Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο επηρεάζει το πρόβλημα του Σουέζ την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου;

tags :
Πόσο επηρεάζει το πρόβλημα του Σουέζ την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου;

Ποια είναι τα βασικά σημεία στις παγκόσμιες αποστολές πετρελαίου

Ένα τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παραμένει "σφηνωμένο" στο κανάλι του Σουέζ, εμποδίζοντας μια κρίσιμη παγκόσμια εμπορική αρτηρία για έκτη συνεχόμενη ημέρα.

Με τονάζ 224.000 τόνων και μέγεθος 400 μέτρα, το Ever Given έχει μέγεθος σχεδόν όσο το κτίριο Empire State.
Η Αρχή της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε ότι το σκάφος βρέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας σκόνης με χαμηλή ορατότητα και η απελευθέρωση του θα μπορούσε να αποδειχθεί μια περίπλοκη διαδικασία.
Το συμβάν έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές απώλειες στα δύο άκρα του καναλιού με τουλάχιστον 150 πλοία, κυρίως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πετρελαιοφόρα, να ρίχνουν άγκυρα.

Το κρίσιμο πέρασμα του Σουέζ

Το κανάλι του Σουέζ χρησιμεύει ως ένα κρίσιμο πέρασμα και επιτρέπει στα πλοία να αποφεύγουν την πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής.
Με πάνω από 50 πλοία να το περνούν ανά ημέρα κατά μέσο όρο, οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις που κυμαίνονται από υψηλότερες συμβάσεις αποστολής και τιμές πετρελαίου έως αγωγές για καθυστερημένα φορτία.
Όπως σημειώνει ο Niall McCarthy της Statista, εάν η κατάσταση δεν επιλυθεί γρήγορα, ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι σημαντικός, δεδομένου ότι περίπου το 10% του θαλάσσιου πετρελαίου διέρχεται από το κανάλι του Σουέζ.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται τώρα και στα δύο άκρα του.
Infographic: Global Oil Shipments Depend On Major Chokepoints | Statista

Τα σημαντικά παγκόσμια περάσματα

Το κανάλι του Σουέζ είναι ένα από τα πολλά βασικά σημεία πετρελαίου σε όλο τον κόσμο και μια ανάλυση του Lloyd's List Intelligence που δημοσιεύθηκε από τους Financial Times διαπίστωσε ότι 4,6 εκατ. βαρέλια το πέρασαν καθημερινά το 2018.
Αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερο από ορισμένα άλλα ευάλωτα σημεία διέλευσης σε όλο τον κόσμο, όπως το Στενό της Μάλακας, το οποίο βλέπει 15,7 εκατομμύρια βαρέλια να περνούν από αυτό και το Στενό της Ορμούζ όπου περνούν σχεδόν 17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το τελευταίο εξακολουθεί να θεωρείται το μεγαλύτερο σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο εφοδιασμό και το Ιράν συχνά απειλεί να το κλείσει όλα αυτά τα χρόνια.
Η στρατηγική της σημασία απεικονίστηκε σε πολλές περιπτώσεις όπως η Επιχείρηση Praying Mantis και η πτώση του Iran Air Flight 655 το 1988.
Οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και διατηρείται μεγάλη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης