Μπάκου τον χλευάζει.
Στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ στις 2 Απριλίου έδειξε το προεδρείο ότι δεν σέβεται την διαδικασία και δεν σέβεται τον άλλο μέτοχο από τον οποίο μάλιστα ζητάει να δώσει χρήματα για το ομόλογο των 50 εκατ και να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ενώ από την άλλη δεν τους δίνουν, ούτε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Χωρίς συμφωνία μετόχων η αύξηση δεν εγκρίνεται και το show στην Γενική Συνέλευση

4)Στις 22 Απριλίου 2021 θα συγκληθεί η επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ και όπως απέδειξε και η γενική συνέλευση στις 2 Απριλίου, μπορεί να συγκεντρωθεί μόλις το 75% με 78% των μετόχων.
Τι σημαίνει αυτό ότι με την Greenhill στο 25,58% και τον εφοπλιστή Διαμαντίδη στο 4,18% συγκεντρώνεται ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
Αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές της Greenhill έχουν αγοράσει ένα επιπλέον ποσοστό 2,8% στον Ελλάκτωρ μέσω τρίτων προσώπων.
Με τα ποσοστά αυτά δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου καθώς με απαρτία άνω του 67% απαιτείται η ψήφος του 66,6% των μετόχων της απαρτίας.
Με το μπλοκ των μετόχων Greenhill και Διαμαντίδη, δεν περνάει η αύξηση κεφαλαίου.

5)Η πλευρά της Reggeborgh επιχείρησε να στήσει ένα show στην Γενική Συνέλευση στις 2 Απριλίου λέγοντας ότι ενώ η Greenhill κατέχει ποσοστό 25,58% ή για την ακρίβεια 20% άμεσα και 5,58% έμμεσα καθώς αγοράζει τμηματικά από την Pemanoaro… επιχείρησε να εμφανίσει ότι… υπάρχει ακόμη στο παιχνίδι το Farallon μέσω της Aiolos investor που έχει ενεχυριάσει τις μετοχές.
Για όσους δεν γνωρίζουν.
Η Pemanoaro είναι εταιρία των αδερφών Καλλιτσάντση που κατείχαν μετοχές του Ελλάκτωρ συγκεκριμένα 25,58%.
Τις είχαν ενεχυριάσει για να πάρουν δάνειο από το Farallon ώστε να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές του Ελλάκτωρ.
Εν συνεχεία το Farallon βρήκε ένα επενδυτή τους εφοπλιστές Καυμενάκη και Μπάκο της Greenhill οι οποίοι αγοράζουν τμηματικά και κατέχουν άμεσα 20% και έμμεσα και άμεσα 25,58%.
Γνωρίζουν στην Reggeborgh και η διοίκηση Ελλάκτωρ ότι όταν υφίσταται ενεχυριασμός μετοχών, αυτός αποσύρεται για το σύνολο των μετοχών όταν αποπληρωθεί και το τελευταίο ευρώ, είναι συνήθης παγκόσμια πρακτική.

Τι πρέπει να γίνει;

1)Θα πρέπει οι βασικοί μέτοχοι, χωρίς μεσάζοντες να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν για ένα νέο διοικητικό συμβούλιο και ταυτόχρονα για την άμεση κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου.

2)Η Eurobank αναφέρει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το ομόλογο 50 εκατ που θα λειτουργούσε ως δάνειο γέφυρα, ένα δεν εγκριθεί πρωτίστως η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ καθώς μέσω ης αύξησης θα αποπληρωθεί το δάνειο.
Το παράδοξο είναι ότι η πλευρά της Reggeborgh που έχει διορίσει τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρ - το διοικητικό συμβούλιο είναι 5μελές – ζητούν από ένα μέτοχο με ποσοστό 25,58% να καλύψει μέρος του δανείου γέφυρα και της αύξησης κεφαλαίου αλλά όταν ο μέτοχος του 25,58% ζητάει να διορίσει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο… η άλλη πλευρά αναφέρει ότι… αυτό δεν γίνεται.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill.

Οι δήθεν ανησυχίες

3)Η πλευρά της Reggeborgh στην προσπάθεια της να αποδομήσει τους εφοπλιστές αναφέρουν ότι «ανησυχούν» για την οικονομική κατάσταση της Greenhill και «ανησυχούν» εάν μπορεί να καλύψει το 25,58% της συμμετοχής στον Ελλάκτωρ στην αύξηση κεφαλαίου.
Η απάντηση είναι απλή.
Εάν δεν μπορούν, οι εφοπλιστές, η Reggeborgh θα καλύψει τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης οπότε ποιο είναι το πρόβλημα.
Γνωρίζουν καλά οι ολλανδοί ότι η Greenhill θα συμμετάσχει κανονικότατα στην αύξηση κεφαλαίου αλλά όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις;

4)Η πλευρά της Reggeborgh υποστηρίζει ότι πίσω από την Greenhill βρίσκεται ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πρώην CEO του Ελλάκτωρ και πρώην βασικός μέτοχος.
Μάλιστα αναφέρουν ότι αυτός κινεί τα νήματα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Καλλιτσάντσης έμαθε για τους εφοπλιστές Καυμενάκη και Μπάκο από την Farallon, ενώ τους έχει συναντήσει συνολικά 3 φορές μετά την έλευση τους στον Ελλάκτωρ.
Ο Καλλιτσάντσης, δεν θέλει να επιστρέψει στον Ελλάκτωρ αυτό είναι 10000% βέβαιο, θέλει να αποπληρωθούν τα δάνεια και να αποχωρήσει άμεσα, έμμεσα, πλαγίως και καθέτως από τον Ελλάκτωρ.

Γιατί η μετοχή δεν υποχωρεί;

Την στιγμή που ο Ελλάκτωρ εμφανίζει ζημίες σοκ… η μετοχή στα 1,44 ευρώ δείχνει αντοχές.
Γιατί;

  • Επειδή αγοράζουν διακριτικά τόσο η Reggeborgh όσο και η Greenhill
  • Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό το proxy fight δηλαδή αυτός ο αγώνας διεκδίκησης θα προσδώσει μεγάλη αξία.

Η απάντηση είναι ότι πριν εμφανιστεί η αξία θα πρέπει να δούμε την τιμή εκκίνησης… δηλαδή υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, όταν οι επενδυτές δουν το αδιέξοδο η μετοχή του Ελλάκτωρ να καταρρεύσει.

  • Γιατί οι επενδυτές πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας Reggeborgh και Greenhill θα έρθουν σε συμφωνία και θα τα βρουν.


Το αδιέξοδο παραμένει και ναρκοθετεί το μέλλον του Ελλάκτωρ


Η πλευρά της Greenhill αναφέρει ότι, δεν μπορεί να τους εκβιάσει η άλλη πλευρά.
Εάν καταρρεύσει η μετοχή κανένα πρόβλημα.
Εάν σημειώσει ράλι η μετοχή κανένα πρόβλημα.
Εάν δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι πρόβλημα της διοίκησης που έχει πάρει επάνω της την τύχη του Ελλάκτωρ.

Συμπέρασμα

Είναι πρωτοφανή αυτά που διαδραματίζονται στον Ελλάκτωρ.
Χωρίς συμφωνία μετόχων, το αδιέξοδο θα είναι εις το διηνεκές.
Πλέον εναπόκειται στην Reggeborgh εάν θέλει να άρει το αδιέξοδο ή να συντηρεί μια τοξική και προβληματική κατάσταση.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η συνεννόηση μετόχων.
Υπάρχουν δύο στην διοίκηση του Ελλάκτωρ που θέλουν συννενόηση, οι δύο πιο σοβαροί, οι άλλοι απλά βρίσκονται στον Ελλάκτωρ για τον καλό μισθό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης