Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωζώνη: Tα lockdown απειλούν την ανάκαμψη - Στα 123 δισ. το κόστος του αργού εμβολιασμού

Ευρωζώνη: Tα lockdown απειλούν την ανάκαμψη - Στα 123 δισ. το κόστος του αργού εμβολιασμού
H Euler Hermes υπολογίζει ότι η καθυστέρηση θα κοστίσει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ περίπου 123 δισ. ευρώ φέτος
Σχετικά Άρθρα

H νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναγκάζει τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιβάλλουν νέα καταστροφικά lockdown, τα οποία απειλούν την πολυπόθητη για επιστροφή στην ανάπτυξη, προειδοποιούν σημαντικοί αναλυτές και οικονομολόγοι, όπως μεταδίδουν Euractiv και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το σχέδιο των Ευρωπαίων προέβλεπε ότι τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού θα επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στην πανδημία, επιτρέποντας στους καταναλωτές να απελευθερωθούν μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό.
Αντ 'αυτού, η covid 19 σαρώνει την Ευρώπη μεένα τρίτο κύμα που αποδεικνύεται πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εmmanuel Macron προειδοποίησε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει περισσότερα και να ενισχύσει το ήδη τεράστιο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. τομμυρίων ευρώ.
Η ΕΕ είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια μετά το πρώτο κύμα πέρυσι, τόνισε ο Macron, αλλά «μετά το δεύτερο και το τρίτο κύμα… σίγουρα θα πρέπει να ενισχύσουμε στην απάντησή μας».
Τον Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε απότομα μετά από τη ραγδαία συρρίκνωση στο πρώτο κύμα, οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους θα επανέλθει σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά, με όχημα τα εμβόλια.

Στα 123 δισ. ευρώ το κόστος καθυστέρησης των εμβολιασμών το 2021

Πριν από λίγες εβδομάδες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, μίλησε ακόμη και για «σταθερή ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Τώρα οι ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ - η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία - έχουν θέσει εκ νέου περιορισμούς και το πρόγραμμα εμβολίων στην Ευρώπη καθυστερεί, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο «πόλεμος» για την προμήθεια των εμβολίων.
Η ασφαλιστική Euler Hermes εκτιμά ότι η ΕΕ απέχει επτά εβδομάδες από τον στόχο της να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού, σε σύγκριση με πέντε εβδομάδες τον Φεβρουάριο.
Υπολογίζει ότι η καθυστέρηση θα κοστίσει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ περίπου 123 δισ. ευρώ φέτος.
«Αν μας συγκρίνεις με τις ΗΠΑ, όπου οι προοπτικές είναι πολύ πιο θετικές, θα μείνουμε πίσω στην ανάκαμψη λόγω αυτού του τρίτου κύματος», δήλωσε ο Charlotte de Montpellier, οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ING.

Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Η ING αναμένει ανάπτυξη της οικονομία στην Ευρωζώνη με ρυθμό 3% το 2021, εκτίμηση μειωμένη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανάπτυξης αναμένεται από το τρίτο τρίμηνο του έτους και μετά.
Ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, δεν αναμένει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνημ πριν το β΄εξάμηνο του 2022, έναν ολόκληρο χρόνο πίσω από τις ΗΠΑ.
«Αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, του αργού ρυθμού εμβολιασμού και της επέκτασης των lockdown», δήλωσε ο Kenningham.
«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί», διαπιστώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο βασικός δείκτης Purchasing Managers (PMI) της IHS Markit για τον Μάρτιο έδειξε ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν σε καλύτερη θέση από τη Γαλλία και οι βόρειες χώρες σε καλύτερα θέση από τους νότιους εταίρους - Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία - που κινδυνεύουν να χάσουν άλλη μία τουριστική σεζόν το 2021.
Ωστόσο, η Standard and Poor's αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 4,2% για το 2021, αναφέροντας τον θετικό παράγοντα της φθηνής πίστωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης