Τελευταία Νέα
Πολιτική

N. Παππάς: Mε 187 «υπέρ» συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή - Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή

N. Παππάς: Mε 187 «υπέρ» συστήνεται Προανακριτική Επιτροπή - Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά
Σχετικά Άρθρα

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο 2015-2016.
Συγκεκριμένα, την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν 187 βουλευτές, ενώ 85 ψήφισαν «όχι» και 15 βουλευτές «παρών».
Από την ψηφοφορία απουσίαζε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο Νίκος Παππάς.

Παππάς: H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λογοδοτήσει για τις συκοφαντίες

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λογοδοτήσει για τις συκοφαντίες, τόνισε ο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016. 
«Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.  
Παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι περήφανος που ανεβαίνει στο βήμα με αφορμή τη «διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική για τον κοινό νου» πρόταση της ΝΔ, η οποία είναι «προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ της εθελοδουλίας απέναντι στα συμφέροντα και του θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό».


Τι είπε για την υπόθεση Καλογρίτσα

Για την υπόθεση Καλογρίτσα, είπε ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, αγνοεί τις θέσεις της άλλης πλευράς, και αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Όπως είπε ο κ. Παππάς, ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια. Επίσης ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου: «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4339) για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν είναι αντισυνταγματικός όπως ακούγεται, και ότι τα κανάλια αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με βάση αυτόν τον νόμο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ, εάν όσα έλεγε ως αντιπολίτευση ισχύουν και σήμερα «γιατί δεν τον καταργείτε; Γιατί δεν πάτε τα κανάλια σε 24 από αύριο, όπως είχατε πει;». Όσο για την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (για τον αριθμό των καναλιών), που «συκοφαντήσατε» -όπως είπε- καταλόγησε υποκρισία στη νυν κυβέρνηση καθώς η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έδωσε 7 υποτροφίες σε παιδιά να σπουδάσουν εκεί.
Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα». Σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν μέτοχος της GPO του κ. Θεοδωρικάκου ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.

«Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα»

Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς είπε ότι «σύντομα θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή […] Μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων και, εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ.»,
«Το Δημόσιο δεν έχασε λεφτά από τον διαγωνισμό μας αλλά έχασε στις απευθείας αναθέσεις της κυρίας Νικολάου, στην Τράπεζα Πειραιώς που ετοιμάζετε μεγάλη ληστεία σε βάρος του Δημοσίου, στο ξεπούλημα του Ερημίτη, στη σκοτεινή σύμβαση με την Palanir, στην παράδοση δεδομένων και μεταδεδομένων στη Cisco» είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παππάς και κατέληξε:
«Όταν μιλάτε για την παράταξη μας πρέπει να προσέχετε. Έχετε τη φωλιά σας λερωμένη, και η ώρα που θα πληρώστε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας, πλησιάζει».

Τζανακόπουλος: Προαποφασισμένη η σύσταση προανακριτικής

Για «υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες έκανε λόγο ο βουλευτής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει».
Ο κ.Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ενώ υποστήριξε πως η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική».
Επιπλέον, ο κ.Τζανακόπουλος χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη.
«Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό.
Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Κεγκέρογλου: Ναι από ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος».
Ο κ.Κεγκέρογλου καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης», τονίζοντας πως «σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να έρθουν όλα στο φως.
«Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας» είπε ο κ.Κεγκέρογλου, ο οποίος απέδωσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι - με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών - είχε ως στόχο τη «σύναψη συμβολαίων δούναι και λαβείν», δηλαδή « απαράδεκτες πολιτικές μεθοδεύσεις που αφαίρεσαν οξυγόνο από τη Δημοκρατία και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της και παραβίαση αρχών, νόμων και του ίδιου του Συντάγματος».
«Πολλοί κάνουν συγκρίσεις με καθεστώς Μαδούρο, αλλά αυτό μπορεί να είναι και μια αδικία για τη Βενεζουέλα!» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου, ο οποίος σχετικά με τη δικογραφία είπε πως «φαίνεται πως σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε η ίδρυση ενός καθαρού και απόλυτα ελεγχόμενου Μέσου, ενός φερέφωνου του ΣΥΡΙΖΑ, το SYRIZA Channel που θα έπαιζε και τον ρόλο του πολιορκητικού κριού έναντι των υπόλοιπων Μέσων Ενημέρωσης» ενώ υποστήριξε ότι από τη δικογραφία προκύπτει πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό».

Καραθανασόπουλος: Παρών από ΚΚΕ

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στη ψηφορορία.
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλυφθούν οι «εγκληματικές» ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κατά των εργαζόμενων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, ότι θέλει να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του λαού και σε ένταση της «δικομματικής κοκορομαχίας» αλλά και να συγκαλύψει τη συμφωνία που έχουν, επί της ουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης με την πολιτική της ΕΕ.
Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, να συγκαλύψει την πραγματικότητα που επικρατεί στα ΜΜΕ και το τηλεοπτικό τοπίο, αναδεικνύει το δένδρο που είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με Καλογρίτσα, και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν το δάσος, ότι δηλαδή η ενημέρωση είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Tο απόγευμα η μυστική ψηφοφορία

Το απόγευμα αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής η μυστική ψηφοφορία. 
Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:
1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).
Η συζήτηση στη Βουλή, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη σε πολύ υψηλούς τόνους, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τα δύο αδικήματα, για τα οποία οι βουλευτές θα επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» ή «παρών», εκτός αν προτιμήσουν το λευκό.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να στείλουν και επιστολή ψήφο.
Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου - πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας.
Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης