Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Οίκος Fitch επιβεβαιώνει την Κύπρο στο ΒΒB-, σταθερό το Outlook

Ο Οίκος Fitch επιβεβαιώνει την Κύπρο στο ΒΒB-, σταθερό το Outlook
Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η βαθμολογία της Κύπρου εξισορροπεί τη θεσμική της ισχύ που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες διακυβέρνησης και κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και ένα ιστορικό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής πριν από το σοκ του COVID-19, με αδυναμίες στον προϋπολογισμό, την περαιτέρω αύξηση του υψηλού δημόσιου χρέους και τον ασθενή τραπεζικό τομέα. 
Η Fitch εκτιμά συρρίκνωση 5,1% του ΑΕΠ το 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 3,5% το 2021 και ανάπτυξη 4,3% το 2022.
Η απάντηση με δημοσιονομική χαλάρωση στην πανδημία και η μείωση των εσόδων λόγω της οικονομικής κατάρρευσης οδήγησε σε δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 5% του ΑΕΠ το 2020. 
Η Fitch προβλέπει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ το 2021 και στο 2,5% το 2022, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της λήξης των προσωρινών μέτρων στήριξης.
Ο οίκος εκτιμά ότι ο λόγος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους (GGGD) προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 118% του ΑΕΠ το 2020, ενώ παράλληλα προβλέπει μείωσή του κάτω από το 100% το 2025.
Το 2021 δεν θα μειωθεί κάτω από 10 μονάδες βάσης.
Ο -μεγάλος- τραπεζικός τομέας παραμένει μια αδυναμία, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των πολύ υψηλών δεικτών NPEs που εξακολουθούν να επηρεάζουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία.
Ταυτόχρονα, το απόθεμα NPEs ήταν 4,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου 2020.
Οι δείκτες παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, στο 16,7% των συνολικών δανείων.
Ο λόγος κάλυψης του εναπομείναντος αποθέματος NPE είναι 44%, σύμφωνα με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Τα NPEs είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω του σοκ από τον COVID-19.
Τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είχαν θετικό αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης, καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης