Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Μόνιμη η πανδημία του Covid και ατελείωτα τα περιοριστικά μέτρα - Προς lockdown 10ετίας;

Bloomberg: Μόνιμη η πανδημία του Covid και ατελείωτα τα περιοριστικά μέτρα -  Προς lockdown 10ετίας;
Οι μεταλλάξεις του ιού δεν θα επιτρέψουν ποτέ την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης»
Σχετικά Άρθρα

Ενδημική θα καταστεί η πανδημία του Covid -19 λόγω των μεταλλάξεων του ιού, ενδεχόμενο που θα πυροδοτήσει νέο ατελείωτο κύκλο περιοριστικών μέτρων, σημειώνει ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Andreas Kluth σε άρθρο του στο Bloomberg.
Ο Kluth υποστηρίζει ότι η ιδέα πως ο κόσμος κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην κανονικότητα είναι «απολύτως λανθασμένη» και ο SARS-CoV-2 θα γίνει «ο μόνιμος εχθρός μας, όπως η γρίπη, αλλά χειρότερα».
Ο συγγραφέας στέκεται στη συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που συμπεριφέρονται σχεδόν σαν να είναι νέοι ιοί που σημαίνει ότι «δεν μπορούμε ποτέ να επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης» επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια είναι «ανίσχυρα έναντι των επερχόμενων μεταλλάξεων».

Ατελείωτοι κύκλοι περιορισμών

«Αν αυτή είναι η εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2, βρισκόμαστε σε φαινομενικά ατελείωτους κύκλους κοινωνικών περιορισμών και χαλάρωσης, lockdown και επαναλειτουργίας», λέει ο Kluth.
«Τουλάχιστον σε πλούσιες χώρες, πιθανότατα θα εμβολιαζόμαστε μερικές φορές το χρόνο, κατά της τελευταίας μετάλλαξης που κυκλοφορεί, αλλά ποτέ η θεραπεία δεν θα είναι ταχεία ή αρκετά ουσιαστική για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης
Παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει πληγεί από χειρότερες πανδημίες που εκείνη την εποχή είχε πολύ μικρότερη ιατρική γνώση για να τις αντιμετωπίσει και τελικά τις ξεπέρασε, ο Kluth κατά κάποιον τρόπο πιστεύει πως το ίδιο δεν θα συμβεί με τον Covid.

Μία δυστοπική πραγματικότητα

Πάντως ο Kluth δεν είναι ο πρώτος που υποδηλώνει πως η πανδημία θα παραμείνει για χρόνια και ίσως να μην τελειώσει ποτέ.
Στο βιβλίο του Covid-19: The Great Reset, ο Klaus Schwab του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ισχυρίζεται ότι ο κόσμος «ποτέ» δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα παρόλο που παραδέχεται ότι ο κορωνοϊός «δεν αποτελεί νέα υπαρξιακή απειλή».
Επίσης ανώτερος αξιωματικός του Αμερικανικού στρατού, ισχυρίζεται πως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα καταστούν μόνιμες.
Επιπλέον ο ειδικευμένος σε θέματα ασφαλείας συντάκτης του CNN, Nick Paton Walsh ισχυρίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα γίνει «μόνιμη», και οι πολίτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η επικεφαλής ανοσοποίησης του Βρετανικού Συστήματος Υγείας, Mary Ramsay, δήλωσε με τη σειρά της πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για χρόνια.

Lockdown 10ετίας

Τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα για τον Covid -19 λόγω της πανδημίας πιθανότατα θα διατηρηθούν από τις κυβερνήσεις για τουλάχιστον μία δεκαετία, εκτιμά ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Sumption
«Είναι πολιτικά μη ρεαλιστικό να περιμένουμε από την κυβέρνηση να υποχωρήσει τώρα», σχολίασε ο Sumption, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις «ολοκληρωτικές» πολιτικές lockdown της κυβέρνησης.
Ο δικαστής συνέκρινε την αντίδραση της κυβέρνησης με την έκτακτη κατάσταση και την επιβολή ελέγχου στα βασικά τρόφιμα, στην οποία βρέθηκε η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την και η οποία διήρκεσε εννέα χρόνια, προσθέτοντας πως αυτή τη φορά, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
«Μια ενδιαφέρουσα κατάσταση είναι η συνέχιση της έκτακτης κατάστασης μετά τον τελευταίο πόλεμο.
Οι Βρετανοί το δέχθηκαν επειδή ήταν υπέρ του ελέγχου» σημείωσε ο Sumption.
«Στις βουλευτικές εκλογές του 1951, το Εργατικό Κόμμα έχασε την πλειοψηφία επειδή τα άτομα με πενταετή εμπειρία στον κοινωνικό έλεγχο κουράστηκαν.
Αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί σε αυτήν τη χώρα », πρόσθεσε.

Θολό τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η προειδοποίηση του Sumption έρχεται μετά από τις αντίστοιχες υγειονομικών αξιωματούχων, που δήλωσαν πως οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο διάστημα άλλες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει όλους, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.
Ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας ισχυρίστηκε επίσης πρόσφατα ότι οι περιορισμοί, οι οποίοι ισχύουν για ένα χρόνο, έχουν «βελτιώσει τη ζωή» για μερικούς ανθρώπους.
Παρά την υπόσχεση τερματισμού των περιοριστικών μέτρων τον Ιούνιο 2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέκτεινε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Οκτώβριο, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να μην αποσαφηνίζει για πόσο διάστημα θα παραμείνουν σε ισχύ οι νόμοι.
Ο Λόρδος Sumption σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν για τις πολιτικές lockdown έχουν «υποβληθεί σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη εκστρατεία προσωπικής δυσφήμισης».

Πολιτική αξιοποίηση του ιού

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι οι κυβερνήσεις και δη η βρετανική αξιοποίησαν τον ιό πολιτικά σημειώνοντας:
«Έχουν προσπαθήσει με συνέπεια να υποστηρίξουν ότι ο ιός βάλλει αδιακρίτως, όταν είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους».
Μιλώντας για τη σκληρή καταστολή των διαδηλωτών κατά του lockdown , ο Sumption σημείωσε:
«Οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις διαφορές τους, εάν ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επιβάλλετε τις αποστάσεις είναι να τους ξυλοκοπήσετε, τότε δεν αξίζει τον κόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης