Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για το 2021

Οι ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για το 2021

Η στόχευση, οι εμβολιασμοί και οι διμερείς συμφωνίες

Σχετικά Άρθρα
Σε ασκήσεις ισορροπίας θα επιδίδεται όπως όλα δείχνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού για τη φετινή χρονιά.
Την πιέζουν, τόσο η επιτακτική ανάγκη να έχει ανοιχτά σύνορα για λόγους αναψυχής και να προλάβει τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες (πχ Ισπανία, Τουρκία κα), όσο και η προτεραιότητα του να στηριχθούν άμεσα οι πλητόμενες επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξει την περσινή εικόνα του ασφαλούς υγειονομικά προορισμού και στην πορεία, να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα επιδημιολογικά μας δεδομένα και το σύστημα υγείας.

Η θεωρία της μέγιστης ευελιξίας

Η χώρα μας μοιάζει διατεθειμένη να «ανοίξει τη βεντάλια» και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία προκειμένου να διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια, υποδεχόμενη επισκέπτες από όσο περισσότερες χώρες μπορεί.
Θέλει τουρίστες εμβολιασμένους, με αρνητικά τεστ ή με αντισώματα και χωρίς καραντίνα και αποδέχεται όλα τα πιστοποιητικά.
Εμπόδια στο δρόμο της αυτή τη στιγμή, είναι η μάχη που δίνεται στο μέτωπο της πανδημίας που διατηρεί την Ελλάδα «στα κόκκινα», αλλά και μια κλιμακούμενη προσπάθεια ευρωπαϊκών κυρίως χωρών, να κρατήσουν τον κόσμο τους στο εσωτερικό όσο περισσότερο γίνεται, για υγειονομικούς και οικονομικούς λόγους.

Να μην αποκλειστεί κανένας επισκέπτης υπό προϋποθέσεις

Το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιδοθεί σε σπριντ προκειμένου να προχωρήσει συμφωνίες τόσο με ευρωπαϊκά κράτη όσο και με τρίτες χώρες που έχουν ικανοποιητικό ρυθμό εμβολιασμού των πληθυσμών τους.
Και δηλώνει αποφασισμένο να πετύχει σε μια υπόθεση όχι και τόσο εύκολη, καθώς θα πρέπει να συντονιστούν και σε πραγματικό χρόνο μια σειρά από υπηρεσίες και συναρμόδια υπουργεία δύο χωρών.
Από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως η προτεραιοποίηση των ανθρώπων του τουρισμού με στοχευμένους εμβολιασμούς εργαζομένων, μια σειρά από rapid tests, αλλά και το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της ΕΕ θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της ροής των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα.
Αφενός, ο στόχος παραμένει το πλήρες άνοιγμα να έχει επιτευχθεί έως τις 14 Μαΐου όπως ήδη έχει ανακοινωθεί και αφετέρου νωρίτερα, εντός του Απριλίου, να γίνει η πιλοτική επανεκκίνηση, αν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα επενδύει στο Ισραήλ και επιτρέπει στους πολίτες του που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και με αρνητικό τεστ τις τελευταίες 3 ημέρες να μπορούν να έρχονται στη χώρα μας.
Η σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τη Ρωσία είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος, μετά το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, αναμένεται να επισκεφθεί εντός Απριλίου και τη Μόσχα.

Αγωνία για τις βασικές αγορές

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέχρι το τέλος της χρονιάς έως και 15 εκατ. τουρίστες, δηλαδή το 40 – 50% του 2019 ανεβάζοντας τις προσδοκίες στα 8 ή και 9 δις ευρώ έσοδα.
Παράγοντες του τουρισμού επισημαίνουν ότι όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, είναι παρακινδυνευμένες ημερομηνίες και εκτιμήσεις και τονίζουν ότι εάν δεν χαθεί ο Ιούνιος σε ουσιαστικές πληρότητες, τότε μόνο το αισιόδοξο σενάριο θα μπορούσε να επιτευχθεί, μαζί με την επιμήκυνση της σεζόν έως και τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η αγωνία στους επιχειρηματίες του τουρισμού για τις βασικές αγορές από όπου η χώρα μας αντλεί το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ανά Περιφέρεια, αλλά και για εκείνες που έχουν τη δυνατότητα να «αφήνουν περισσότερα χρήματα».
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο ανατρέπουν συνεχώς τις ημερομηνίες που θα επιτρέψουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και «θολώνουν» την εικόνα για το ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού.
Η ενδεχόμενη απαγόρευση των ταξιδιών από τις χώρες αυτές μέχρι νεωτέρας, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με δηλώσεις, δημοσιεύματα και... νομοσχέδια επηρεάζει τη ζήτηση και τις πραγματικές κρατήσεις, ενώ οι επιχειρηματίες αναρωτιούνται πόσο ρεαλιστικό μπορεί να θεωρηθεί ένα αλαλούμ, χωρίς να γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά.
Η κατάσταση μοιάζει με κινούμενη άμμο και το τοπίο αλλάζει ανά εβδομάδα, ενώ όσον αφορά τη Βρετανία, πιθανότατα στις 12 Απριλίου, αν δεν αλλάξει κάτι, θα γνωρίζουμε εάν θα επιτραπούν τα ταξίδια το Μάιο.

Το παιχνίδι των εντυπώσεων και η ψυχολογία

Παράλληλα, η χώρα μας κερδίζει σε εντυπώσεις, το οποίο ωστόσο λειτουργεί θετικά για ψυχολογικούς λόγους στην τουριστική αγορά.
Ύστερα από την πρόσκληση στους Ισραηλινούς, η Ελλάδα έγινε «θετική είδηση» στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με τις «πιλοτικές» διακοπές που ετοιμάζεται να κάνει ένα γκρουπ 187 ατόμων από την Ολλανδία αποκλειστικά εντός all inclusive ξενοδοχείου της Ρόδου (και με δεκαήμερη καραντίνα όταν επιστρέψουν). Στο κυνήγι των «εντυπώσεων» προστέθηκαν και οι πρώτοι τουρίστες από τη Γερμανία που έφτασαν στο Ηράκλειο, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία αλλά είτε σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε σε φιλικά τους σπίτια.
Η πρώτη πτήση προσγειώθηκε και στο αεροδρόμιο των Χανίων με επιβάτες από το Βερολίνο, ενώ και στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έφτασε πτήση της Lufthansa από το Μόναχο με την οποία άνοιξε (;) η φετινή τουριστική περίοδος στο νησί.
Το 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Γερμανία ανήλθαν σε 2.959 εκατ. €. και από το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα σε 2.564 εκατ. €.
Σύμφωνα το ΙΝΣΕΤΕ, οι πέντε σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2019, με βάση τις εισπράξεις ήταν: η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία.
Προστιθέμενης και της Ρωσίας , οι χώρες αυτές, συνεισφέρουν το 40,6% των επισκέψεων, το 48,1% των διανυκτερεύσεων και το 52,3% των ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης