Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβολιασμοί για όλους τους ενήλικες σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία – Βλέπει το Sputnik η ΕΕ

Εμβολιασμοί για όλους τους ενήλικες σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία – Βλέπει το Sputnik η ΕΕ
Κόβει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 60 ετών η Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με μεγάλη ταχύτητα «τρέχουν» τους εμβολιασμούς ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία σε μια προσπάθεια να εμβολιάσουν το ταχύτερο δυνατό όλους τους ενήλικες πολίτες τους, τη στιγμή που η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να «χωλαίνει» σε αυτόν τον τομέα, φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Αυστρία, στρέφουν το βλέμμα τους στο ρωσικό εμβόλιο, εκτιμώντας πως αυτό θα μπορούσε να συνδράμει στο να επανέλθει νωρίτερα η κανονικότητα στην χώρα ενώ για το θέμα αυτό συζήτησαν μεταξύ άλλων η καγκελάριος Merkel και ο πρόεδρος Macron με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Το ρωσικό εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή διέξοδο για την Ευρώπη, όπου ο προβληματισμός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την χορήγηση του στους κάτω των 60 ετών.
Και ενώ μια σειρά από επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα, τα σημερινά εμβόλια θα είναι αναποτελεσματικά λόγω των παραλλάξεων του ιού και θα πρέπει να έχουν τροποποιηθεί, και ενώ 36 κράτη δεν έχουν λάβει έως σήμερα ούτε μια δόση από τα διαθέσιμα εμβόλια, οι επιστήμονες διερευνούν τα οφέλη που θα μπορούσαν να υπάρξουν από το συνδυασμό δόσεων διαφορετικών εμβολίων.
Ήδη από τον Φεβρουάριο, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κάνουν δοκιμές συνδυάζοντας τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca και σύντομα θα αρχίσουν τις αναλύσει για να δουν πόσο καλά δουλεύει το «πάντρεμα» των διαφορετικών εμβολίων και αν το ανοσοποιητικό σύστημα των εμβολιασμένων ανταποκρίνεται καλύτερα από ό,τι εάν είχε δεχθεί δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Η επιδημία με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 128.557.304 και οι νεκροί 2.808.907
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 30.437.755 κρούσματα και 551.747 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 317.646 και σε κρούσματα με 12.658.109
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 202.633 και τέταρτη η Ινδία με 162.468
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 4.646.127
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.494.234 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.359.921
• Έβδομη η Ιταλία με 3.584.899 και όγδοη η Τουρκία με 3.317.182
• Ένατη η Ισπανία με 3.284.353 και δέκατη η Γερμανία με 2.828.870 
fasdsdfaasdfasdf.JPG
Γαλλία: Πανεθνικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων ανακοίνωσε ο Macron

Την επιβολή lockdown τεσσάρων εβδομάδων σε όλη τη Γαλλία από το ερχόμενο Σάββατο 3/4 ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron.
O Macron δικαιολόγησε το σημερινό του διάγγελμα λέγοντας ότι το κάνει για να ζητήσει την κινητοποίηση όλων για αυτόν το μήνα, τον Απρίλιο, «όπου παίζονται πολλά».
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, στο δεύτερο κύμα το περασμένο φθινόπωρο, «επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε».
«Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν», εξήγησε: Ασφάλεια. Ισορροπία - δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.
«Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά», είπε ο Macron, τονίζοντας όμως ότι «τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση», ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι' αυτό «πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες».
Έτσι, ο Macron ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές θα επεκταθούν, από το Σάββατο, σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή για τέσσερις εβδομάδες.

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υγειονομικών και φαρμακοποιών – Οι ποινές για όσους αρνούνται

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των γιατρών, των νοσοκόμων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων καθώς και των φαρμακοποιών αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, που συγκλήθηκε υπό τον Mario Draghi, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο ισχύει για το προσωπικό του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας αλλά και για το εκείνο των ιδιωτικών κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων.
Όσοι γιατροί, νοσοκόμοι ή φαρμακοποιοί αρνηθούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό ή θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφές με ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες, ή θα μπορεί να παύεται η καταβολή του μισθού τους, αν χρειαστεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.904 κρούσματα κορωνοϊού, με 467 θανάτους, δείχνοντας σταθεροποίηση των μεγεθών σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 351.000 διαγνωστικά τεστ, το 6,8% από τα οποία προέκυψε θετικά.
Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν 3.584.899 άνθρωποι και 109.346 έχασαν την ζωή τους.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο ΕΜΑ ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλο τον κόσμο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Emer Cook.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.
Η Cookδιευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

Ισπανία: Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται στις περισσότερες ισπανικές περιοχές

Το ποσοστό των διαγνωσμένων κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται στις περισσότερες ισπανικές περιοχές, με αιχμή κυρίως το πιο μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Carolina Darias.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Υπάρχει μια αύξηση, μια βραδεία αύξηση αλλά και πάλι μια αύξηση των κρουσμάτων, και επιπολασμός του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει αύριο την παράδοση άνω του 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

Και όμως… η ΕΕ πέτυχε το στόχο της για τους εμβολιασμούς κατά της covid 

Παρά τις αιτιάσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται σημαντικά από τους στόχους που είχε θέσει για τον εμβολιασμό των πολιτών της κατά της covid, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα 31/3 πως έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν χορηγηθεί 107 εκατομμύρια εμβόλια, «πιάνοντας» έτσι τον στόχο για 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς εντός του α’ τριμήνου του 2021.
Την επίτευξη του στόχου ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Dina Spinant, αν και πρόκειται για ένα στόχο που αναθεωρήθηκε λόγω και των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca.
Υπενθυμίζεται πως η AstraZeneca επρόκειτο να χορηγήσει 30 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της εντός του α’ τριμήνου του 2021, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος από τις 120 εκατομμύρια δόσεις που είχε αρχικά δεσμευθεί η εταιρεία.
Οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως αναφέρεται, παρέδωσαν κανονικά τα εμβόλια τους βάσει των όσων είχαν δεσμευθεί.
Η ΕΕ αναμένει να παραλάβει 360 εκατομμύρια δόσεις το β’ τρίμηνο του 2021, ευελπιστώντας ότι θα έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

3424141414141241_1.JPG
ΗΠΑ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στους άνω των 30 ετών στη Νέα Υόρκη – Χαλαρώνει τα μέτρα το Λος Άντζελες

Στην έναρξη εμβολιασμών όλων των ατόμων άνω των 30 ετών προχωρά από σήμερα 31/3 η Νέα Υόρκη, η οποία ανακοίνωσε πως από τις 6 Απριλίου, δικαίωμα στο εμβόλιο θα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών.
Και ενώ η Νέα Υόρκη επεκτείνει τους εμβολιασμούς σε όλους τους ενήλικες, το Λος Άντζελες ανακοίνωσε και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε χαλάρωση περιορισμών και συγκεκριμένα στην επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των μπαρ καθώς και στην αύξηση της χωρητικότητας πολιτών στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων αλλά και στα γυμναστήρια.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος Joe Biden ζητά από τις Πολιτείες να σταματήσουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων και την χαλάρωση των περιορισμών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, επίκειται καταστροφή καθώς τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε αρκετές Πολιτείες απειλούν τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο Biden ανήγγειλε ότι το 90% των Αμερικανών ενηλίκων θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του έως τις 19 Απριλίου και μάλιστα να έχει ένα εμβολιαστικό κέντρο σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 148 εκατομμύρια εμβόλια, με το 29% του πληθυσμού – πάνω από 96 εκατομμύρια – να έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και με το 14% - περίπου 53,4 εκατομμύρια – να έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί δίνουν ελπίδα ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας, αν και επεσήμανε πως τα περίπου 61.000 κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως, τα οποία και είναι αυξημένα κατά 13% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτούν πως είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί και τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Μ. Βρετανία: Εμβολιασμός όλων των ενήλικων έως τα τέλη Ιουλίου

Την θέση πως η Μεγάλη Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία, διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng.
Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται πως στην άρση περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία προχώρησε από τη Δευτέρα 29/3 η κυβέρνηση Johnson.
Συγκεκριμένα, από 29/3 μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως, γήπεδα τένις και μπάσκετ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σταματά το AstraZeneca για τους κάτω των 60 η Γερμανία, συζητήσεις ΕΕ για το Sputnik V

Από την πλευρά της η Ευρώπη εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά τόσο των ΗΠΑ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πως σταματά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών, τη στιγμή που εντείνεται και πάλι ο προβληματισμός πανευρωπαϊκά για το εν λόγω σκεύασμα.
Την ίδια στιγμή μάλιστα η ΕΕ φαίνεται να προσεγγίζει τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik V, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel συζήτησαν μια πιθανή συνεργασία στα εμβόλια με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Μάλιστα η Αυστρία φέρεται να είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά ενός 1 εκατομμυρίου δόσεων του Sputnik V με τον καγκελάριο Sebastian Kurz να υποστηρίζει πως εάν η χώρα του καταφέρει να εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο δόσεις, τότε θα είναι εφικτό να γίνει νωρίτερα η επιστροφή στην κανονικότητα.

3424242413414214123.JPG
Υπό περιορισμό η ΕΕ – Χαλαρώνει το lockdown η Ιρλανδία


Στη Γερμανία το lockdown παρατάθηκε έως τις 18 Απριλίου, ενώ σε αυστηρότερο lockdown είναι πιθανό να οδηγηθεί και η Γαλλία - ο πρόεδρος Macron αναμένεται σήμερα το απόγευμα να κάνει νέο διάγγελμα -, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα σε 21 εκατομμύρια Γάλλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι κάτοικοι του Παρισιού.
Σε μερική καραντίνα έως τις 20/3 είναι και η Πολωνία προχώρησε από τις 20/3 ενώ σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6/4, είναι και η Ιταλία.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως χαλαρώνει το lockdown, το οποίο είναι και το σκληρότερο που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.

6546435636565363456363.JPG
Ινδία: Ξεφεύγει η επιδημία – Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων από τον Δεκέμβριο του 2020

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγεία ανακοίνωσε 53.480 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ο οποίος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ήταν χαμηλότερος από αυτόν της προηγουμένης, αλλά και 354 νεκρούς, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος από τα μέσα του Δεκεμβρίου.
Επίκεντρο αυτού του κύματος πανδημίας είναι το κρατίδιο Μαχαράστρα, το οποίο είναι και το πλουσιότερο της χώρας, με τις αρχές να έχουν ήδη επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και να εξετάζουν αν θα προχωρήσουν και σε ένα αυστηρό lockdown.
Σημειώνεται πως η Ινδία μετρά 162.468 θανάτους επί συνόλου 12 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων.

Θερίζει η covid τη Βραζιλία – Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων – Πάνω από 80% η θνησιμότητα

Θερίζει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού τη Βραζιλία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο τραγικό ημερήσιο ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.780 θάνατοι και 84.949 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Βραζιλία πλέον αναλογεί το 25% των θανάτων που καταγράφεται σε ημερήσια βάση παγκοσμίως.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 317.646 νεκρούς επί συνόλου 12.658.109 μολύνσεων.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5%.
«Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (...) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων» ανέφερε ο Fernando Boza, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία, τη στιγμή που το σύστημα υγείας της Βραζιλίας τελεί υπό κατάρρευση.

Στο κόκκινο και το Μεξικό

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους, αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πως τα επίσημα δεδομένα αποτυπώνουν πολύ λιγότερους νεκρούς από αυτούς που είναι πραγματικά.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν ακόμη 5.068 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 807 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 202.633 νεκρούς επί συνόλου 2.232.910 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας του Μεξικό έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, στοιχείο που σημαίνει πως στην πραγματικότητα μάλλον ήδη ξεπερνούν τους 300.000.

ΠΟΥ: Νέα έρευνα για το αν ο κορωνοϊός διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tentros Antanom Gebregesous, ζήτησε να διεξαχθεί μια νέα έρευνα από ειδικούς για τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ένας ιός που διέφυγε από εργαστήριο στην Κίνα προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, ενώ ταυτόχρονα επέκρινε την έλλειψη πρόσβασης των διεθνών εμπειρογνωμόνων σε ειδικών σε ανεπεξέργαστα δεδομένα.
Μολονότι οι ειδικοί, οι οποίοι ερεύνησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα την προέλευση του νέου κορωνοϊού, εκτίμησαν ότι η υπόθεση μιας διαρροής από εργαστήριο είναι η λιγότερο πιθανή, "απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα με νέες αποστολές με εξειδικευμένους ειδικούς, τους οποίους είμαι έτοιμος να στείλω", είπε ο Tentros Antanom Gebregesous, ενημερώνοντας τις χώρες μέλη του ΠΟΥ για την έκθεση που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα σήμερα.
Η θεωρία ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19 διέφυγε από εργαστήριο προβλήθηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας του Donald Trump.
Το Πεκίνο από την πλευρά του απέρριπτε κατηγορηματικά αυτήν την πιθανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης