Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επανεμφανίστηκαν στην Ελλάδα τα "δίδυμα ελλείμματα" - Υπό πίεση και ο προϋπολογισμός του 2021

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επανεμφανίστηκαν στην Ελλάδα τα

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα απο την αναμενόμενη

Την έντονη ανησυχία για την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και του ταμειακού ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης εκφράζει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του Συμβουλίου για τις Μακροοικονομικες και Δημοσιονομικές εξελίξεις.

Οι κυριότερες επισημάνσεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την πορεία της οικονομίας είναι οι ακόλουθες:
1) Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 7,9% το δ' τρίμηνο του 2020 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2019
dhm_30-3.JPG
2) Ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 αντί για πρόβλεψη 10,5% στον προϋπολογισμό για το 2021, λόγω πτώσης:

  • της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,2% και
  • των εξαγωγών κατά 21,7%, οφειλόμενης σε μείωση της αξίας των εξαγωγών υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός) κατά Euro17 δισ.

dhm_30-3b.JPG
Ξεχωρίζουν η πτώση των κλάδων «τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία» (κατά 25%), «εμπόριο, καταλύματα κλπ» (κατά 21,5%) και «επαγγελματικές, επιστημονικές, τεχνικές κλπ δραστηριότητες» (κατά 10%).
3) Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένει ο πληθωρισμός από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του περιορισμού της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία και δευτερευόντως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ (από 1/6/20) από το 24% στο 13% σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.
dhm_30-3c.JPG
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι.
4) Μείωση της απασχόλησης το Νοέμβριο κατά 91,9 χιλιάδες άτομα, σε σχέση με πέρυσι, ενώ μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των ανέργων.
dhm_30-3d.JPG
5) Ανησυχία για την εμφάνιση υψηλού «δίδυμου ελλείμματος» το 2020:

  • Έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης 6,7% του ΑΕΠ.
  • Ταμειακό έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της τάξης του 10% του ΑΕΠ.

dhm_30-3e.JPG
6) Θετικές ενδείξεις των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας για τους τελευταίους τρεις μήνες (οικονομική συγκυρία, βιομηχανία, PMI).
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο, παραμένει χαμηλά.
7) Οι καταθέσεις των νοικοκυριών από τον Μάρτιο 2020 αυξήθηκαν κατά Euro 9 δισ. περίπου φτάνοντας τα Euro 124,8 δισ. τον Ιανουάριο του 2021.
8) Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση (9,6% Ιαν. 2021, έναντι 1,7% το Ιαν. 2020) λόγω των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων (παροχή χρηματοδότησης µε κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση επιτοκίου).
dhm_30-3f.JPG
9) Το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι κοντά στα Euro 2 δισ., τον Ιανουάριο, αλλά ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
10) Σε χαμηλά επίπεδα (περί το 1%) εξακολουθούν να βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, παρά την πρόσφατη μικρή, αλλά απότομη άνοδο που προκλήθηκε στις αποδόσεις μακροχρόνιων ομολόγων διεθνώς.
dhm_30-3g.JPG

Κορλίρας: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη.
Καθώς, η έκταση αυτή της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της αναγκαστικής περιστολής οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της, είμαστε αισιόδοξοι ότι με το μελλοντικό άνοιγμα δραστηριοτήτων, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αναμένουμε ένα καλύτερο 2021 από όλες τις απόψεις.
Ως Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, θα συνεχίζουμε την προσεκτική αξιολόγηση των επιμέρους στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, ώστε να συνδράμουμε στο έργο της Κεντρικής Διοίκησης για την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών», αναφέρει ο κ. Κορλίρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης