Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ 2/4 ή θα αναβληθεί ή θα αποτύχει – Προς μείωση της τιμής της ΑΜΚ

Η Γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ 2/4 ή θα αναβληθεί ή θα αποτύχει – Προς μείωση της τιμής της ΑΜΚ
Εάν πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση, το βασικό θέμα της αύξησης κεφαλαίου δεν θα ψηφιστεί, οπότε πάλι ο Ελλάκτωρ θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα Γενική Συνέλευση για τις 22 ή 23 Απριλίου 2021.
Σχετικά Άρθρα

Η Γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ στις 2 Απριλίου ή θα αναβληθεί μετά από αίτημα μετόχου ή θα αποτύχει καθώς δεν μπορεί να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκατ. στα 0,90 ευρώ.
Εάν υπάρξει αναβολή, θα καθοριστεί νέα ημερομηνία για τις 22 ή 23 Απριλίου 2021.
Εάν πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση, το βασικό θέμα της αύξησης κεφαλαίου δεν θα ψηφιστεί, οπότε πάλι ο Ελλάκτωρ θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα Γενική Συνέλευση για τις 22 ή 23 Απριλίου 2021.

Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει αναβολή και υπάρχει απαρτία;

Πρωτίστως η αριθμητική της απαρτίας έχει τεράστια σημασία.
Θα πάρουμε ως υπόθεση ότι θα συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρ το 80% των μετόχων θα υπάρχει απαρτία γιατί το ελάχιστο όριο απαρτίας είναι 67%.
Για να περάσει η αύξηση κεφαλαίου απαιτείται το 66,66% του 80% δηλαδή περίπου 53%.
Εάν η απαρτία είναι 75% απαιτείται το 50% των μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης.
Υπάρχουν πολλά σενάρια στην αριθμητική αλλά εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μπλοκ μετόχων η Greenhill των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου με ποσοστό 25,58% και η Delta Tanker και Marmaras του εφοπλιστή Διαμαντίδη με 4,3% και επιπλέον ποσοστό 2-3% που ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα συγκεντρώνεται το 31% με 32%.
Έτσι λοιπόν άπαξ και δεν υπήρξε στο μεσοδιάστημα συμφωνία μετόχων στον Ελλάκτωρ που ζητούσαν εύλογα οι εφοπλιστές (ζητούσαν μια ελάχιστη συνεννόηση με την Reggeborgh που ελέγχει το 14,75% του Ελλάκτωρ και τον Λεωνίδα Μπόμπολα με ποσοστό 12,55%) εξάγεται το συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό της τάξης του 31% με 32% θα μπλοκάρει τα σχέδια για αύξηση έως ότου υπάρξει συμφωνία βασικών μετόχων.
Το ποσοστό της Reggeborgh άμεσα και έμμεσα προσεγγίζει το 38% και υποθέτουμε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αύξησης τα αμοιβαία κεφάλαια των τραπεζών 3,8%, ο ΕΦΚΑ 0,90% και άλλοι μέτοχοι.
Π.χ. με απαρτία 75% απαιτείται το 50% των μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης αλλά το 31% με 32% το ελέγχουν μέτοχοι που θα ψηφίσουν κατά.
Ακόμη και εάν υπάρχει απαρτία 85% π.χ. απαιτείται για να εγκριθεί η αύξηση με ποσοστό 56,66% αλλά 85% - 32% το μπλοκ των μετόχων υπό την Greenhill καταλήγει στο 53,3% δηλαδή κάτω του ορίου του 56,66% του παραδείγματος.

Θα καταψηφιστούν δύο προτάσεις...


Η πλευρά των εφοπλιστών κατέθεσε πρόταση για το προτεινόμενο διοικητικό συμβούλιο με Εξάρχου πρώην CEO του Άκτωρ, Κομνηνός της MIG και Farallon κ.α.
Η πρόταση για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του Ελλάκτωρ που έχουν ζητήσει οι εφοπλιστές της Greenhill θα καταψηφιστεί.
Την ίδια στιγμή όμως η διοίκηση του Ελλάκτωρ, έχει υποβάλλει πρόταση για αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ στον Ελλάκτωρ με τιμή 0,90 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή 1,44 ευρώ.
Εάν η αύξηση κεφαλαίου δεν περάσει τι θα συμβεί;
Θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση που θα θέσει εκ νέου θέμα αύξησης κεφαλαίου
Σε περίπτωση που κάποιος μέτοχος ζητήσει αναβολή της Γενικής Συνέλευσης θα συγκληθεί σε επόμενο χρόνο απαιτώντας την θετική ψήφο του 66,66% της καταστατικής πλειοψηφίας κατ΄ ελάχιστον.
Σε περίπτωση που υπάρχει απαρτία αλλά καταψηφιστεί η πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τότε η διοίκηση του Ελλάκτωρ δεν έχει άλλο περιθώριο από το να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση.
Δεν πρόκειται για πρώτη επαναληπτική αλλά για μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από την αρχή.
Η χρηματιστηριακή αγορά όμως σε αυτό το σενάριο θα διαπιστώσει ότι η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ είναι στον αέρα και η μετοχή της Ελλάκτωρ θα καταρρεύσει.
Δεν αποκλείεται να αλλάξουν ριζικά οι όροι της αύξησης και η τιμή αντί για 0,90 ευρώ να καθοριστεί στα 0,40 ή 0,50 ευρώ – τιμή διάθεσης -.
Είναι προφανές ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στην μετοχή του Ελλάκτωρ σε αυτό το σενάριο…
Η κατάρρευση της μετοχής του Ελλάκτωρ… βολεύει Reggeborgh και εφοπλιστές
Έχουν αγοράσει μετοχές του Ελλάκτωρ τόσο η Reggeborgh όσο και η Greenhill σε υψηλότερες τιμές και τους βολεύει η κατάρρευση της μετοχής του Ελλάκτωρ;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι.
Μάλιστα όσο πιο χαμηλά υποχωρήσει… τόσο το καλύτερο.
Η αύξηση θα είναι μια μάχη μεταξύ των δύο επενδυτών και οι εφοπλιστές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μετοχές που δεν θα εξασκηθούν, δηλαδή αδιάθετες μετοχές, όπως θα πράξει και η Reggeborgh.

Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μετόχων


Η συμφωνία μετόχων είναι απαραίτητη όχι για τυπικούς αλλά ουσιαστικούς λόγους.
Με συμφωνία μετόχων θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου 100%, θα συγκεντρωθούν τα 120,5 εκατ και ταυτόχρονα θα πληρωθούν σοβαρές υποχρεώσεις και το ακόμη σπουδαιότερο… ο Ελλάκτωρ θα μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς γιατί… σε αυτή την φάση… αποκλείεται….
Υποσημείωση
Θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις προσεχώς και τόσο η Reggeborgh όσο και η Greenhill θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα καλύτερα είναι εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης