Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PIMCO: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός των στόχων των κεντρικών τραπεζών το 2021 και το 2022 - Μάταιοι οι φόβοι

PIMCO: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός των στόχων των κεντρικών τραπεζών το 2021 και το 2022 -  Μάταιοι οι φόβοι

Ακόμη και αν οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού αποδειχθούν λανθασμένες οι φόβοι των επενδυτών από κοινού με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών θα οδηγήσουν στην αυξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων τίτλων

Σχετικά Άρθρα

 Την προειδοποίηση ότι η αστάθεια στην αγορά ενδεχομένως να αυξηθεί φέτος όχι τόσο εξαιτίας των κινδύνων που απορρέουν από τη άνοδο ττου πληθωρισμα αλλά περισσότερο από τους φόβους των επενδυτών έναντι των πληθωριστικών πιέσεων απευθύνει ο διαχειριστής ομολόγων PIMCO στο τριμηνιαίο report του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.
Οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμό έχουν επιταθεί φέτος καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία και την ώρα που οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι μια επικείμενη πλημμυρίδα δημόσιου δανεισμού θα διαβρώσει την αξία του δολαρίου.

Πλημμυρίδα χρέους 

Το Υπουργείο Οικονομικών αύξησε την έκδοση νέου χρέους πέρυσι στα 3,6 τρισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Η ING αναμένει περίπου την έκδοση χρέους 4 τρισ. δολ. φέτος, χωρίς να υπολογίζονται οι δημόσιες δαπάνες που θα επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες πρόεδρος Joe Boden πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη 31 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με την ανάλυση της PIMCO, αν και ο πληθωρισμός θα έχει μετριασμένη αύξηση φέτος η κατάσταση της αγοράς εργασίας και ο στόχος για την επίτευξη του καθεστώτος πλήρους απασχόλησης θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τις σχετικές πιέσεις στις τιμές.
Οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό επομένως αποδεικνύονται υπερβολικές και τελικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερη αστάθεια.

Μη διατηρήσιμη 

«Στις προβλέψεις μας θεωρούμε ότι η προσεχής βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι διατηρήσιμη», επισήμαναν ο οικονομικός σύμβουλος της PIMCO, Joachim Fels και ο επικεφαλής για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, Andrew Balls.
«Αλλά φαίνεται επίσης πολύ πιθανό ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στο εγγύς μέλλον στο κίνδυνο έντασης των πληθωριστικών πιέσεων και ότι η αστάθεια θα συνεχίσει να επιτείνεται».
Η PIMCO αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες φέτος και το 2022.
Ο στόχος της Federal Reserve είναι 2%.

Ο ψεύτικος πονοκέφαλος 

Η πιθανότητα να εκδηλωθεί αυτός ο  «ψεύτικος πονοκέφαλος» για τον πληθωρισμό στις αγορές σημαίνει ότι η PIMCO ευνοεί επί του παρόντος τα στοιχήματα για απότομες διακυμάνσεις στην καμπύλη απόδοσης των ομολόγων.
Ακόμη και αν οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού αποδειχθούν λανθασμένες, αυτά τα στοιχήματα, μαζί με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, θα οδηγήσουν σε άνοδο τις αποδόσεις κυρίως των μακροπρόθεσμων τίτλων.

ΑΕΠ ΗΠΑ

Η PIMCO εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα διευρυνθεί κατά περισσότερο από 7% το 2021, ο ταχύτερος ρυθμός από το 1984 και ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6%, ενώ στην πρόβλεψη του Ιανουαρίου έκανε λόγο για 5%.

Επιτόκια

Με την πολιτική επιτοκίων της Fed προβλέπεται να παραμείνει κοντά στο μηδέν, ενώ η άνοδός τους μακροπρόθεσμα θα προκαλούσε ααποτότομες διακυμάνσεις στην καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων .
Η PIMCO προβλέπει απότομες διακυμάνσεις στην καμπύλη απόδοσης των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Ο συνδυασμός της ισχυρής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και της δέσμευσης της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική θα πρέπει επομένως, όπως υποστηρίζει η PIMCO, να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του δολαρίου
Οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη στηρίζουν την τρέχουσα ανοδική πορεία στην αγορά μετοχών και ο διαχειριστής επενδύσεων παραμένει στη σύσταση overweight για τις αμερικανικές μετοχές.
Οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες κινούνται παράλληλα με τον πληθωρισμό, ενδέχεται να αυξηθούν μετρίως, αλλά αυτά τα κέρδη θα περιοριστούν, επισημαίνεται στο report. 
Οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού
Figure 1 is a line chart showing U.S. CPI (consumer price index) inflation from December 2016 through February 2021, and PIMCO forecasts for U.S. CPI through December 2022. Both headline and core (ex food and energy) inflation measures touched multi-year lows amid the pandemic in 2020. PIMCO forecasts a temporary spike in both measures in mid 2021, with headline inflation estimated to reach 3.5% year-over-year, and core 2.0%, before both measures moderate later in 2021 and through 2022.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης