Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Πιέσεις να παραπεμφθεί η Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

tags :
EE:  Πιέσεις να παραπεμφθεί η Πολωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλούν σε κοινή ανακοίνωσή τους την Κομισιόν να παραπέμψει την Πολωνία στο Στρασβούργο για τις παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου

Δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλούν σε κοινή ανακοίνωσή τους την Κομισιόν να παραπέμψει την Πολωνία στο Στρασβούργο για τις παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου.
Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και νομικοί εμπειρογνώμονες διεθνούς εμβέλειας κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 να παραπέμψει την πολωνική κυβέρνηση στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ με την κατηγορία υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την αγνόηση των δικαστικών αποφάσεων της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021.

Η επιστολή

Μια επιστολή, υπογεγραμμένη από 15 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρηρίου του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και περισσότεροι από 60 ακαδημαϊκοί νομικοί, κάλεσαν τη Κομισιόν να ενεργήσει προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη.
Ζητούν από την Επιτροπή να μηνύσει την Πολωνία για την επιβολή κυρώσεων σε δικαστές που συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ ή θέτουν υπο αμφισβήτησης τις αλλαγές που επέφερε ο εθνικιστικός κυβερνητικός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Παρελκυστικές τακτικές

"Σας παροτρύνουμε να παραπέμψετε την υπόθεση στο Δικαστήριο χωρίς καθυστέρηση και να υποβάλετε αίτηση για ένα ευρύ φάσμα προσωρινών μέτρων ... ¨προκειμένου να αποφευχθούν τις συνηθισμένες παρελκυστικές τακτικές των πολωνικών αρχών", ανέφερε η επιστολή της 28ης Μαρτίου 2021.
Η Πολωνία έρχεται σε αντίθεση με την ΕΕ από τότε που το ευρωσκεπτικιστικό κόμμμα PiS ανέλαβε την εξουσία το 2015 και άρχισε να διαλύει τα θεσμικά αντίβαρα τα οποία διασφάλισαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Ομοφωνία

Σε απάντηση, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσον η Πολωνία παραβίαζε τις αρχές του κράτους δικαίου.
Ωστόσο, με τη βοήθεια της Ουγγαρίας η οποία υπόκειται επίσης σε έλεγχο για τους κανόνες του κράτους δικαίου, η Βαρσοβία απέφυγε τις κυρώσεις επειδή απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ .

www.bankingnews.gr¨

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης