Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι διασωληνωμένοι και οι αργοί εμβολιασμοί απειλούν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την ΕΕ - Έλλειμμα -8% το 2021

Citigroup: Οι διασωληνωμένοι και οι αργοί εμβολιασμοί απειλούν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την ΕΕ - Έλλειμμα -8% το 2021
Η Citigroup εκτιμά για το 2021 πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πιθανώς κοντά 8% του ΑΕΠ, όπως το 2020
Σχετικά Άρθρα

Οι ολοένα λιγότερες ΜΕΘ και οι εμβολιασμοί που αργούν απειλούν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Citigroup, που ωστόσο επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα.
Ειδικότερα, το τρίτο κύμα της πανδημίας Covid-19 που εξαπλώνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανώς να φέρει περισσότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την κίνηση των πολιτών, τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες.
Και ενώ κάτι τέτοιο ενδεχομένως, βραχυπρόθεσμα, να πλήξει του ευρωπαϊκό ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του 2021, πιθανή επιτάχυνση των εμβολιασμών και η παράταση των μέτρων στήριξης εκ μέρους των κυβερνήσεων θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη.

Τρεις κύριοι επεξηγηματικοί παράγοντες

Οι περισσότερο μεταδοτικές παραλλάξεις του ιού, τα ανεπαρκή μέτρα και η μικρή πρόοδος των εμβολιαστικών προγραμμάτων έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την αναβίωση της πανδημίας σε πολλές χώρες.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αργή εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εμβόλια περιορίζουν σημαντικά την Covid.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, τα επίπεδα των εμβολιασθέντων στην ΕΕ δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να υπάρξει σημαντική πτώση της επιδημικής καμπύλης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Citigroup.
Citi1.JPG
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πολύ λιγότερες, από ό,τι στο παρελθόν.
Η εκθετική αύξηση σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ δεν αποτελεί καλό σημάδι και, ενδεχομένως, να φέρει και άλλα περιοριστικά μέτρα.
citi2_1.JPG
Κίνδυνοι για το ΑΕΠ

Σύμφωνα με τη Citigroup, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η κυβέρνηση επέβαλε επέκταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα, στις 7 μ.μ.
Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου 2021, ο δείκτης τάσης κινητικότητας στη ζώνη του ευρώ συνέπεσε με μια αύξηση στον δείκτη PMI, που βρέθηκε σε υψηλό επτά μηνών – αν και παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ο δείκτης PMI παραμένει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων η οικονομία είναι σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης κινείται σε θετικά επίπεδα, στο ίδιο μονοπάτι που βρίσκεται τους τελευταίους έξι μήνες.
Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενική, ωστόσο, σύμφωνα με τη Citigroup, η συνεχής ανάκαμψη θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και τη μεταποίηση, παρά τους περιορισμούς.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν «ανεβασμένες», ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, ελλοχεύουν κίνδυνοι, π.χ. οι παραλλάξεις του κορωνοϊού.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο περιορισμένος βαθμός ελαστικότητας της οικονομικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα οδηγήσει αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μικρότερη του 1,3% το β’ εξάμηνο του 2021.
Οι δε δείκτες PMI θα αυξηθούν ξανά στο β’ τρίμηνο και πάνω από το επίπεδο 50 για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2020.
citi3.JPG
Εμβολιασμοί

Η διάθεση των εμβολίων αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά, όπερ σημαίνει ότι θα ενισχυθούν τα επίπεδα ανοσίας.
Μετά τις 100 εκατομμύρια δόσεις του πρώτου τριμήνου, με την αύξηση της παραγωγής και την έγκριση νέων εμβολίων, η ΕΕ μπορεί να αναμένει 372 εκατομμύρια δόσεις στο β’ τρίμηνο.
Τα γερμανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι 66 εκατομμύρια δόσεις θα έρθουν τον Απρίλιο μόνο από την AstraZeneca, τη BioNTech / Pfizer και τη Moderna.
citi4.JPG
Δημοσιονομική πολιτική

Καθώς επίκειται άλλος ένας γύρος επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Citigroup εκτιμά για το 2021 πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πιθανώς κοντά 8% του ΑΕΠ, όπως το 2020.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στην ευρωζώνη ήταν περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2020.
Για το 2021, η στήριξη πλησιάζει ήδη το 3% του ΑΕΠ.
Είναι δε πιθανό να ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
citi5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης