Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Παραπομπή της Πολωνίας για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

tags :
Κομισιόν: Παραπομπή της Πολωνίας για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

Στην αγωγή της προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο πολωνικός νόμος του 2019 ήταν ασυμβίβαστος με την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού και εμπόδισε τα δικαστήρια, μέσω πειθαρχικών μέτρων, να εφαρμόσουν άμεσα τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Σχετικά Άρθρα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πολωνική κυβέρνηση, με βάση τη μομφή για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και ότι εμποδίζει κατά η έκδοση δικαστικών αποφάσεων την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου κατά στις δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Παρεμβάσεις

Ζητείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης, να αναστείλει τις βασικές εξουσίες της του δικαστικού σώματος το οποίο παρεμβαίνει στις δικαστικές λειτουργίες
«Οι Πολωνοί δικαστές είναι ταυτόχρονα ευρωπαίοι δικαστές.
Εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ και συμβάλλουν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη πάνω στην οποία βασίζεται η Ευρώπη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova.
«Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι ελεύθερες να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σώμα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σέβονται τις συνθήκες της ΕΕ», σημείωσε.

Ενωσιακό δίκαιο

Στην αγωγή της, η Επιτροπή δήλωσε ότι ο πολωνικός νόμος του 2019 ήταν ασυμβίβαστος με την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου και εμπόδισε τα δικαστήρια, μέσω πειθαρχικών μέτρων, να εφαρμόσουν άμεσα τους κανονισμούς της ΕΕ.
Ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ, παρέχοντας σε ένα όργανο που ονομάζεται Πειθαρχικό Επιμελητήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου την εξουσία να άρει την ασυλία των δικαστών ασκώντας ποινικές διώξεις, να αναστέλει προσωρινά την δικαστική τους ιδιότητα και να μειώνει της απολαβές τους.

Ανεξαρτησία

Η ανεξαρτησία αυτού του σώματος «δεν είναι εγγυημένη» και η απλή προοπτική για την αντιμετώπιση ποινών ασκεί πιέσεις στους δικαστές, δήλωσε η Επιτροπή.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρή υπονόμευση της δικαστικής ανεξαρτησίας ... και, συνεπώς, της έννομης τάξης της ΕΕ στο σύνολό της», επισημαίνεται.
Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να αναστείλει, έως ότου αποφανθεί, τη λειτουργία του Πολωνικού Πειθαρχικού Επιμελητηρίου να λαμβάνει μέτρα κατά των Πολωνών δικαστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης