Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι - Η υποψηφιότητά της δεν αμφισβητείται

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι - Η υποψηφιότητά της δεν αμφισβητείται
H υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αμφισβητείται, δήλωσε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, Nikolaus Meyer-Landrut
Σχετικά Άρθρα

H υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αμφισβητείται, δήλωσε την Παρασκευή 26 Μαρτίου ο Γερμανός διπλωμάτης και πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, Nikolaus Meyer-Landrut, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Nikolaus Meyer-Landrut είπε ότι εξέτασε τα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, υποψήφιας για ένταξη στο μπλοκ από το 1999.
«Κανείς δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την υποψηφιότητα της Τουρκίας» δήλωσε ο Meyer-Landrut, τονίζοντας τη λέξη «υποψηφιότητα».
Την Πέμπτη 25 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην κοινή δήλωση που ενέκρινε ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με «σταδιακό, αναλογικό, αναστρέψιμο τρόπο» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να λάβει περαιτέρω αποφάσεις κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο», επαινώντας την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντικά συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα είναι «σημαντικά», επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να σκιαγραφήσει μια προσέγγιση που επιτρέπει μια δομημένη πορεία «για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» δήλωσε ο Meyer-Landrut.
Ο «θεμελιώδης προσανατολισμός [των συμπερασμάτων] είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία» σε διαφόρους τομείς και να ξεκινήσει εκ νέου υψηλού επιπέδου διάλογος με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πρόσθεσε.

Τελωνειακή Ένωση

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, ο Meyer-Landrut έδωσε έμφαση στις «συνομιλίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών κατά την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης», συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της, ενός στόχου που επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία, λέγοντας ότι «μπορεί ή πρέπει να εγκριθεί έπειτα από τη νέα αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου 2021».
«Η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή καλείται να διερευνήσει πώς θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό που αποκαλούμε επαφή και κινητικότητα μεταξύ ανθρώπων» δήλωσε ο Meyer-Landrut.

Προσφυγικό

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο Meyer-Landrut δήλωσε ότι η ΕΕ «αναγνωρίζει και εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας να περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες ενώ παράλληλα καλεί την επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας».
Όπως είπε ο Γερμανός διπλωμάτης για τη διαχείριση της μετανάστευσης, «στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με την Τουρκία».
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «η απαρχή αυτού που μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς» κατέληξε ο Meyer-Landrut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης