Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Κομβικής σημασίας η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. - Break even… EBITDA τέλη του 2021

Ελλάκτωρ: Κομβικής σημασίας η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. - Break even… EBITDA τέλη του 2021
Καμία πρόθεση για πώληση της Άκτωρ
Σχετικά Άρθρα

Κομβικής σημασίας για την επάνοδο σε πορεία εξυγίανσης χαρακτήρισε η διοίκηση της Ελλάκτωρ την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά την διάρκεια της χθεσινής 31/3 παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων, σε αναλυτές και επενδυτές.
Οι ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν στο ύψος της αύξησης και αν αυτή επαρκεί για να καλύψει τις ζημιές από τον κλάδο της κατασκευής και να επαναφέρει σε θετική πορεία την Άκτωρ.
Η απάντηση που δόθηκε από την διοίκηση του κατασκευαστικού Ομίλου στις επανηλλειμένες ερωτήσεις των αναλυτών, ήταν ότι το ύψος της αύξησης είναι επαρκής και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της κατασκευής καθώς και την αποκατάσταση της ρευστότητας αυτής.
Αναφορικά με το ΕΒΙΤDA του Ομίλου τονίστηκε ότι θα είναι στα τέλη του 2021 κοντά στο break even και από εκεί και πέρα τοποθετείται η έναρξη παραγωγής cash flow.
Nα σημειωθεί ότι για το 2020 το EBITDA του Ομίλου ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ έναντι 81 εκατ. το 2019 ενώ μεγάλες ήταν οι λειτουργικές ζημιές του κλάδου κατασκευών.
Όπως ανακοινώθηκε το ΕBITDA για το 2020 περιλαμβάνει μη επαναλαμβανόμενα έξοδα/ζημιές μετασχηματισμού της Κατασκευής ποσού 41,3 εκατ. (6,4 εκατ. έξοδα αναδιάρθρωσης, ζημιές 12,8 εκατ. από απομείωση αξίας ακινήτου προς πώληση, και 22,2 εκατ. από αποχώρηση από ζημιογόνα έργα φωτοβολταϊκών του εξωτερικού).
Για το 4ο τρίμηνο 2020 το ΕBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε ζημιά 81 εκατ., έναντι ζημιάς 70,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, και συμπεριλαμβάνει μη επαναλαμβανόμενα έξοδα μετασχηματισμού της Κατασκευής 16,6 εκατ.
Το αποτέλεσμα του 4ου τριμήνου 2020 επηρεάστηκε κυρίως από τον κλάδο της Κατασκευής, που πραγματοποίησε ζημιά 112 εκατ.
Παράλληλα, επανεξετάστηκαν τα σημαντικότερα έργα του κλάδου της Κατασκευής, γεγονός που οδήγησε στην αναπροσαρμογή του αρχικού προϋπολογισμού σε αρκετά από αυτά και στην καταγραφή ζημιών ύψους περίπου 37 εκατ. στην Ρουμανία και 23 εκατ. στην Ελλάδα.
Τέλος, ζημιές περίπου 20 εκατ. καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του τελικού διακανονισμού του έργου της κοινοπραξίας του Gold Line.

Έχουμε πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την ΑΜΚ

Την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου εξέφρασε η διοίκηση του Ελλάκτωρα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι κάτι που μπορούμε να προεξοφλήσουμε.
Όπως επεσήμανε εκ νέου η διοίκηση του Ομίλου, στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσειςγια τη δυναμική συμμετοχή του Ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.
Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας καθώς και 100 εκατ. ευρώ περίπου,
για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ.
Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των Νέων Μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων
που θα αντλήσει η Άκτωρ ΑΤΕ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.
Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Καμία πρόθεση για πώληση της Άκτωρ

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για πώληση της Άκτωρ, όπως διευκρινίστηκε εκ νέου από την διοίκηση του Ομίλου, ενώ αναφορικά με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου, τονίστηκε ότι ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά αφορούν έργα από την Ελλάδα και τα άλλα μισά από τη Ρουμανία.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης