Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη: Σε έξαρση η επιδημία, πιέζεται το ΕΣΥ – Θα εξεταστεί άνοιγμα λυκείων στις 12/4 με self test

Πελώνη: Σε έξαρση η επιδημία, πιέζεται το ΕΣΥ – Θα εξεταστεί άνοιγμα λυκείων στις 12/4 με self test
Δεν μιλάμε για χαλάρωση, μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε έξαρση και πως το σύστημα υγείας ειδικά στην Αττική πιέζεται διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ωστόσο προανήγγειλε άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.
«Είναι γεγονός ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και το Σύστημα Υγείας - ειδικά στην Αττική - δέχεται μεγάλη πίεση.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη και παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, προχωρά σε περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
Αποφασίστηκε συγκεκριμένα να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Για την μετακίνησή τους - που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά - οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες.
Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού.
Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6, για προσωπική άσκηση.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.
Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων» τόνισε η κα.Πελώνη.

Δεν μιλάμε για χαλάρωση

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα οικονομία».
«Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Όπως:

  • Η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει πάνω από το 10% των πολιτών.
  • Τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και
  • Η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ενίσχυση ΕΣΥ

Επισημαίνοντας στη συνέχεια τις εξελίξεις που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κΑ. Πελώνη εξήγησε πως «παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική».
«Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid.
Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid.
Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid.
Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον Απρίλιο

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς η κα. Πελώνη είπε πως «μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας από τους οποίους πάνω από 607 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις.
Από σήμερα, 1η Απριλίου, μπαίνουν σε λειτουργία άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα: ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι και ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα.
Έτσι ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
Αύριο Παρασκευή, 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 65-69.
Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί - τουλάχιστον με μια δόση - όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες» υποστήριιξε η κα.Πελώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης