Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Γιατί οι αγορές προεξοφλούν τον πληθωρισμό και ωθούν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων

ΗΠΑ: Γιατί οι αγορές προεξοφλούν τον πληθωρισμό και ωθούν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στην περιοχή του 1,70%

 Τα νέα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και την απασχόληση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι νέες θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο κατέγραψαν υψηλό 7μήνου (από τον Αύγουστο του 2020) ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων, σύμφωνα με ανάλυση των Bloomberg και CNBC την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Απασχόληση και μεταποιήση

Τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τα προχθεσινά για τη μεταποιητική δραστηριότητα η οποία γνώρισε το Μάρτιο τη μεγαλύτερη επέκταση σε διάρκεια 37 μηνών ενισχύουν τις προσδοκίες για ραγδαία ανάπτυξη των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους
Τα παραπάνω επαναφέρουν στο προσκήνιο και τον κίνδυνο έντασης των πληθωριστικών πιέσεων το οποίο προεξοφλούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό οι αγορές.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτοξεύθηκε στην περιοχή του 1,70%.


Αναταράξεις

Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ, αξίας 21 τρισ. δολαρίων, θα γνωρίσει σημαντικές διακυμάνσεις, μετά την χειρότερη επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των 40 ετών που γνώρισαν οι τιμές των αμερικανικών 10ετών τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.
Οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται σταθερά από τις αρχές του έτους, ωθούμενες από τις προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, για να επιταχύνουν την άνοδο μετά τις νέες δημοσιονομικές δαπάνες των 1,9 τρισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.

Ανάπτυξη

Οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 5,7% για εφέτος στις ΗΠΑ μετά την πτώση 3,5% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με τις τιμές καταναλωτή να κλιμακώνονται στο 2,4%.
Από 0,9% που βρισκόταν η απόδοση του 10ετούς στην αρχή του έτους εκτοξεύθηκε στο 1,78% και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η άνοδος θα συνεχιστεί τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ο δείκτης Bloomberg Barclays που παρακολουθεί τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησε 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση από το 1980.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές κρατικών ομολόγων παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης