Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι κεντρικές τράπεζες προσποιούνται ότι θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό

tags :
Deutsche Bank: Οι κεντρικές τράπεζες προσποιούνται ότι θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ο πληθωρισμός είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή, σε ένα κόσμο όπου το fiat νόμισμα υπάρχει από το 1971
Σχετικά Άρθρα

Οι κεντρικές τράπεζες προσποιούνται ότι θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Bank.
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα, την τρέχουσα εβδομάδα, αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με ανάλυσή της, «μέχρι στιγμής έχει γίνει πολλή συζήτηση για τον πληθωρισμό, αλλά και για το αν τόσο η Federal Reserves όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, δηλαδή τον έλεγχο των τιμών».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, ο πληθωρισμός είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή, σε ένα κόσμο όπου το fiat χρήμα υπάρχει από το 1971.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού από τη στιγμή που μια κεντρική τράπεζα ή το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο της ποσότητας των τραπεζογραμματίων που θα τυπώσει μπορεί όποτε το επιθυμήσει να δημιουργήσει πληθωρισμό, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το δημογραφικό, η ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η ασθενική ανάκαμψη.

Έρευνα

Σε δείγμα 87 χωρών, από το 1971, όταν οι ΗΠΑ έκοψαν δεσμούς με τον Κανόνα Χρυσού, μέχρι σήμερα, αυτό που είναι αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως καμιά οικονομία δεν μπόρεσε να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω από τα επίπεδα του 2%.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον χαμηλότερο πληθωρισμό εμφανίζουν η Ελβετία (2,1%), η Ιαπωνία (2,3%) και Γερμανία (2,5%).
Επίσης, μόνον οι 28 από τις 87 χώρες του δείγματος κατάφεραν να κρατήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 5%.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ΗΠΑ εμφανίζουν κατά μέσο όρο πληθωρισμό 3,8%, με τον τότε πρόεδρο να τον χαρακτηρίζει το «χειρότερο πρόβλημα που εμφανίζει η οικονομία μας».
average_annual_inflation_eco0nomies.jpg
Γιατί οι ΗΠΑ αλλάζουν πολιτική…

Μια παρόμοια αύξηση τώρα θα οδηγούσε σε κοινωνική κατάρρευση ή / και πόλεμο, καθώς η αξία των μετοχών θα καταρρεύσει κατά 80% ή περισσότερο εξαϋλώνοντας την «καθαρή αξία» των περισσότερων νοικοκυριών, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου κοινωνική αναταραχή.
Και αυτό απλά δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ήδη ό, τι είναι δυνατόν για να θεσμοθετήσει το καθολικό βασικό εισόδημα, «αποζημιώσεις» σε μειονότητες και, γενικά, προσπαθεί να ενισχύσει τα εισοδήματα, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι έρχεται μια εποχή ανόδου των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης